confessions

dilemma

- Yazar -

  1. toplam entry 984
  2. takipçi 1
  3. puan 56978

copy paste yazarı

dilemma
copy-paste yazarı bu sebeple yanlış yapıyor zaten. bu yüzden "asıl kaynağından" alman gerekiyor bilgiyi. sen onu kopyala-yapıştır, bunu kopyala-yapıştır, sonra bana bilginin kaynağından bahset. emeğe saygıdan bahset.

bir yerden bir bilgiyi okuyup öğrenip, sadece anımsadıklarımızı yazmak ile direk kopyalayıp yapıştırmak arasında ki fark, yazarlıkla, copy-paste yazarlığı arasındaki fark kadardır. madem ki burası salt bilgi girişi amaçlanmış bir oluşumdur, madem ki yazarın birikiminin, yorumunun bir anlamı yoktur, o zaman yazarı kim neylesin? yalnızca bir(1) kişi bunu yapabilir. bu mantığa göre; copy-paste yazarı bilgi sözlüğün temel taşıdır, diğer yazarlar da öylesine geyik yapsınlar diye burdadır. zaten bu yazarlar lüzumsuzdur, bunların öğrendiği hiçbir şeyin, yaptıkları hiçbir tanımın da bir manası yoktur. zaten bilgi bir yerlerde hazır vardır. sadece copy-paste yazarının bunları kopyalayıp yapıştırması, dolayısı ile sözlüğü doldurması kafidir.

"uzun yazarım, ilgi çekerim"e gelince; yazıklar olsun! bana yazıklar olsun ki hiç ifade edememişim kendimi, hiç tanıtamamışım. boşunaymış bütün yazdıklarım, sohbetlerim..

copy paste yazarı

dilemma
sözlük için "emek hırsızlığı" yapan yazardır.

elbetteki bir şarkı sözü,bir şiir değişebilen bir bilgi değidir, ama onun da bulunabileceği kaynaklar vardır. onları yazanların, besteleyenlerin kazançları da bu kaynaklardandır. yok, bilgi sözlük olarak söz konusu eserin sahibine telif ödeniyorsa, ya da izin alınıyorsa söylenebilecek bir şey yoktur. aksi halde bu "hırsızlık" değilse nedir?

interaktif sözlük ne demektir? ilgilenenlerin bilgi sahibi olduğu konularda, bildiklerini paylaşması değil midir? herkes bildiği konuda entry yazarsa copy-pasteye gerek kalır mı? bir şeyin standart, değişmeyebilecek bir tanımı olabilir. bunu kopyalamak mı icap eder? söz konusu şey hakkında bilgisi olan yazarlar, bu bildiklerini tanım olarak bize veremezler mi? veremezlerse niye yazar olurlar? sözlükte bilgi tabiki olsun, ama ordan burdan arak olmasın. ha entry araklamışsın, ha başka bir şey. neticede araklamak, araklamaktır.

yazar kabulü, entrylerin kontrolü, entry/başlık silme yetkisini kullanmak moderatörlerin görevi değil midir? bir moderatörün, bir yazara, diğer bir yazarın entrysi hakkında şikayette bulunması ne derece doğrudur? "e adam abuk subuk entry girmiş, ben de copy-paste yaparım" bir moderatör için oldukça çocuksu bir yaklaşımdır. "banane, o yapıyo, ben de yaparım" diyeceğine sil kardeşim o entryleri! ben mi kabul ettim o yazarı yazarlığa? ben mi silicem entrysini? sözlüğe ters madem sil! beni niye sorumlu tutarsın elin yazarının yazdığından? ben kendimi, kendi yazdıklarımı bilirim. dolayısıyla da onlardan sorumluyum.

bir arkadaşımız "kalem başlığına copy-paste yapan görmedim" demiş. yani bu sözlükteki yazarlar kalem, silgi, masa, sandalye tanımı yapabilecek bilgi birikimine sahiptirler, ama diğerlerini beceremeyebilirler yani. o yüzden hazır yapılmışından almamız lazım!? yahu zaten aklınıza gelen gelmeyen her şeyin bir yerlerde tanımı var. o zaman yazarlara ne gerek var? eğer amaç sözlüğün o veya bu şekilde dolması ise, kurucusu bu işe pekala yeterli olur. kopyalar-yapıştırır. sadece daha uzun sürer. bu sebeple "bok atıyor" diye itham ederek bok atmadan önce, arkadaşımı kolluycam diye düşünmeden şov yapmamakta fayda vardır.

sonuç olarak bu da böyle bir "roman" oldu, olmak zorunda.. çünkü,
(bkz: sözlükteki kankalık faktörü)

copy paste yazarı

dilemma
anlaşılan bazı yazar arkadaşlar durumu kavrayamamış. hergün 400 tane copy-paste bilgi içerikli entry girmenin karşılığı halay çekelim eğlenelim değildir. benim anlatmaya çalıştığım; sözlüğe bilgin dahilinde bir şeyler katabiliyosan tabi ki elinden geleni yapacaksın. ama bunu diğer yazarları sözlükten soğutmadan da yapmanın yolları var. ha bir de şu var ki; "bugün sınava girdim sözlük", "yarın askere gidiyom sözlük", "bilmem kaçıncı kısa dönem asker oluyom sözlük" gibi entryler giren bir yazarın kalkıp da bu başlığa "efendim ben bilgiye nerden ulaşıcam, halay çekelim o zaman" şeklinde entry girmeye ne kadar hakkı vardır? kız arkadaşıyla sözlük üzerinden aşklarını, ayrılıklarını bizlerle paylaşan birinin kalkıp da "sözlüğe faydası olmayan,tüm gün eşinden, dostundan, yediği yemekten, izlediği maçtan, cinsel hayatından anekdotları sözlüğe giren" diye çemkirmesi ne kadar doğrudur? muhakkak ki "başlık: muzaffer
entry: sözlükteki en şahane arkadaşımdır, yediğimiz içtiimiz ayrı gitmez. bi oturuşta bi büyük bitirir bana mısın demez" tadında entryler girenlerden daha yararlı yazarlardır. peki ya şuna ne dersin;
(bkz: boka nazaran tezek)

copy paste yazarı

dilemma
başka bir kaynaktan sözlüğe kopyala-yapıştır tekniğiyle bilgi girişi yapan yazardır.

bilgi sözlük te bilgi olmaması yönündeki eleştirilerden sonra oldukça yoğunlaşmıştır. kanımca gereksizdir. gereksiz olan bilgi değildir, copy-paste bilgi girişidir tabi.

interaktif sözlüklerde esas olan yazarların bilgi sahibi oldukları konu başlıkları altına bildiklerini yazmak suretiyle paylaşmaktır. copy-paste edilen bilgiler zaten internetten ulaşılabilen bilgilerdir. bilgi sözlük.com’a girebilen herkes, aynı şekilde arama motorlarına, dolayısıyla da copy-paste edilen bilgilere ulaşabilir. ille de o bilginin sözlükte yer alması isteniyorsa copy-paste için seçilen kaynak sitenin linki uygun başlığa verilerek de bu sağlanabilir.
samimi olmak gerekirse benim bir konuda bilgiye ihtiyacım olduğunda sözlüğe değil, güvenilir bir kaynağa bakarım. kaldı ki zaten kurallar dahilinde söz konusu başlıkta tanımlar gerçek olmak zorunda değildir. pekala sözlük formatı dışına çıkmadan tamamen geyik bir tanım yapılabilir.

sonuç olarak, en azından kendi adıma; ben buraya iyi vakit geçirmek, eğlenmek, bir şeyler paylaşmak için geliyorum. bu şekilde insanları baymanın gereği olmadığını düşünüyorum. copy-paste yazarlarının şöyle bir savunmaları var; "emeğe saygı". ne emeği!? zaten bunu bir başkası emek vererek site açmış, oraya bilgileri emek vererek girmiş. sen onu alıp buraya olduğu gibi kopyalarsan emek vermiş olmazsın. eğer buna emekle ilgili bir şey söyleyeceksek illa ki, "emek hırsızlığı" demek daha mantıklı olacaktır. çünkü hepimiz biliriz ki; bu siteler ziyaret edildikçe sahibine para kazandıran sitelerdir.
bu sebepten yazar arkadaşlarımı sadece bildiklerini paylaşmaya ve iyi vakit geçirmeye davet ediyorum.

esen kalın!
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol