sanat ve sosyalizm

le petit prince
sosyalizm günlerinin rus yazarların yaratıcı ve olayları yansıtma konusundaki becerilerini göz önüne alırsak, bu iki kavramın hayli hayli bir araya gelebileceğini söyleyebiliriz.

sosyalizm ile sovyet rejimini birbirinden ayırmak gerekir. sosyalizm bir sistem iken sscb’de başarısız olan totaliter rejimdir. elma ile armut karışmasın.

bu bağlamda şöyle açıklayalım, rejim, belirli bir ekonomik sistem çerçevesinde insanların ekonomik faaliyetlerini, yani üretim ve değişim alanındaki davranışlarını yöneten hukuki kurallar bütünüdür.

sistem ise rejimi de kapsayan daha geniş bir kavramdır ve temel ekonomik sorunların çözümü için bir düzenleme olarak tanımlanabilir.
ya basta viva zapatista
dünyanın bütün sanat dallarında 19. yy’da aydınlanmanın öncüsü olan kişilerin sosyalist kimliklerini öne çıkararak bir nev’i ’’sanat halk içindir’’ mantığı ile eserlerini ortaya koymaları ve günümüzde de bunun devame diyor olması ile ikisinin birbirine uzak olmadığını anlatan başlıktır.sosyalizm sadece ekonomik bir sistem değildir; sosyalizm siyasal, sosyal ve de kütürel bir süreç, yaşama biçimi ve sistemdir.
oteki
sosyalizmin savunduğu materyalist menşeeli bazı önermelerle aslında bu iki kavramın asla bir cümle içinde kullanılamayacağını savunduğum durum. zira dünya sanat tarihine ve dünya sanat tarihine damgasını vurmuş günümüzde bile hayranlıkla izlenen çoğu eser aslında din eksenli ortaya çıkmışlardır. sosyalizmin dünyaya bıraktığı herhangi estetik bir güzelliği hatırlamıyorum...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol