jabba

elma sekeriiii
ho$ gelmi$ demi$tim kendisine. hala da ho$ bulmasını diliyorum. orası ayrı.


ama bir de ke$ke sözlükte kendinden ba$kasını ilgilendirmeyen $eyler yazmasa fevkaladenin fevkinde olurdu.

elma; en sevdiğim meyve.

peter pan; ananem bana türlü masallarını anlatırdı, süper hikaye kahramanım o benim!


tadındaki görü$lerini forum sitelerine ayırıp burada daha profesyonel anlatımla hayat felsefesini, dü$üncelerini inançlarını bizimle payla$ırsa eminim ki çok istikrarlı adımlarla yürür burada.

bir gün biri açıp da pamuk prenses ve kırk haramiler ba$lığına baktığında; benim kendi yazdığım bir yazı $eklindeki entrysindense; onun kendi kaleminden bir pasaj bulsa ve okusa ho$ olmaz mıydı?

independence
kendisine kimi hatirlatmalarda bulunmak istiyorum;

oncelikle sozlugun formati kurallari yokmu$ gibi davranmak, ardindan kurallar dahilinde entrysi silinince "boyle bir kural olmaz, benim yazdiklarim sizi ilgilendirmez, yazdiklarimin dogrulugu var ya da yok, ben var diyorsam vardir, noterden nushasini mi yollayayim size" $eklindeki tavirlari ho$ degil.

buranin bir formati var ve 7 sene once kurallari formati konulmu$, zamanla zamana gore upgrade i yapilmi$ ve elde kanal format halen gecerliligini korumu$, koruyacak. ba$liklarin ilk entrylerinin reel bilgi olmasi ve ba$ligi tanimlamasi kurali var oldugu zamanin tamamina uygun bir kuraldir, dolayisi ile uyulmasi mecburidir. yazilarin noterden onayi anlamsiz, google noterden cok daha fazla bilgi icermektedir bu anlamda, noter masrafina hacet yok.

yazdiklarim sizi ilgilendirmez cumlesi halisunasyondan ibarettir, yazilanlar bizi ilgilendirmeyecekse nicin burada bir yonetim kadrosu ve kurallar mevcut? yazilanlar bizi hep ilgilendirdi hep ilgilendirecek, biz mumkun mertebe a$iriya kacmamaya cali$arak burayi idame ediyoruz hepsi bu.

daha sakin, daha uyumlu olmaya cali$masi tavsiyemdir kendisine.
independence
ya anlatamadigimiz ya da anlamadigi nokta $udur;

"pamuk prenses ve kirk haramiler" diye bir ba$lik acar, altina da ilk entry olarak isterse "dun yazdigim, kaynagi kicim olan bir masal" minvalinde bir $ey yazar, kimse o zaman "boyle bir $ey yok" demez. ancak kalkiip pamuk prenses ve kirk haramiler ba$ligini acip boyle bir masal zaten varmi$casina yazilar yazarsa o zaman moderasyon mudahale eder ve "dur bi sn. sen yazmadiysan boyle bir $ey yok, bu sebeple ba$lik gercek degil" der, ya da demez. bu da moderasyonun tamamen insiyatifi dahilinde bir $eydir. hayal gucu kullanilacaksa hayal gucumun urunu ibareli hicbir yazi silinmedi $u ana kadar sozlukte.
elma sekeriiii
sözlük kültüründen bamba$ka bir yerdedir. sözlük kurallarını bilmediği için de at gözlüğünden baktığı ve deği$tirmeye hiç de niyetli olmadığı görü$ünü üstüne basa basa vurgulam.. hatta kendini yerlere atıp bağıra çağıra anlatmaya çalı$maktadır.

çok gereksiz ve basit bir tutumdur.


bi dur bi dinle; anlamaya çalı$ derler ya insana. bu da böyle bir $ey i$te.



epikuros
"yav güzel kardeşim" ile başlayan nasihatler vermek istediğim bir sözlük yazarıdır kendisi. iki kere iki dört diyoruz kendisine. yok iki kere iki beş eder. ben hesapladım öyle çıktı. noterden tasdik edeyim getireyim. bence beş eder. bana göre beş yav diyor kendisi. ama "yanlış bilgi veriyorsun. madem sana göre beş, o zaman bana göre iki kere iki beş eder diye söyle" diyoruz kendisine.

hayır arkadaş benim felsefem bu. bunda bir suç unsuru yok. siz sözlüklerde zaten ne doğru ki bana iki kere iki beş etmez diyorsunuz diyor. bakalım kendisiyle mücadelemiz ne kadar daha sürecek?
independence
$u kismi okumasini, okuduklarini anlamasini oneriyorum kendisine, bugun ikinci onerim oluyor, bereketli bir gun herhalde.

(bkz: akıllı ol butonu)

iceriginde sozluk ile alakali hemen her kural mevcuttur ve uygulanmasi "zaruridir". sozlukleri sadece anayasal duzen icerisinde degerlendirmek cok akillica bir i$ olmasa gerek. anayasal kurallar cercevesinde hareket edip sozluk kurallarini hice sayalim $eklinde bir yakla$im bireyin kendi yazarligina zarar vermekten ote bir i$e yaramayacaktir.

not olarak hatirlatmak isterim, pek cok sifir kuralli sozluk sitesi vardir ismi "sozluk" kelimesi ile biten. ki$i kendisini nerede rahat hissediyorsa orada olmalidir der baglarim sozlerimi.
epikuros
şakaysa hiç komik değil, gerçekse üzücü vaka. burda aptalca bir kim haklı muhakemesine girildiği düşünülmesin, akşamın boş vakti bir iki hatırlatmayla geçiştiriliyor gözüyle bakılsın bilakis. kendisi, varsaydığı kuralları adına "xsözlük" vereceği bir platformda istediği gibi işletmekte serbesttir. bu oluşumunsa kuralları budur.

söylediğine göre kendisinin sözlükten anladığı şey tanımdır. tanımdan anladığı şey nedir acaba? tdk’ya başvuralım;
"tanım: bir kavramın niteliklerini eksiksiz olarak belirtme veya açıklama, tarif."

e kardeşim ben burda "kıçtan uydurulan şey", "bir konu hakkında subjektif bilgi" diye bir şey göremiyorum. sözlük kuralları da ilk entry dışında mutlak doğruluğu aramaz, fakat ilk entry de doğruluğu tartışılmayacak bir tanım şart. ayrıca aramızda geçen bir houston diyaloğu (tekrar burda anlatarak yorulmaktansa taşıyorum):


jabba- tüm sözlük kullanıcıları, sözlüklerin yüzde yüz doğru bilgi vermediğini bilir, ona göre girer. ilk entry doğru olacak diyorsunuz. bunun doğru olup olmadığını bilemezsiniz. google girip araştıracak kadar da sığ düşüneceğinizi tahmin etmiyorum. siz jabba başlığına "yasal bir aykırılık" olmadığı sürece istediğinizi yazarsınız, bu sizin bileceğiniz bir iştir. isterseniz ilk entrye, güzel bir portakal bu, bile denilebilir, size göre böyleyse, yapacak bir şey yok.

epikuros->jabba: siz eğer bir site açarsanız bu gibi bir kural koyabilirsiniz sayın arkadaşım. sözlükler okurlrın büyük bölümü tarafından bilgi edinmek için kullanılır. misal, çocuk okuldan ödev almış "h2o nedir?". biz de okurlara engin bir bilgi denizi olduğumuzu, her çeşit bilgiyi içerdiğimizi vaadettiğimizden genç arkadaş gelip açıyor sözlüğü bakıyor "h2o bir portakaldır" yazıyor sözlükte. gencimiz bu bilgiyle aşılanıp gidiyor okula ve rezil oluyor. işte bilgiler bir suça neden olmasa bile sözlüğün vaadettiği engin bilgiden ve sözlüğün güvenilirliğinden söz edilebilir mi bu durumda? ha sözlük sadece bilgi vaad etmez, bunu ayırd edemiyorsunuz siz galiba. sözlük ilk gireceğin doğru entrynin ardından istediğin kadar geyik de vaad eder kullanıcıya.

kurcala: imla mimla.
epikuros
sanırım eline bir yerden ucuz bir felsefe kitabı geçmiş ya da felsefeci bir arkadaşından duyduğu "biz okulda siyaha beyaz, beyaza siyah diyoruz, üstelik kanıtlıyoruz" söylemine takılmış kafası.

sen jabba’ya portakal da diyebilirsin, hıyar da diyebilirsin, bu senin subjektif yargın olur ancak. ama bundan doğru diye bahsedemezsin. ilk entryde iki kere iki beş eder deyip, bu benim doğrum da diyemezsin. cebir çarpar adamı.

kurcala: kıç demiştim, çok ayıp.
gerzekparatoneri
diyaloğa dahil olmadan bir entry girip çıkıcam müsadenizle...

sayesinde moderasyonun bile forum tadında entry girdiğini görmüş bir canlı olarak vay anasını sayın seyirciler demek istiyorum. öyle ortaya ha, kimse almasın üstüne.

emeğe saygı diyor ve +rep veriyorum. bu kim alırsa onun olsun.

öptüm, tşk, bye!
rumuz pilis tiray egen
kıskanıyorum kendisini. çok yetenekli bir yazar. süper yazıyo, süper eleştiriyo. yıllarca uğraştım bende böyle biri olabilmek için ama olamıyorum ya. bok olucam da daha kokucam da ooo ölme eşşeğim ölme... hayranıyım kendisinin.
independence
dedim ki;

bir kere uyaracagim ve bu son olacak.

buradaki amaciniz ve arkada$larinizin da buradaki amaci belli. sabirli bir insanimdir ama amaclari bariz olan insanlarin sozlugu sabote etmelerine daha fazla gozyumacak degilim.

siz ve arkada$lariniz sadece 1 adet dahi provakatif amacli entry yazarsaniz(bilgi payla$mak haricinde yazdiginiz her $ey bu anlamda algilanacaktir) ucurulacaksiniz. bilginiz olsun.

bu mesaja cevap vermemeniz sizin icin daha iyi olacaktir.

dedi ki;

ne yazacağım sizi ilgilendirmez. sizin yönlendirmelerinize ihtiyaç duyacağımı sanmıyorum. formata uygun olduğu sürece istediğimi yazarım. buna rağmen kaydımı silecekseniz eğer, bu sizin acizliğinizi gösterir. cevap vermezseniz sevinirim bu mesaja.

oysa yaniliyordu, ne yazacagi ve ne yazdigi tamamen beni ve bizi ilgilendiriyordu. anla$amadik kendisi ile, yollarimizi ayirmaya karar verdik. varsin benim acizligim olsun.

ozet: tum entryleri ile birlikte sozluk hesabi da hepten silindi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol