perdesiz gitar

sitivreyvaugin
fretless gitar olarak geçer keşfini erkan oğur yapsada patenti yada ne hakkı varsa o erkan oğurun üstünde değildir ama perdesiz gitarın herhangi bir gitarın perdelerinin sökülmesi ile yapılması çokda mantıklı değildir çünkü perdelerin sökülmesi ile iş bitmez perdesiz gitarların balkon sistemleri çoğu zaman farklı yapılır yani al bi klasik gitar sök perdeleri ile olacak iş değildir aynı tadı vermez çalması zor değildir ama bazı şeyleri oturtmak zaman alır

ayrıca perdesiz gitar ile ud u birleştirerek yapılmış bir enstruman daha vardır ki o da utar dır
arpejperver
3 ay önce perdeli bi gitari modifiye edip elde ettigimiz gitar!
ismini "güngörmüs" koydum.
baglamadan soguttu beni.
sonsuz perdeli oldugu icin, parmagini kaydir, hangi ses hosuna giderse orda dur!
uda yakin bir tonu olmasina karsin ses araligi daha genis.
calinasi bir alet.
enstruman calan herkesin ugrasmasi gerek.
erkan ogur, (zamane evliyasi diyorum ben ona) bu enstrumani müzik hayatina kazandirmis büyük sahsiyet. sagol!
gitaraskisi
eski klasik gitar alınır. penseyle fretleri sökülür. masif macunla fretlerin oyukları doldurulur. 1 gün kuruması beklenir. en ince zımparayla macunun oyuklardan taşan kısmı zımparalanır. tamamen düzleştirdikten sonra su bazlı sprey boyayla boyanır. 1 gün kuruması beklenir ve atonal sesler azalıp bitene kadar bir köprü bir eşik zımparayla alçaltılır. tebrikler bok gibi bir perdesiz gitarınız oldu. hevesinizi almanız açısından yeterli olacaktır ancak profosyonel bir müzisyen için devşirme perdesiz gitar ne kadar yeterli olur bilemem. direkt perdesiz olarak üretilen gitarlar fiyat olarak abartılı olsa da emek var işin içinde sonuçta. kıyacağsın o kadar da paraya.
fjhyf
batı müziği armonisi, kullanılan en küçük ses yüksekliği farkını (bas-tiz) "yarım ses" denilen bir aralıkla standarda bağlar. mesela do ve re notaları arası bir tam sestir (yani iki yarım ses). do ile re arasında isterseniz do diyez isterseniz re bemol diyebileceğiniz bir nota daha vardır. (yani yarım ses aralığı) bu yarım sesten daha küçük bir farka sahip olan ve adına ara sesler denilen frekanslar ise batı müziğinde kullanılmaz ve bu nedenle gitara sesleri yarım yarım ayrılacak şekilde bölen perdeler takılır sapa. eğer perde demirlerini kullanmazsanız klasik armoniye uyum sağlamak için dışarıda bıraktığınız tüm ara sesleri kullanma imkanınız doğar... ve tabii bunları kullanmak epey de enstrüman tekniği ve müzik bilgisi gerektirir. perdesiz enstrüman zor enstrümandır.
elbette erkan oğur'dan çok önce de kullanılmıştır. perdesiz gitar hep vardı. erkan oğur perdesiz gitarın imkanları ile türk müziğinin makamlarını birbiriyle bağdaştırmış ve ustaca kullanmıştır. gitar ve bass gitar ile, batı müziğinde olmayıp türk müziğinde yer alan ara sesleri de katarak kulağımıza bambaşka tınlayan o güze soloları çalmıştır. güllerin içinden parçası en bilinen örneklerden biri. tam bir batı pop parçası olan güllerin içinden'de çaldığı ara seslerle dolu gitar solosu ile müthiş orijinal ve kulağımıza hem geleneksel hem modern tınlayan zenginliği katmıştır.
janthamade
basbaya uddur iste.zaten ud la gitarin sesleri cok yakindir hatta ud un endulus emevileri zamaninda ispanyaya gectigi orda gitar seklini aldigi rivayet edilir.
ridgid
gitar ustasini cok buyuk bir yukten kurtaran tasarim. teller, perde yerine sap yuzeyine bastirildigi, parmagin yumusakligi ve cok hassas yatay hareket ettirilebilmesi sayesinde yumusacik tonlar verir.
floydian
kulağını geliştirmek isteyen müzisyenlere çok şey katar.
ayrıca türk sanat müziğinin perdesiz çalgılarına kafa tutarsınız

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol