trt6

independence
devletin kendi eli ile acm$ oldugu kurtce yayin yapan tv kanali. bugun test yayinina ba$ladi ve 1 ocak 2009 tarihi itibari ile resmen yayina ba$layacak. bu kanalda kurtce, arapca ve farsca yayinlar yapilacakmi$. bu kanal, ozellikle yerel secimlerde akp’nin dogu ve guneydogudaki en buyuk umut kapisi olacak muhtemelen.
angelus
varlığı veya yokluğu şahsım adına herhangi bir şey ifade etmemektedir. lakin yaptığım tespit şudur ki daha düne kadar yok sayılmış bir dille, ki bu zaman zaman devlet eliyle olmuştur. yok sayılmış bir dille, aynı devletin kanalında yayın yapılmaktadır. konjonktur dedikleri şey böyle olsa gerek.
elma sekeriiii
gerçekten alkı$lanacak bir giri$im.

hepimiz insanız, farklı diller ve lehçeler kullanıyoruz. hepimiz bu vatanın evladıyız. çok normal. lazca da yayın olsun isterim.
independence
durust olalim. hic de alki$lanacak bir eylem degildir bu. yapilan bu icraatin tek sebebi hukumetin dogudaki oylara da goz koymasidir, doguyu ve guneydoguyu en azindan yerel secimlerde dtp’ye kaptirmamak arzusudur. ba$ka da bir $ey degildir.

bir diger yandan yanli$ bir uygulamadir, o apayri bir konu. eger azinlik olarak tanimladiginiz insanlarin haklarini koruyacaksaniz, bunu sonuna kadar yapmalisiniz. turkiye’de ya$ayan azinliklar sadece kurtler degil, bunun lazi var cerkezi var tatari var rumu var, var oglu var. kurt vatanda$in icin ozel tv kanali aciyorsan laz vatanda$ina da cerkes vatanda$ina da tatar vatanda$ina da ayni hakki taniyacaksin, ayni imtiyazi gostereceksin. lazlar lazistan diye tutturmuyorlar, cerkesler cerkezistan diye tutturmuyorlar, onlarla bir sorunumuz yok, bizim ba$imizi agritan kurtler diyorsan, o zaman bu hareketin direk olarak taviz niteligini ta$ir ki ileride ya$anabilecek tum karga$alara da emsal te$kil eder. eger kurt vatanda$inin kimlik kartina "t.c. vatanda$i" yazdiriyorsan o zaman t.c. vatanda$i olarak muamele edeceksin, irklara ozel muamele yapmayacaksin, bu sinirlar icerisinde ya$ayan herkesi devlet gozu ile "turk" olarak goreceksin ve bunun tarti$masini dahi yapmayacaksin. kanada isimli ulke gocmenlerden olu$an bir ulkedir, sor bakalim devletin kendi ile kurmu$ oldugu kac tane ayri dilde yayin yapan, ba$ka irklarin kulturlerine yonelik yayin yapan kanal var? diger ulkelerde var mi boyle bir $eyin emsali?

sanirim yok.

"bizim gozumuzde turk kurt ayrimi yoktur" cumlelerini bu faaliyetin ile ba$tan cokerttin. eger bu ulkenin sinirlari dahilinde ya$ayan herkes en azindan nufus kagidi itibari ile "turk" ise, eger bu devletin resmi dili turkce ise, sen bu devletin eli ile turkceden ba$ka bir dille yayin yapan bir kanal kurmamalisin, kuramazsin. birak ozel sektor ne yaparsa yapsin, illaki yapilacaksa da ozel sektoru cesaretlendir, bu i$i ozel sektore birak.

sadece dogu ve guneydogu da ya$ayan insanlarin oylarini yerel secimlerde alabilmek adina insanlari kandirma, ne kurtlerin gozunu boya ne de turklerin.
elma sekeriiii
giri$im tebrik edilmelidir, alkı$lanmalıdır.

neden?

ulus devlet kurma a$amasında her halükarda kan dökülür. döküldü de. ermeniler "türk" topraklarından, sanki yıllardır burada dogan buyuyen nesilden nesile ortak bir kültür olu$turmu$ olanlar onlar degilmi$ gibi, "türk" olmadıkları ve "tehlike" arz ettikleri çin sürüldüler. bi çogu yolda öldü. e tabi çöl yollarında yürümek herkesin harcı degildir.
küçük kızlar alındı, büyüyünce cogu köyde olmak üzere gelin edildiler. türksünüz siz gurur duyun bunla dediler. onlar da duydu.
gurur duyanlardan biri de gecen senelerde agos gazetesinin ba$ yazarıydı. ruhu hür olsun diye beyaz güvercinler savruldu göklere. ama insanların vicdanları sızlamadıktan sonra ne fark ederdi ki?
mevcut söyleme yenildi "biz hrant dink’iz!" diye bagıran ki$iler. sustular. bagırınca sesleri cok fazla çıktı belli ki. mevcut sistem kaldıramazdı bunu.

mevcut sistemin kaldıramadıgı bir realite daha vardı. kürtler. ermenilerin sürülü$ zamanında türklerle bir oldular, ermenilerin sürülmesine yardımcı oldular. cogu ermenilerin evleri onlara kaldı, aga oldular. kim daha cok ermeni kovalayabildiyse bu topraklardan, o kadar da mal aldı. öyle ya, söz almı$lardı büyük yerlerden...
sonra 2.meclisten dı$landılar. hani biz karde$tik?
devrim kendi çocuklarını yer, özür dileriz ama susmanız gerekemkte artık dediler. susmakla susmamak arasında kaldılar. bazısı a$ırıya gitti pkk militanı oldu bazısı diger "türk" cocuklarıyla birlikte her sabah and içti:
türk olmamasına ragmen türküm dedi dogruyum calı$kanım dedi.

kimisi okumadı, asker ocagına gitti. okulda egitim görmeyen askerde görürmü$. türk "milli egitim politikaları" ba$arılı oldu. ben kürt laz yugoslav karı$ımı bir ki$i olmama ragmen türküm dedim.
türklük toprakla bagıntılı dediler, kürtün bi tanesi ne mutlu türküm diyene dedi, sus lan kürt dediler, bir küfür gibi sarfettiler etnik kimligini onun.
kanla bagıntılı türk olmak dediler sonra, ortaasyanın kafatası bizlerden gelmeymi$, bütün ortadogu dilleri bizlerden türemi$. mi$ mi$ mi$.
ben $imdi nasıl türk olayım peki? kan baglantım yok?
biz neyiz biz kimiz?!

sen eger birle$mi$ milletlerin insan hakları evrensel beyannamesine imzanı caktıysan ss yapacaksın bu reformları.
ha sen beni dü$ün ya da kendini dü$ün. h,iç farketmez.


sen kalıcı bir degi$im rüzgarı yaratabiliyor musun ben ona bakarım karde$im!


bravo akp! yaptıgın en güzel $eydi bu senin. herkesin hakkı var bu vatanda. verebildigine sevindim, gercekten.
(bkz: yigidi öldür hakkını ver)

not: yukarda yazıdıgım realiteler belgelere dayanmakta. hadddii leeennn! demeden önce bi durup "insanca" dü$ünün. etnik kimliginizi ön plana almadan... akademik kaynaklardan alınmı$tır bu yazılan $eyler. yazarları makaleleri sayfa numarasına kadar isteyene saglayabilirim. "mevcut söylem" hep söylenir, okumayanlar da inanır!
independence
giri$im diye bir $ey yoktur ortada her $eyden once.

salt gercek oy avciligidir. doguda ve guneydoguda ya$ayan insanlarin agizlarina bir parca bal calip o bolgelerdeki yerel yonetimleri ele gecirme planinin adimlarindan birisidir. ortaya cikartilan uygulamayi belgelendirmek, tarihe dayandirarak takdir etmek, akp’ye "afferim" demek, kurulan orumcek agina yapi$an sinegin cirpindikca yaydigi titre$imler kadar ho$una gitmektedir akp’nin. bu bir tuzaktir ve bu tuzaga du$en her insan akp’nin av hanesine eklenecek bir cizik demektir.

tarihi okumak, tarihi bilmek bireylerin tekelinde degildir, dolayisi ile bu tarihi sen de bilirsin, ben de bilirim, akp’de bilir, ba$bakan da bilir. tarihsel gerceklerin uzerine kurulan anla$ilmasi guc oyunlar, nihayetinde oyun kurucusunun leyhine sonuclar vermektedir ki bunu son yapilan genel secimlerdeki akp’nin oy arti$indan da rahatlikla gozlemleyebilmekteyiz.

kanmayin bunlara, inanmayin.

salt akp du$manligi yapacak degilim ancak henuz bir tane bile samimi ve ulke menfaatine olan icraatlarina denk gelemedigim icin kalbim $uphe ile dolu kendilerine kar$i. kurtce tv kanalinin acilmasina kar$i degilim, bunu devletin acmasina kar$iyim. devletin eli ile akp hukumeti doneminde acilan bir kurtce kanal ise icime tamamen bagirsak kurtlarini salip bunyemi rahatsiz ediyor.

kurt du$mani degilim, tam aksine insanlari siniflandiran ki$ilerin du$maniyim. cemevlerinin ibadethane olarak sayilmasi, alevi dedelerinin devletten maa$ almasi, cemevlerine baglanan suyun ve elektrigin ucretsiz olmasi gibi du$uncelerle kurtce tv acili$inin ayni doneme denk gelmesi ve tam da bunlarin uzerine yerel secimlerin var olmasi tesaduf kavramini zorlar nitelikte degil mi? ulkede ya$ayan kurt sayisi kac milyon biliyor musunuz? bilmiyorsaniz inceleyin, elde edeceginiz rakamin uzerine bir de ulkede ya$ayan alevi vatanda$larimizin sayisini ekleyin. cikan sonuc oy anlaminda goz korkutucu ve gozden cikartilamayacak olcude buyuk olacaktir.

hayir, ne akp’ye afferim ne de kurtce tv acilmasina. devlet insanlarini siniflandiramaz, devlet kimseye "senin gercek lisanin kurtce, o zaman sana kurt tv si acalim" diyemez, devlet irk ayrimi gozetemez.

devlet sadece devletligini yapar, vatanda$inin refah icerisinde ya$amasini temin eder, vatanda$inin etnik kimligini sorgulayamaz, bu etnik kimlige ait yeni uygulamalar hazirlayamaz. devletin gozunde ben kimsem $ivan da o olmalidir, devletin gozunde ayfer kimse dilan da o olmalidir.
elma sekeriiii
bu, yarım bırakılan i$in sonuçlandırma giri$imidir. bundan yakla$ık 1-2 yıl önce de bu kanal acılmı$ ve fakat bilinmeyen sebeplerden ötürü yayını durdurulmu$tu.

bundan daha önceki hükümetleri de gördük, hortumladılar, nutuklar attılar, vaatler oy pusulalarında kaldı cogu basiretsizdi. verilen vergiler nerelere gidiyor bilmiyorduk, çünkü icraat yoktu.
benim için ba$a geliyorsan benim için bir $eyler yapabilmelisin. akp kötülerin içindeki en iyiydi. ba$ka ne partisi var ki?
baykal var diye chp için kılımı kıpırdatmam ben, mhp nutuklar atar siyaset yapar ama icraatı pek görülmez, bagımsızları mı ba$a getireydik dtp’yi mi?

yoktu ki. akp bunların içinde yine de iyi $eyler yapabilmeyi becerdi, varsın göz boyamayı yapsın. digerleri bunu bile beceremedi.
kıyasıya ele$tirdik $imdiye dek. eee ne secenegin vardı ba$ka peki? hiç iyi tarafları yok mu?

anam belleniyodu o e-5 yollarında trafikten. 15 dakkada mecidiyeköyden floryaya gidebiliyorum ben. parklar bahçeler büyük oranda temizlendi. bir sürü meslek edindirme kursları acıldı, kadınların me$galesi oldu ismeklerle.
özürlüler için ayda 10 seans rehabilitasyon hakkı yaratıldı cıkarılan yasa ile.

benim gibi özürlü yakını olanlar için bunlar nasıl iyiliklerdir bilemezsiniz.

ha akp yanlısı mıyım? hayır bagımsızlardan yanayım ben. tayyip’den de zerre haz etmiyorum. amma velakin onca yıldan sonra, "kürtce türkcenin yandan yemi$idir" "kürt de dagdaki türktür!" diye konu$abilen, ve bu resmile$mi$ bir söylem halini almı$ken, 1980de kenan evren kürt kelimesini yasaklamı$ken; insanların sesinin, kültürünün bir ögesini televizyondan duymaları, dilindeki $arkıların diger insanlarca da mırıldanılması ne büyük bir mutluluktur bilir misiniz?

varsın oy avcılıgı olsun, sen bi $eyler yapıyorsun en azından. akp yiyodur eminim ki, ama hem yiyip hem de yapmak herkezin harcı degil arkada$lar.

bir $eyleri okumak bilmek bireylerin tekelinde.
kimse kütüphanelerin kapısına kilit vurmuyor. ben bu okuduklarımı bildiklerimi bu kütüphanedeki kitaplardan edindim. i$kembeden kürtce yoktur, tek bir dil din vardır hede hödö demek olmaz. sen en azından bilinçliyim diyorsan bi ara$tır bakalım merkezi söylem dı$ında neler var.
devlet her zaman dogruyu söylemez ki? sadece siyaset yapar. konjöktüre uyar. en cok faydayı hangi parti verirse insnalara en cok oyu da o toplar dogal olarak.
sen git hede partisini kur, benim yararıma kalıcı ve istikrarlı bi$eyler yap, gel oyum sanadır. "sen siyaset yapıyosun seni gidiiiii" diyemezsin ki. e siyaset tabi, ba$ka i$i vardı da o mu yapmadı??

ben bir $eylere kanmak inanmak çabasında degilim, gercekten.
ben sadece gördügüm neyse onu yazıyorum buraya. adamdan zerre haz etmedigimi söyledim, ama ufak da olsa yapılanları es gecmek nankörlük olur.

devlet eliyle bunun yapılması, insanlara güven verir. devlet de arkamızda güvenini duyar. özel sektör de yapabilir, ancak özel sektör ki$iler arasında kar$ıtlıgı da yaratabilir. bizim taraf bunu yaptı sizinki yapmadı tavrı olu$ur.

-bak gördün mü a kanalı bi de böyle bi kanal cıkarmı$, kürtce yayın yapıyomu$...
+o onun bok yemesiymi$, yok öyle bi$i. bak trt’de böle bi$e görebilir misin sen. asla!
-benim de hakkım var, kendi dilimi de konu$urum!
-hade len tek bi dil vardır o da türkcedir.

devlet kendi eliyle tohumları ekmi$ oluyor bu surette. ki saglıklısı da budur.

insanları sınıflandırmak nedir? tek bir potada eritilen adına türk denilen ki$ilerin sınıflandırılması zaten imkansız hale getirilmi$tir. farklı gruplara da ses hakkı verilmesi topal olan adaletin ve de demokrasinin az da olsa saglıgına kavu$acagının belirtisi olmu$tur nezdimde.varsın secim dönemi olsun, yeter ki yapılan reformlar kalıcı ve istikrarlı olsun. bi imam nasıl devlete calı$ıp para alabiliyorsa alevi dedeleri de insanlara calı$tıgı için maa$ alabilmelidir.
devletin ırk ayrımını gözetmesi ihtimali beni güldürmekte. devlet ırk ayrımı zaten gözetemez cunku benim 6 nesilden dogu anadoludan gelme has be has kürt olan ananeme bile türk dedirtmi$ken bi$eyleri ayırtetmesi imkansız!
e sen zaten azınlıklarının kimligini almı$sın alt kimlik yapmı$sın, inandırmı$sın onu türk olmadıgı halde türk olduguna sonra da ırk ayrımı diye nitelendirilebilecek kanal acman mantık sınırları cercevesine dahi giremez.

ya da sen madem böyle davranacaksın uluslararası anla$malara imza atmadan koyun gibi yöneteceksin ülkeni, anar$inin sana attıgı kazıklara da bi zahmet dayanacaksın. dikta yönetimlerini gördük, kapalı sınrılarda ya$ayanları...
hak verilmez alınır mantalitesindeki zihniyet seni bir gün ala$agı edecektir elbet. sezarın hakkı sezara...

insanız hepimiz, sen neysen ben de o’yum. ne bir eksik ne de bir fazla.

independence
gencecik insanlar, piril piril beyinler, okumanin vermi$ oldugu hazzi fazlasi ile tatmi$ olmasina ragmen halen daha bu duzenin, bu pasli carkin bir di$lisi olmaktan siyrilamiyorlar, ne aci.

"kotunun iyisi" mantigi ile yakla$ildigi anda zaten geriye soylenebilecek cok $ey kalmiyor. kac tane bagimsiz milletvekili ile alakali detayli bilgiye sahibiz? hemen hemen hic. neden peki? e medya sevmez bagimsizlari, bagimsizlarin medyaya yonelik torpil yaptirabilecek cevresi parti bunyesinde bulunan milletvekillerine nazaran daha azdir. misal bir aydin dogan ne yapsin bagimsiz bir milletvekilini? ba$bakanla ati$mak kendisine cok daha fazla rant saglar, tv kanallarindan bir gun olsun a$agiya inmez. kac ko$e yazari okudunuz bagimsiz bir milletvekili leyhine & aleyhine yazi yazan? hic degil mi? hic evet.

medya bagimsiz milletvekilini sevmez, o sebeple de uzerine du$mez, insanlara tanitmaz. promosyonu olmayan bir milletvekilini ben oturdugum yerden nasil taniyacagim da onu ba$a getirmek icin caba sarfedecegim? mumkun degil.

akp hukumeti esnasinda kurtce tv acilmasi yava$ i$leyen demokrasi adina sevindirici bir unsur olarak ele alinmi$, dogrudur. eger yerel secimler oncesinde bu yapilmami$ olsaydi, eger devlet eli ile yapilmami$ olsaydi, penceremi acar alki$ tutardim o kanali acan ozel te$ebbuse. elbette her irkin kendi oz lisanini, kendi inani$ini, kendi kulturunu surdurme hakki sonuna kadar vardir, kimse buna itiraz edemez. ancak bunu devlet yapamaz, yapmamali.

cemevleri ibadethane sinifina alinsin. alevi dedeleri maa$a baglansin.

tamam bunlara da eyvallah, yapilsin elbette ama devlet eli ile degil. laik oldugu savunulan bir ulkede diyanet i$leri ba$kanligi adi altinda devlet bunyesinde gorev yapan bir kurum var, o da kapatilsin. devletin sunni ile alevi ile hristiyan ile musevi ile i$i olmasin. turkiye cumhuriyeti laik, sosyal, demokratik bir devlet yapisina sahiptir diyorsan ve bu anayasanin degi$tirilemez, degi$tirilmesi konu dahi edilemez $eklinde korunarak ilk maddeni olu$turuyorsa, o zaman laiklige uygun davranacaksin, cekeceksin elini etegini din i$lerinden, cemevlerinden, camiilerden, alevi dedelerinden, imamlardan. ama bunu yapamazsin zira her oy zamani o insanlar sana lazim. tipki kurtler lazim olduklari gibi.

ayrica mevzu edilen demoktasi, zamaninda akp hukumetinin ba$kani tayyip erdogan tarafindan "demokrasi kesinlikle bir amac degil bir aractir. biz demokrasiyi o $ekilde goruyoruz." $eklinde nitelendirdigi demokrasi degil mi? sizler nasil oluyorda akp hukumeti esnasinda demokrasinin daha hizli i$ledigini iddia edebiliyorsunuz? hangi demokrasi de internet siteleri kapatilir, allaha$kina sadece bir ornek verin bana ikincisini istemem.

akp iyi $eyler yapti degil mi? nankorluk etmeyelim degil mi? hangi hukumet zamaninda teror bu denli hortlami$ti, hangi hukumet zamaninda irtica turban ve benzeri maddeler gundemdeydi allaha$kina soyleyin bir. evet mecidiyekoy ile avcilar arasini 45 dakikaya indirdiler ama o araclara binebilecek parayi birakmadilar insanlarin cebinde. sen hala dunyanin en pahali yakitini kullaniyorsun alo? elektrigine dogalgazina inanilmaz zamlar yapilirken memurun maa$i emeklinin maa$i i$cinin maa$i yerinde sayiyor, kipirdamiyor bile.

kendi ordusunun mensuplarina "kelle", terorist ba$indan bahsederken "sayin" kelimelerini kullanmaktan cekinmeyen, ciftciye anani da al git buradan diye bagarabilen bir ba$bakanin hukumetinden bahsediyoruz, uyan artik.

evet akp hukumeti kimi zaman iyi $eyler yapabiliyor. misal 75 milyona yakin zamanda "teget" kelimesinin anlamini ogrettiler cok $ukur. artik ekonomik kriz bizi vurmadi demiyoruz, teget gecti diyoruz. ekonomik krizin bizi vurmamasi durumunda bile bu denli sefaleti cozememi$tim ben zaten teget gecmenin anlamini ogrenene kadar. cok $ukur ki ba$bakanimiz ulkesini pazarlamakla mukellef kendi deyimi ile, pazarlar pazarlar durur, cebimiz bir miktarda para gorur, esaretten once biraz para harcamak bizlerin de hakki.

devlet eli ile acilan kurtce tv, kurtlere degil akp nin kirli oyunlarina hizmet etmektedir.

devlet eli ile acilan kurtce tv, yakla$an yerel secimler icin kurtlerin oylarini kurban etmelerine araci olmaktan ba$ka bir i$e yaramayacaktir.

devlet eli ile acilan kurtce tv tu kakadir. guzel cizgi filmler yayinliyorlar ama tek kelimesini anlamiyorum, olmuyor boyle.
rockcucocuk
kürtler için açılan fakat kürtlerin sorunlarını ekrana getirmeyen kanal.
şu ana kadar hiçbir yararlı yayınlarını görmedim.iki üç tane saçma sapan diziyi seslendirmişler.başka bişey de yapmamışlar.bizimkiler de sevinmişlerdi belki yararlı bişey olur diye.
demokrasi için atılan devrim niteliğinde bir adımdır.fakat içerik yönünden pek de beğenilmemiştir.
dikkat ettim bi kaç dizinin ismini kürtçeye yanlış çevirmişler.
bb
yayın hayatına başlaması sebebiyle lazların da kendilerine özel bir kanal açılmasını istemelerine sebep olmuş kürtlere ayrıcalık tanındığının kanıtıdır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol