maat

angelus
mısır’ın adalet tanrıçasıdır. firavunlar ülkelerini bu tanrıçanın belirlediği ilkelere göre yönetirlerdi. ve böylece "evrensel düzenin" sağlanacağına inanırlardı. kafasında bir devekuşu tüyü taşır. bu tüy saf iyiliği temsil eder ve osiris’in mahkemesinde ölünün kalbi terazide bu tüy karşına konurdu. böylece ölen kişinin iyi ve kötü ruhlu olduğu anlaşılırdı.
sumpago
mısır’ın fiziksel ve ahlaksal kanunlarının, düzenin ve gerçeğin tanrıçasıdır. thoth’un karısı olduğuna inanılır ve ondan sekiz çocuğu olmuştur. bu çocuklardan en önemlisi amon’dur. bu sekiz evlat, hermopolis’in baş tanrılarıdır ve oradaki rahiplere göre, onlar yerküreyi yaratmışlardır.

ma’at, oturan ya da ayakta duran kadın formlarında resmedilmiştir. onun resimlerinde her zaman başında bir tüy bulunur. bazı resimlerinde ise kollarında bir çift kanat görülür.

inanışa göre, zamanın başlangıcında dünya yaratılırken ortaya çıkan kaos ma’at’ın koyduğu kurallar ile ortadan kalktmıştır. bu nedenle firavunların bu kurallardan uzaklaşması durumunda kaosun geri gelip mısır ve dünyayı yok edeceğine inanılır.
ölü kişi yargılanırken, ma’at’ın tüyü ile ölünün kalbi terazinin kefelerine konur. eğer, kalp tüy kadar hafif çıkarsa, ölü duat’ta ölümsüz yaşama hak kazanır. çünkü, tüy kadar hafif yürek günah ve şeytanın yükünü taşımıyor demektir.

ma’at’ın son görevi, güneş tanrısı ra’ya gökyüzündeki seyahatlerinde rehberlik etmektir. her gün gökyüzünde onu taşıyan geminin rotasını belirler. bazı inanışlara göre, gemide onunla beraber yön göstermek için yolculuk da eder.


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol