tuğrul şavkay (d. 1951, nazilli, aydın - ö. 29 eylül 2003), türk gazeteci.
gurme ve yazar tuğrul şavkay, galatasaray lisesinde okudu. üniversite öğrenimini avusturyada graz üniversitesinde başladı, türkiyeye dönüp boğaziçi üniversitesi idari bilimler fakültesinde sosyoloji eğitimini tamamladı. aynı fakültede siyaset bilimi alanında master ve doktora yaptı.
öğrenciyken kervansaray oteli mutfağında bulaşıkçı olarak işe başladı. daha sonra ünlü otellerle restoranlarda, aşçı, yiyecek içecek yöneticisi, danışmanlık gibi görevler yaptı. beş yıl boyunca da birleşmiş milletlere bağlı uluslararası zeytinyağı konseyinin tanıtım programlarında görev aldı. şavkay, bölüm başkanlığı yaptığı yeditepe üniversitesi güzel sanatlar fakültesine bağlı dört yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün kurucuları arasındaydı. ayrıca çeşitli gazetelerde görevler aldı yazılar yazdı.
kaynak: tr.wikipedia.org
tuğrul şavkay
gurmeliğin babası. basında popüler olmuş ve ülkemiz insanına "damak tadı" ve "gurmelik" öğreten ilk gurmelerindedir. güleç, neşeli bir insan olarak tanıdık kendisini. türk mutfağı’nın ve türk zeytinyağı’nın tanıtımında çok emeği geçmiştir. bir dergide ve hürriyet gazetesinin hafta sonu ekinde damak tadı ile ilgili çok güzel yazıları vardı. diyabet hastalığına yakalandığını ve artık eskisi gibi istediği şekilde yemek yiyemeyeceğini bize şu mealde cümle ile duyurmuştur köşesinde: "bugüne kadar o kadar çok yemek tadımcılığı yaptım, o kadar çok leziz yemek ve gıda tattım ki galiba artık bu dünyadaki yemek tadım ve yeme hakkımı doldurdum". diyabet tanısı aldıktan sonra çok yaşamadı, rahmetli oldu. çok erken kaybettik kendisini. ondan sonra hürriyet gazetesindeki köşesini prof dr. arman kırım’a verdiler. arman bey de, tuğrul şavkar’dan kalan köşeyi onun gibi dolduramayacağını söylemiştir ilk yazısında. arman kırımlı köşeye "simit havyar" ismini vermiştir. ne yazık ki arman kırım’ı da nisan 2011’de kaybettik (bkz: arman kırım).
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?