confessions

le petit prince

- Yazar -

  1. toplam entry 459
  2. takipçi 1
  3. puan 50508

çilekli kedi

le petit prince
filhakika terbiyesizlik yaptığını sonradan dışsal etkiler ile fark etmesine rağmen bunun hâlâ tam tersini istemesi ironiktir, çelişkilidir.

sorun şu ki, yazacaklarını sözlük üzerinden yazması ayrı bir noktadır.

mamafih bana göre terbiyesizlik değil, karşındakine verilen değer ile ilgili bir husustur. nitekim bazı insanlar karşılarındakine fazla değer verir, kimileri verir gibi gözükür. eğer başkasına göre değer kavramınız değişmekte ise, zaten sadece değer verir gibi gözükülüyorsunuzdur. bu böyle çünkü bu değer verme iki taraflıdır; empati yapmadan, olaya salt aristo mantığı ile bakarsak tabii ki olayın öznesi haklıdır, mücrim değildir sonuna kadar. bundan mütevellit olaya böyle bakarsak özünde muadil ve mutedil olan dünyamızı şekillendiren iki şeyin öne çıkmak olduğunu fark ederiz; bencillik ve sevgi.

bundan gayrısı yalandır, çünkü bundan gerisi görecelidir.

güven

le petit prince
güven insan yaşamının temel duygusudur , güven olmadan yaşamak okyanusta rüzgarsız süzülen yelkenliye benzer, yönünü bulamaz. kendine güven ise kardeşi sayılır, aşırısı narsizme kayarken, eksikliği de hayatı kaydırır.

samimiyet

le petit prince
doğruluğu göreceli olan, herkes tarafından aslında farklı şekilde tanımlanan insan davranışına verilen isimdir. samimiyet, kendine göre biçimlenen, diğer duygular ile organize bir biçimde harekete geçen, esasen insanın kişiliğini şekillendiren olgulardan biridir.

çağrışım:
(bkz: içten pazarlıklı)

cesaret

le petit prince
cesaret, dürüstlüğü de yanında taşır. dürüstlük olmaz ise aptal cesareti olur. bir de insan ilişkilerindeki davranış biçimi olarak cesaret vardır, o da samimiyeti gerektirir. eğer bu yoksa o insanda hem cesaret, hem samimiyet, hem de dürüstlük yok demektir.

aşksız gölgeler

le petit prince
aşksız gölgeler, kadir aydemir’in şubat 2007’de çıkardığı son öykü kitabının ismidir.

~

aşkla erotizmin, ölümle ayrılığın buluştuğu öyküleri kadir aydemir’in şiirsel dilinden okuyacaksınız aşksız gölgeler’de... bazen bir deniz kabuğu, bazen bir rüzgârgülü size yalnızlığı fısıldayacak... tam burada, kim bilir, belki de sessizliğin kendisidir yazılanlar. kadir aydemir’in ilk öykü kitabı aşksız gölgeler, edebiyatta kısa öykü tadını seven okurlar için yepyeni bir yolculuk şansı...

“zaman eskimez. geçip giderken her şeyin yüzünü de yanında götürür. meyveleri soldurur, kelebeği öldürür, anneleri ağlatır. fotoğraf karelerine asılı gülüşünüz dondurulmuş bir mutluluk tablosu olur artık. albümünüzü açar ve bir kısmı kartona yapışmış resimleri tek tek çıkartmaya çalışırsınız. zaman buna bile izin vermez, bu küçük zevke.”





0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol