moderasyonun beceriksizliği

my son is father
format, format, format, format, format.......
söylemlerine, formata yönelik onlarca başlık açmalarına rağmen formata aykırı entryler görülünce fark edilmiş durum.

entry silme dışında hiçbir yaptırımın uygulanmaması bu durumun açık kanıtıdır.
şimdi birkaç paranoid arkadaş çıkıp bilgi sozluk airlines ’a atfen entry girmesi algıda maymunluk ötesinde -beni kandırmaya çalışmaktan çok-kendisinin ne kadar ebleh olduğunu kanıtlama çabasından başka bir şey olmayacaktır.
şöyle ki; bilgi sözlük airlines sadece provake amaçlı entry girenleri uçurmakta olup bir şekilde sözlüğe yerleşmiş lakin formata aykırılığın bokunu çıkarmış yazarlara dokunmamaktadır.
gün geçmiyordan geçtim dakika geçmiyor ki formata aykırı entry girilmesin. bunlardan bazılarını silmek gibi bir yaptırım uygulanmakta ammavelakin ne kadar caydırıcı olduğu ortada. bunun adı da beceriksizlikten başka bir şey değildir.
independence ’nin, dedirten başlık kavramının sözlüğe aykırılığı hatta zararı üzerinde uzun uzadıya durmasına rağmen neredeyse dedirten başlık ile son bulmayan bir entrynin kalmaması ilgili konuyu destekler niteliktedir.
hadi yazarlardan geçtik moderasyonun içerisinden birilerinin bile dedirten başlık kavramını kullanması beceriksizliğin boyutunu göstermeye yeterlidir. tabii ki her birinin mutebahhir olması beklenemez lakin biraz fazla entry girdiği içinde mutebasbislerin oyunlarına gelmeleri ne derece doğrudur.. bu çerçevede nick nick kimseyi belirtmeye gerek yok neredeyse sözlüğün %70 ’i "dedirten başlık" kavramını kullanmakta olup bunların hiçbirisi tarafımca ayrı tutulmamıştır.
boş bkz vakıasına gelirsek, sözlük formatına sanırım aykırı olmamakla birlikte kötüye kullaıldığında sözlüğü irc ’ye çevirmekten başka bir işlevi olmayan bir kurum olduğu göz ardı edilmektedir. belki less is more ilkesine sıkıca bağlı birey için bkzlar hayatın anlamı, yaşamın kaynağı olabilir ammavelakin gözümde laf yetiştirmeye çalışan mahalle karısından farksız bir durum yaratmamaktadır. kaldı ki bkz ’ın işlevine de aykırıdır bu durum. niye hiç kimse buna dur demiyor, diyemiyor.. bu bağlamda da kimse nick nick sayılmayacaktır aksi halde sözlüğün neredeyse tamamı buraya yansıtılmak durumunda kalacaktır.

gel gelelim uygulanacak yaptırımlara.. bunlar nedir? önleme amaçlı mıdır yoksa ceza amaçlı mıdır?
amaç ne olursa olsun sonuçta niye kimse bu kadar açık bir şekilde formata aykırı yazmasına rağmen çömez yapılmıyor, formata riayet sağlanmıyor?
ben doğrudan çömez kurumunun işletilmesinden yana olmamakla birlikte uyarılara rağmen, entrylerinin silinmesine rağmen bir yazarın çömez yapılmamasını doğru bulmuyorum.

son olarak entry kimseyi hedef almamakla birlikte formata aykırılığın yaptırımını ve sözlüğün gidişatını sorgulamaya yönelik olup şayet böyle bir kurumun varlığı sadece ilk gelen yazarlara ve provokatif davrananlara uygulanıyorsa, kendiminde bu çerçevede formata aykırı davranacağını duyurmak ve kuralların varlığını sevmeyen biri olarak çevresinde bu kadar saçmalayan kişileri gördükçe formata uygun olsun diye tanım girmeye kasıp kendimi maymun hissetmemek içindir.
pixie
sevgili sözlük,

bugün yine birileri çıkıp şikayet etti. herkes devamlı şikayet ediyor sözlük. herkes bildiğini kanun kabul edip ona göre davranıyor. kimsenin kendi bildiğinden sapmaya niyeti yok. devamlı gelip "kabiliyetsizler allahın cibileytisizleri" şeklinde sataşıyolar sözlük. ne diycem şaşırıyorum.

format kadar taş düşsün başımıza. nedir ki çabamız. herkesi sil gitsin a.k. adamın hatasını yakaladın mı ne uyarıyosun direk sil hesabını. çömez yap. uçur. kanat tak. as kes. hemen ardından "ne biçim moderasyon bu herkesi sorup dinlemeden cezalandırıyosunuz" desinler, ya da boşver sen iyi niyetine güven sözlük herkesi nazikçe uyar sonra birileri çıksın "öeeeh basiretsiz yönetim" desin, yok yok vazgeçtim sen en iyisi herkesi allaha havale et sonra da birileri çıksın "yönetim nerede yönetim nerede" desin. acaba hiçkimseyi tam olarak memnun etmenin mümkünatı var mı diye düşünüyorum sözlük. yok galiba. şikayet etmek kolay geliyor sanırsam.

birilerine birşeylere kızılıp, moderasyon’un başına patlatılıyor kabak.

moderasyon kadar taş düşsün başımıza evet. hem beceriksiz, hem işlevsiz, hem boş, hem kel hem fodul hem de moderasyonuz biz. tebrik ediyorum. başarılarının devamını diliyorum sözlük.

(bkz: bir of desem karşıki dağlar yıkılır)
independence
moderasyonun beceriksizligi.
hmm.

du$undurdu bu ba$lik beni uzun uzadiya.acaba sonuna kadar hakli mi yazilanlar yoksa hata payi var mi diye ba$imi yastiga koydum, du$undum.du$unurken uyuyakalmi$im yeni kalktim elimi yuzumu yikadim yazmaya ba$ladim.

soylenilenlerde muhakkak ki dogruluk payi vardir, fakat bu dogruluk payi ki$ilerin sozlukten ne anladigi ile dogru orantilidir.oncelikle her ucurulan yazari bilgi sozluk airlines ba$liginda gormeyi beklemek pekmantikli bir davrani$ olmasa gerek.oyle ki sadece ben son 1 haftada en az 8 ki$inin kaydini sildim ve airlines ba$ligina minik bir not dahi du$medim.airlines ba$ligi daha ziyade ki$ilik haklarina saldiri iceren yazilar yazan ki$ilerin kaydinin silindigini belirtmeye yarayan bir ba$liktir.sozluk icerisinde "dedirten ba$lik" turu yazilarin yazarlarinin kayitlari silindigi zaman %100 oranda yazilmaz bu ba$liga.en azindan ben yazmiyorum, diger arkada$lari bilemem.

ote yandan bilgi sozluk, cok kuralci, kodumu oturtturan, astigim astik kestigim kestik bir anlayi$la yonetilmemektedir ki sanirim hepimiz bunun farkindayiz.hatalari bariz $ekilde gozuken ve bu hatalara israrla devam eden arkada$larimiz once moderasyon tarafindan nazik bir $ekilde uyarilirlar, uyarilirlar, uyarilirlar.baktik ki herhangi bir geli$me yahut degi$iklik yok, o zaman da comez statusuna geri cevirmek yerine hepten kayitlarini silerler siz sag biz saglim oluruz cikariz i$in icinden.daha da abartanlar icin sabun firinlari logonun altina in$a edilmi$tir.

sozluk formatina aykiri entryler goruldugu zaman elbette ki moderasyona cekinmeksizin haber verilebilir.esasen sozluk yazarlarinin bulunduklari ortamin daha kaliteli bir yer olmasi adina yapmalari gereken asli gorevlerin ba$inda da bu gelir.henuz tum aykiri yazilari moderasyona iletebilecek bir program geli$tiremedigim icin $imdilik insan aklina ve dikkatine ihtiyac duymaktayiz.

sonuc olarak moderasyonun beceriksizligi yerine moderasyonun iyi niyeti $eklinde bir ba$lik sozluge daha cok yaki$irdi

dedirten ba$lik.
my son is father
iki ve üç numaralı entryleri görünce hatamı anladım ve "formata" pardon kanuna aykırı davrandığını düşündüğüm kişilerden özür dilemek istedim..
özür dilerim
bir de sevgili sözlük,
bazı entrylere rep vermek istiyorum ama bir türlü ilgili tuşu bulamıyorum yardımcı olursan sevinirim..

bir üstümdeki entry sahibine, moderasyonun iyi niyeti demesek de moderayonun iyi niyetini suistimal edenlerin göz ardı edilme başarısı desek - nasıl olur diye sorma isteği uyandıran başlık..

beni değişik heyecanlara sürüklemiş, hatalarımı bir bir yüzüme vurmuş başlık.. hayat bayrammış da benim haberim yokmuş dedirten başlık.. ulan bunca zaman boşuna kasmışız! be başlık-- aslında kasılcak da bir şey yok da neyse..

şaka maka yeni anladım abi ben bu olayı.. hakikaten insan böyle yazınca daha bir keyif alıyormuş sözlükten. çok sevdim lan.
şimdi de her başlığa bomboş bakınızlar gireyim bir tek ben anlayım... hmm 1000 tane bkz girsem 723 ’üne oy vermseler 1446 + puan demek bir sürü arkadaş da bonus... ohhh oh süpermişssin sen lan başlık
en kısa zamanda şaklaban mode on ’a geçeyim bir sürü arkadaşım olsun tek başına konuşmak pek haz vermiyor biliyor musun? abkz ile chat yaparım. yok lan ne abkz ’ı doğrudan girişiriz chate madem moderasyon bu kadar iyi niyetli..

dedirten başlık.....

hakkatten çok zevkli ya

edit: ben hala rep tuşunu bulamadım
maliyeci
önemli not: öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu entryi yazdığım için "kendinden önceki bir entrye cevap verir nitelikte" olduğu gerekçesiyle kendimi gammazlamam gerekir.ama torpil geçicem kendime bu sefer.

madem birileri yapılan çalışmaları göremiyor ve bunları hiçe sayıyor... diğer onlarca bilgiç koltuklarında oturup zevki için rahatça okuyup,yazarken,ona buna ayar verirken; milletin sorunlarıyla uğraşan,bulduğu yanlışları düzelttiren,düzelten,aslında hiç tıklayıp okuyası gelmediği zamanlarda bile entryleri bir hata var mıdır acaba diyerek okuyan,kısacası online olabildiğince sözlük için didinen bunca insana bok atmak bu kadar kolaysa,şu dakkadan sonra ben de sıyırırım kayışı,kopartıp atarım!

bakınız burda bana kimse son derece hoş görüsüz ve demokrat değilmişim gibi bakmasın.ben eleştiri hakkının kutsallığına inanan biriyim.ancak bu eleştiri değil,bilmeden sallamak,gündeme oturma çabasıdır.

eleştiri şu yönde olsa tadından yenmezdi.moderasyon sisteminde bir eksiklik vardır: "moderator ve gammaz arkadaşlar yetişemiyorlar,sözlükte oldukça fazla hatalı başlık-entry var,bu düzeltilmeli" dense saygı duyarız,ki buna ben de katılıyorum...

neyse "dedirten başlık" demek sözlükten atılma sebebi veya uyarılma sebebi olamaz.bu bir tercih meselesidir.hepimiz yaptık bunu zamanında.insan sonunu getiremediği cümlelerde sözlük içinde oluşan bu jargondan faydalanabilir.zaten biraz daha liberal bir bakış açısıyla olaya yaklaşanlar görecektir ki,bu olay zamanla kendiliğinden kalkacaktır.yazarlar kendiliğinden "yazmak" konusundaki tecrübelerini arttırdıkça bunu da aşacaklardır.hayır aşmayan da olabilir,onların da "dedirten başlık" yazma özgürlüğünü kısıtlamak kimin haddinedir,onu anlamış değilim.
muque
sevgili sözlük;

neler oldu sana be sözlük? moderasyon beceriksiz diyorlar doğru mu? moderasyon tek başına ne yapabilir? her gün kaç kişi uçsa acaba?enerji sahibi yazarlar yapılan uyarıları, "aha bak bak bana ayar veriyor dur bende şuna bir girişeyim" şeklinde değerlendirmese mi acaba? mahfolan başlıklar, yalan olan entryler...tamamen farklı bir konu başlığında bir üstteki entry id siyle "bilgiçlerin aslında söylemek istedikleri" tadında ayar çalışmaları...yalarımlar,yutarımlar..."o onun arkadaşı, bu bunun bilmemnesi, xx zirvedeki kankam" şeklinde kayırır mıydın sen birilerini sözlük? ben geldiğimde buralar dutluktu...düşe kalka, yediğim ayarın haddi hesabı olmadan verdin bana sen şimdi burda yazma hakkını sözlük hatırlar mısın?ne olacak şimdi? modlar hergün en az 3 kişiyi çömez yapıp yazma heveslerini mi kaçırsın? biz bize mi kalalım sözlük? yoksa "bu ibneler hiç eski entryleri okumaz mı" deyip sineye mi çekelim?

ben bu haddi kendimde buldum sözlük...neden biliyor musun?günlerdir sana yazmıyor,seni sadece okuyorum...tüm hevesim kaçtı be sözlük...3-5 kişinin kıraathanesi gibi oldun.ne eğlenirdik eskiden..sıcaktan mı dersin? mevsim değişince geçer mi?

"moderasyonun beceriksizliği" gibi bir başlık bile açıldı bak sonunda...öğrenmeye değil ayarlaşmaya aç bir topluluğuz..bırakalım gidelim biz buraları...çok yönlü bir anlatım oldu değil mi sözlük?kim ne anlarsa artık...anlayana ansiklopedi...

(bkz: dedirten başlık)

mystic girl
tanım: açıkça söylenme ihtiyacı duyulmuş, moderasyon ekibini "çoban" gibi görmekten mütevellit durumu ortaya saçan kişi beyanatı.. her ne kadar, "kimseyi hedef almamakla" birlikte..

örnek: moderasyona "yahu doğru düzgün yapsanıza şu işi, biz de keyifli keyifli içkimizi yudumlarken entrylerimizi girelim: sevişmek: dün gece yaptığım şey" modunda, diye serzenişte bulunma şeysi...

entry refere etme ve dedirten başlık format suçudur, kabul.. dedirten entry de mi suçtur, hayır, değildir: refere işlemini de "x. entry de belirtildiği gibi/daha önce yazılanlara katılmakla/katılmamakla birlikte" yerine, tembellikten vazgeçerek, bkz lara başvurmadan, ""x" denmesine rağmen, doğrusu bikbikbik olan şey" diye yazabiliriz sanki...

asıl sorun moderasyonun beceriksizliği değil, bilgiçlerin format hakkında ne bildikleridir/ne kadar hakim olduklarıdır... irc, icq muhabbeti ile karıştırılmamalıdır dicem, "sen kim oluyorsun?" diyecekler.. o zaman ben de "verdiğin ukdelerdeki yazım yanlışlarına bak" dicem, o, "ironi kızım bu, sen ne anlarsın?" dicek, sonra ben sinirlencem "amaaan, ne halin varsa gör," dicem: sözlüğe küsücem (küseceğim, diyeceğim diye yazılmakta, biliyorum: ironi yapıyorum kendimce)..

moderasyonun -bence- öncelikli görevi, formata uygun açılmayan başlıklardır (dahi, yazarlar..) entryler, dedirten başlık vs.. bir sonraki leveldır kanımca..

iyi çalışmalar... moderasyona selam ederim falan filan...
abdurrezzak bin reloaded
moderasyon mükemmel bir işleyişe sahiptir. sözkonusu beceriksizliğin olmadığını bugün gözlerimle gördüm. diyaloglu bir entryde gbkz’ı diyalogu oluşturan kişileri vurgulama amacıyla kullanmam ile entrynin gbkz’ın hatalı kullanımından dolayı silinmesi fazla uzun sürmedi. demek ki büyük bir dikkat söz konusu. lakin yazdığım 200 entry den yarısına yakınında bu şekilde hatalı kullanılmış gbkz’lar olduğunu düşünüp korkmaya başladım.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol