ziya gökalp

ankakusu
aslen kurt oldugu soylenen turk milliyetciliginin en onemli sahsiyetlerindendir.
turk milleytciliginin temellere oturmasini saglamis kisilerin basinda gelmektedir.

(kendi yazisi ile kurt olmadigini belirtmistir.)

ronniefrown
millet

"sorma bana oymağımı, boyumu
beş bin yıldır millet gibi yaşarım.
sorma bana ailemi, soyumu
soyum türklük, soy büyüğüm hünkarım

süngü beni ayırsa da, vahdetimi unutmam.
dilde, dinde müşterekiz, hep gelmişiz bir belden.
devletimin kaygusuyla milletimi unutmam;
anadolu bir iç eldir, ayrılamaz dış elden

deme bana oğuz, kayı, osmanlı;
türk’üm, bu ad her ünvandan üstündür
yoktur özbek, nogay, kırgız, kazanlı,
türk milleti bir bölünmez bütündür

gök, ay, yıldız, dağ ve deniz han’lar bütün ölmüşler;
yalnız diri gün han kalmış, altın yayı elinde.
baktı, dedi: moskof’la çin türk kavmini bölmüşler,
artık onlar hür olacak rus ilinde ve çin’de

her ülkede, türk bir devlet yapacak;
fakat bunlar birleşecek nihayet
hep bir dille aynı dine tapacak,
olacak tek harsa malik bir millet!

ey türkoğlu, artık ne ben, ne sen, ne o, bir şey yok!
uluslar yok, uruklar yok, ancak büyük turan var
siyasette şirk olamaz, ayrıca han ve bey yok
türk ruhunda yalnız bir il, yalnız bir tek ilhan var"
seyyah
herkesin soyadi goklap olarak bildigi fakat ziya gokalp soyadi kanununda once oldugu icin soyadi degil adi gokalp olan. hayati surgunlerde gecen,en buyuk eseri turkculugun esaslari olan fikir adami ve sairdir.
firambogaz
23 mart 1876’da diyarbakır’da doğdu. 25 ekim 1924’te istanbul’da yaşamını yitirdi. asıl ismi mehmet ziya. babası yerel bir gazetede çalışan memurdu. eğitimine diyarbakır’da başladı. amcasından geleneksel islam ilimlerini öğrendi. 18 yaşında intihara teşebbüs etti. bir yıl sonra 1895’te istanbul’a gitti. baytar mektebine kaydını yaptırdı. buradaki öğretimi sırasında ibrahim temo ve ishak sukûti ile ilişki kurdu. jön türkler’den etkilendi. ittihat ve terakki cemiyeti’ne katıldı. muhalif eylemleri nedeniyle 1898’de tutuklandı. bir yıl cezaevinde kaldı. serbest bırakıldıktan sonra 1900’de diyarbakır’a sürgüne gönderildi. 1908’e kadar diyarbakır’da küçük memuriyetler yaptı. 2’nci meşrutiyetten sonra ittihat ve terakki’nin diyarbakır şubesini kudu ve temsilcisi oldu. "peyman" gazetesini çıkardı. 1909’da selanik’te toplanan ittihat terakki kongresi’ne diyarbakır delegesi olarak katıldı. bir yıl sonra, örgütün selanik’teki merkez yönetim kuruluna üye seçildi. 1910’da kurulmasında öncülük yaptığı ittihat terakki idadisi’nde sosyoloji dersleri verdi. bir yandan da "genç kalemler" dergisini çıkardı. 1912’de ergani maden’den meclis-i mebusan’a seçildi, istanbul’a taşındı. türk ocağı’nın kurucuları arasında yer aldı. derneğin yayın organı "türk yurdu" başta olmak üzere halka doğru, islam mecmuası, milli tetebbular mecmuası, iktisadiyat mecmuası, içtimaiyat mecmuası, yeni mecmua’da yazılar yazdı. bir yandan da darülfünun-u osmani’de (istanbul üniversitesi) sosyoloji dersleri verdi.

1’inci dünya savaşında osmanlı’nın yenilmesinden sonra tüm görevlerinden alındı. 1919’da ingilizler tarafından malta adası’na sürgüne gönderildi. 2 yıllık sürgün döneminden sonra diyarbakır’a gitti, küçük mecmua’yı çıkardı. 1923’te maarif vekaleti telif ve tercüme heyeti başkanlığı’na atandı, ankara’ya gitti. aynı yıl ikinci dönem türkiye büyük millet meclisi’ne diyarbakır mebusu olarak girdi. 1924’te kısa süren bir hastalığın ardından istanbul’da yaşamını yitirdi. osmanlı devleti’nin parçalanma sürecinde yeni bir ulusal kimlik arayışına girdi. düşüncesinin temelinde, türk toplumunun kendine özgü ahlaki ve kültürel değerleriyle, batı’dan aldığı bazı değerleri kaynaştırarak bir senteze ulaşma çabası yatıyordu. "türkleşmek, islamlaşmak, muasırlaşmak" diye özetlediği bu yaklaşımın kültürel öğesi türkçülük, ahlaki öğesi de islamcılıktı. uluslararası kültürün yapıcı öğesinin ulusal kültürler olduğunu savundu. saray edebiyatının karşısına halk edebiyatını koydu. batı’nın teknolojik ve bilimsel gelişmesini sağlayan pozitif bilim anlayışını benimsedi. dini, toplumsal birliğin sağlanmasında yardımcı bir öğe olarak değerlendirdi. toplumsal modeli, emile durkheim’in teorik temellerini kurduğu "dayanışmacılık" temelinde şekillendi. bireyi temel alan liberalizm ile çatışmacı toplumu temel alan marksizm’e karşı mesleki örgütleri temel toplum birimi olarak kabul eden solidarizmde karar kıldı. toplumsal ve siyasi görüşlerini anlattığı sayısız makale yazdı. "türkçülük" düşüncesini sistemleştirdi. milli edebiyatın kurulması ve gelişmesinde önemli rol oynadı.

eserleri

kızıl elma (1914)
türkleşmek, islamlaşmak, muasırlaşmak (1918)
yeni hayat (1918)
altın işık (1923)
türk töresi (1923)
doğru yol (1923)
türkçülüğün esasları (1923)
türk medeniyet tarihi (1926, ölümünden sonra)
yorulmaz savasci
sırf diyarbakırlı olduğu için kürt sanılan,
türkçülük’e fikri yönden saldıracak malzemeleri olmayan cahil cühela tarafından güya tüm tezlerini,temellerini çürütmek adına kürt ilan edilen,
sosyoloji bilimini kuran durkheim’den alıntı yapmasına,durkhem’i bazı konularda referans göstermesine "karalama malzemesi çıktı" diye bakanlara her şeyin açık olduğunu anlatacak eserler bırakmış olan çok değerli bir aydınımızıdr.
cumhuriyetin kurulmasında fikri yönden muazzam katkılarını görmezden gelenlere onlarca kitabıyla seslenmektedir.popüler kültürün etkisiyle orhan pamuk gibi şişirilmiş balonların kitabını ellerinden düşürmeyenlere hitap etmemesi normaldir.
aydın olmanın sorumluluğunu bilen,sırf isim yapmak için değerlerine saldırmayan,geri kalmışlığın temellerine inen ve çözüm için yol gösteren bir aydınımızıdır.türkiye’de sosyoloji biliminin ders olarak okutulmasına vesile olmuş olan aydınımızdır.sindirilmiş,fikri yönlerden ayağa kalkması engellenmiş türkleri fikri yönden kalkındırmış olan aydınımızdır.
iki üç kitap okuyup kendini bir bok zannedenlere akıllarını çalıştırırlarsa anlatacak çok çeyi olan yazar.
kendisine kürt diyenlere şöyle naçizane bir dörtlükle cevap vermektedir:

türklük hem mevkurem hem de kanımdır
sırtımdan alınmaz çünkü kürk değil
türklük hadimime türk değil diyen
soyca türk olsa da piçtir,türk değil...

umarım gerekli cevap alınmıştır.
yasinist
türkçülüğün ideologlarından .kürt olduğu söyleniyor emre kongar ve mehmet barlas yorum farkı programında öyle bahsetmişlerdi.ayrıca kendisi de masondur .eğer inanmıyorsanız adresi veriyim.http://www.mason.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=39&itemid=43
buradaki şair ve yazar kısmında göreceksiniz ismini.mason olabilir tabii olunamaz diye birşey yok.fakat şurası bir gerçek ki toplumun hemen hemen bütün kesimlerinin kürt olduğunu kabul ettiği şahıs.ayrıca sosyologtur kendisi.1876 diyarbakır doğumludur.türk’süz kürt olmaz kürtsüzde türk olmaz sözlerinin sahibi.
tryegen
kafasına silahı dayayıp ateşleyen ve ölümüne değil de başarısız bir intihar girişimine imza atan, ilk sistematik türk milliyetçisi.

edit:bu intihar girişiminin temelinde, diyarbakır’dan ayrılıp istanbul’a okumaya gitmek ihtiyacı ve amca kızıyla evlendirilmek mecburiyetinden kurtulmak gayesi yatmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol