yazarların ateist olma nedenleri

kendinekiymismaydanoz
semavi olarak adlandırılan dinlerde nuh tufanından bahsedilir. ama kanguruların nuhun gemisine binmek için hangi yolu kullanıp geldikleri, tufandan sonra hangi yoldan avustralya'ya geri gittiklerinden ve neden başka bir yerde yaşamadıklarından bahsedilmez. zaten bu dinlerin hiç birisinde kangurudan da bahsedilmez.*
unutmayın, her bebek ateist doğar ve sonra aile ve çevre unsurlarıyla bir dine mensup edilir. azcık sorgulayıp araştıran da ateist olur.
charlesdarwin
dünyanın din kitaplarında yazdığı gibi yaratılmadığını, canlıların da orada anlatılan şekilde oluşmadığını ve doğa olaylarının da orada anlatıldığı gibi gerçekleşmediğini fark etmem dinsiz olmamı sağladı. her ne kadar şu anda agnostizm bana daha yakın gelse de, insanın tanrıları ve dinleri yaratma sebebinin toplumsal hiyerarşiyi sağlama ve dönemin bilinmeyen olaylarını izah etmek amaçlı olduğunu kavramam, evrenin yasalarının ve işleyişinin herhangi bir yaratıcı varlığa ihtiyaç duymaksızın açıklanabiliyor olması laplace'ın dediği gibi tanrı fikrini 'gereksiz' bulmama sebep oldu.
1deevdeol
İnsan belli bir sebepten ateist olamaz, biz ona şartlanma diyoruz. İnsan düşünür ve cevapları bulur( doğru veya yanlış)
funda89
İslam dini Kuran Sünnet icma ile bütünlük kazanır. Kuranı kerimde namaz kılın denir lakin nasıl kılanacagı hakkındaki bilgileri Sünnet yolu ile öğreniriz. Sen haklı olarak kendin başına çoğu müslümanım diyen kişien çok araştırmana rağmen tam yolu bulamamış bilgi kirlilikerine sebep olmuşun. Bence yardım almanı ve özellikle Kuran ile sünneti birlikte yorumlamanı tavsiye ederim.
herkonudafikrimvar
her türk evladı gibi ben de ailemden öğrendiğim dinimi fazla sorgulamadan orta kulvarda 30'lu yaşlara kadar yaşadım.
Biliyordum ki tek gerçek din olan İslam'ın yaşandığı bir coğrafyada doğmuş olmak doğuştan gelen şansımdı. diğer coğrafyalardaki insanlar araştırıp İslam'ı bulamamaları kendi yeteneksizlikleriydi ve cehenneme gitmeyi hak ediyorlardı. bu düşüncelerimi fazla deşmeden, orucumu tutan, cuma namazına giden, her gece yatmadan önce dua eden standart bir müslümanlık yaşadım 30'lu yaşlarıma kadar.
daha sonra akp türkiye'si ile beraber dinin cahil kesimi etki altına almak için kullanılmaya başlandığını daha net görünce gerçek islam'ın bu olamayacağını düşünüp araştırmaya karar verdim.
önceleri yaşar nuri öztürk gibi islam'ı daha light ve insancıl şekilde yaşayan hocalara yöneldim. bu light'laştırılmış meallere rağmen aradığım evrenselliği, aradığım şifreyi bulamadım. daha çok cahil toplumlar için hayat bilgisi kitabı gibi geliyordu bana.
ancak arayış çabalarımı bu da kesmiyordu, ahmet hulusi gibi kuran'da şifre bulduğunu, kuantum bulduğunu iddia eden amerika'da yaşayan hocaların kitaplarını okudum,yorumlarını takip ettim. insanlar aslında enerjidir, kıyamet kopması enerji dalgalarınınn gelmesidir vs gibi yorumlara inandım bir süre.
en son buradaki açıklamalar da beni kesmedi kendim Kuran okuyup kendi kendime yorumlamaya karar verdim. ne de olsa üniversite mezunu, master yapmış,kitap okuyan,dünya iq ortalamasının üzerinde bir adamım, kuran'daki tüm insanlığa hitap eden mesajı ben anlamayacağım da kim anlayacak diye düşündüm..okudukça hayal kırıklığına uğradım, üstü kapalı muğlak cümleler, konu bütünlüğünün bozulması,ejderhalar,konuşan karıncalar,bilimden,internetten,uçaktan,elektrikten,aşıdan hiç bahsedilmemesi. develer,toz,toprak,kum,cinsel öğütler gibi çok dar kapsamlı ve günümüzde evrensel bir değer hitap etmeyen hayat bilgileri ile dolu olduğunu gördüm..hadisler mi? hadislere hiç girmeyelim onlar çok daha karanlık.. Diyanet'in kendi basıp yayınladığı,namazın nasıl kılınacağını,orucun nasıl tutulacağını baz aldığı Buhari'nin hadis derlemelerini keşke okumamış olsaydım : cehennemin nefes alması yaz ve kışı oluşturur, Gök gürültüsü ve şimşeklerin meleklerin ateşten kırbacını vurmasıyla çıkmasıdır,yürüyen ağaçlar,konuşan böcekler,Savaş dönüşü hemen Cariye ile cinsel ilişki girmenin detayları,karın regl ise diz kapağı ile beli arasında kalan bölgeler dışındaki yerlerinden yararlanılabilir vs vs..

bir kaç yıl süren araştırmalarımın sonu olarak şu kanıya vardım, Din diye bir şey yoktur. din insanların kendi eliyle yazdığı kitabın ta kendisidir. ve sonunda Tanrı'ya inanan ama dinlere inanmayan (bkz: deist) olduğuma kesinlikle karar verdim.
bu aşamadan sonra nasıl (bkz: ateist) olduğumu bir ara editleyeceğim.

Edit: ateist olan insan bir anda ateist olmaz önce bir süre deizmi yaşamaya çalışır. bu bazı insanlar için bir kaç ay olabilir bazısı için de yıllarca sürebilir. benim 1 yıl kadar sürdü. bir tanrı olduğuna inandım ve ona aracı kurumlar olmadan ulaşmaya çalıştım bir süre. ancak gök bilimi,evrimsel biyoloji gibi dallarda araştırdıkça dünyaya hatta evrene uzun süredir müdahale eden bir unsur olmadığına tamamen emin oldum ve kesin kararımı verdim. ilahi bir tanrı yoktur..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol