akp iktidari tarafindan turkiyede son derece yanli$ anla$ilan bir devlet $ekli.
sosyal devlet dedigin zaman devlet vatanda$ina sosyal olacak, yaninda olacak. turkiyede vatanda$ devletinin yaninda, devletini sosyalle$tiriyor ama i$ kendisine geldigi zaman her tur kazik gotune giriyor. girmedigi zaman devlet sosyal devlettir. zira sosyal devlet anlayi$inda devlet vatanda$inin gotune bilimum ince uzun $eyleri sokmaz.
sosyal devlet
insanın devlet için değil,devletin insan için olduğu yönetim biçimi.
laik bir devletten anlayış olarak çok daha güzel bir devlet biçimi.
ikinci dünya savaşı sonrası özellikle keynesyen ekonomi politikaları temelinde gelişen bir yaklaşımdır. sosyal devlet ya da eşanlamlı olarak refah devleti kamu harcamalarının arttırılmasının arz ve talebe olumlu etki yapacağı görüşündedir. böylelikle ekonomi canlanacak, refah artacaktır. gerçekten de sosyal devlet uygulamaları özellikle avrupa ülkelerinde başarıya ulaşmıştır. fakat sermayenin 70lerin başında krize girmesiyle birlikte milton friedman gibi iktisatçıların önerdiği neo-liberal ekonomi politikaları yaygınlık kazanmıştır. neo-liberalizm, sosyal devlet anlayışının terkedilmesini önermekte, devlet müdahalesinin en aza indirgenmesini savunmaktadır. günümüzde neo-liberalizm, küreselleşmenin de ekono-politiği olmuş ve etkilerini eşitsizlik, kuralsızlık, yoksulluk gibi sosyal adalet ve refahla uzlaşmayacak bir şekilde göstermektedir. türkiyede şüphesiz ki, neo-liberalizmin kıskacı altındadır.
sosyal güvenlik önlemlerini toplumun tüm fertlerine uygulamayı görev bilen devlettir.
kapitalizm denen sistemin açıklarını,zararlarını bir nebze olsun kapatmak için benimsediği anlayış.kapitalizmin tam anlamıyla uygulandığı gelişmiş avrupa ülkelerine bakıldığında,gerçekten de bu vardır.lakin bu sistemin devamı için uygulanılır,sürdürülür.halka acıdığından değil.
(bkz: hukuk devleti)
türkiyede olduğu şüpheli olan devlet.bizim devlet ve sosyal devlet olmak..hoş..
ekonomi liberalleşip bireyin kazancı ön plana çıkınca, işçi hakları önem kazanınca devletin bir takım hakları güvence altına alıp bireye yardım ettiği devlet şeklidir. sağlık gibi eğitim gibi ulaşım gibi bir takım yükümlülükleri devlet vatandaşlarının sırtından alır. ancak vahşi kapitalizm ile beraber sosyal devlet anlayışı da ortadan kaldırılmak istenmektedir.
bireylere barinma,egitim,saglik,ula$im,haberlesme gibi be$ hakki saglayan devlete denir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?