katana

0 /
angelus
edinebilmek için yanıp tutuştuğum güzide bir aparattır. lakin kendime hakim olamayıp sağa sola saldırmaktan korkmaktayım. hayırlısı.

http://bjorn.foxtail.nu/images/jt_katana.jpg
su hayat bitsede gitsek
yapısın da kullanılan celik tek tip degildir.kılıcın dısı,mucadele esnasında en fazla darbeye maruz kalacak yerler en sert celik orta kısmı daha yumusaktır.kılıcın dıs celigi yapıldıktan sonra celigin nitelikleri dovme ve kimyasal karısımlar ile degistirilir.mesela;kılıcın sırt kısmı, egimli yapıdan dolayı eger ters tarafına(sırt)darbe gelir ise gerilim en ust noktada olacagından kırılır,bunyuzden en yumusak kısım sırt kısmıdır,yan yuzeyler de ise bu yumusaklık agız kısmına dogru gittikce azalır. kabza ellerin terlemesi gibi durumlarda kaymaması icin kopekbalıgı derisi ve ipek ile sarılır.kesiti ucgen dir bu geometrik yapı carpısmada mukavement saglar(bir kadıgı ucgen olacak sekilde katlayın duz zemınde katladıgınız taraftan bastırın zor bukuldugunu goreceksiniz diger geometrik yapılarda bu olmaz hemen kırılma olur)yukarıda onceden belirtildigi gibi egimli yapısı hem nokta kuvvet uygulaması,aerodinamik yapı,akıcı gard uygulamak ıcındır(cok olumcul bir teknıktır).kılıcın ucundan kabzaya dogru genıslık artar bu uygulanan kuvveti saplama gibi durumlarda tek noktaya yogunlastırdıgı gibi yarayı acar ve oval yapıdan dolayı kama gorevi gorur.kesmesi icin cilalanması gerekir bu is baslıbasına bir sanattır.katana nın en buyuk ozelligi sessiz ve kestigin de iz bırakmaması ve diger kılıclar ile karsılastırıldıgında kucuk yapısına ragmen daha buyuk kılıclardan daha dayanıklı ve keskın olmasıdır.yapımı ile ilgili olarak yaklasık banyo sabunu buyuklugunda bır celik yaklasık 2000 kez katlana katlana dovulerek tav edilir.(bileylenmeden bu hali ile bile jiletten kat kat keskındır).
le petit prince
katana ya da (taçinin kullanımını takiben) 1400’lerden sonraki ismiyle (dayito), tek-yönlü, uzun japon kılıcıdır. çoğu japon, katana kelimesini genel anlamda kılıcın karşılığı olarak kullanmaktadır.
japon samurayı tarafından kullanılan; geleneksel, tek-yönlü, kıvrık kılıç çeşididir. vakizaşi veya şoto ile ya da tanto ile eş olarak bilinen katana, buşi sınıfı savaşçılar olan buke’ler tarafından kullanılırdı. iki silah beraber olduğunda büyük-küçük anlamına gelen dayişo olarak adlandırılırdı ve samurayların kişisel onur ve sosyal gücünü temsil ederdi. uzun kılıç açık alanda yapılan dövüşlerde kullanılırken kısa kılıç yan silah olarak taşınır ve saplama amacıyla ya da yakın dövüşlerde (ör: içeride) ve sepuku için kullanılırdı.

kın (saya) ve el siperi (suba ) , özellikle edo döneminin son yıllarında özel olarak tasarlanan sanat eserleriydi ve karmaşık bir dizayna sahipti.

asıl olarak kesmek için kullanılmasına rağmen hafif eğriliği sayesinde etkili bir saplama silahı olarak da kullanılabiliyordu. çift elle tutulacak şekilde tasarlanmış olsa da bazı eski japon dövüş teknikleri en azından bir ya da iki tek-el tekniği içermekteydi.




ejder
vücudun neredeyse tamamı ile kullanılan kılıç .bu yüzden daha ince ve hızlı kılıçlara karşı vücudu savunmasız bırakır.bir de çelikten mızraklara ve süvariye karşı kullanışsızdır.
angelus
kendisinden önce kullanılan kılıçların kesme veya delme gibi iki ayrı özelliği olan ve lakin "nasıl olur da bu ikisini tek bir kılıçta toplayabilirim" dürtüsü ile yola çıkan kılıç ustalarının bu dürtü sayesinde bulduğu, geliştirdiği güzide alettir. "tek darbe, tek ölüm" gibi bir mottosu da vardır.
greyfurt
cidden tehlikelidir. özellikle çocuklu yada çok alkol kullanılan evde bulundurulmamalıdır.

izlediğim bir belgeselde bunun en toşhaklılarından birini yapmak için 4-5 ayrı usta çalışıyordu. sadece en keskin kısmını yapmak için ak sakallı bi amca, günler boyunca 3 ayrı tip biley taşı kullanarak kılıcı biledi. en son bileyi yapmak için bir bayanın serçe parmağının tırnağı büyüklüğünde küçücük taşları kullandı. mideme kramplar girdi tabi. kumandaya zor uzandım.

kısaca kılıç kadar yapan insanların sabrıda taktire değerdir.
elma sekeriiii
katana, ya da taçinin kullanımını takiben 1400’lerden sonraki ismiyle dayito, tek-yönlü, uzun japon kılıcı. çoğu japon, katana kelimesini genel olarak kılıç anlamında kullanır.

japon samurayı tarafından kullanılan, geleneksel tek-yönlü, kıvrık kılıç çeşididir. katana, buşi sınıfı savaşçılar olan bukeler tarafından kullanılırdı. iki silah beraber olduğunda büyük-küçük anlamına gelen dayişo olarak adlandırılır ve samurayların kişisel onur ve sosyal gücünü temsil ederdi. uzun kılıç açık alanda yapılan dövüşlerde kullanılırken kısa kılıç yan silah olarak taşınır ve saplama amacıyla ya da yakın dövüşlerde (örn: içeride) ve seppuku için kullanılırdı.

katananın sapının iki elle tutulması esastır. eğer kişi sağ elini kullanıyorsa sağ el daha yukarıdan, sol el ise aşağıdan kavramalıdır. katananın kabzasını kavramada esas kuvvet bu durumda sağ elde olmalı, sol el, hareketler arasındaki hızlı geçişi sağlamada kullanılmalıdır. sol el, kabzayı her an bırakacakmış gibi gevşekçe sarmalıdır. çift elle tutulacak şekilde tasarlanmış olsa da bazı eski japon dövüş teknikleri en azından bir ya da iki tek-el tekniği içerir.


su hayat bitsede gitsek
insan elinin amacı ıcın yaptıgı mukemmel olan aletlerden biri.japon kılıclarından buyuk olanına denir.yapımı kullanımı sanattır.tasarımı acısından saf zeka uretımı ıcın sabır ustalık bilgi urunudur.bazı yerlede carpısma icin degildir diyen talihsiz acıklamar da okunmus ve uzunulmustur.soleki eger carpısmaya dayanmıyacaksa ne isi var savas alanında.cok ama cok keskındır.ucgen seklinde ki kesiti kama gorevi gormesi icindir bu yuzden bırcok kulturun kılıcından yapısından dolayı ayrılır.uzmanlar tarafından alanın en ıyı sılahı sayılır.egimli yapısı hem teknık uygulanısı icin hem nokta kuvvet uygulanısı icin ve saplamada genisleyerek yarayı acması ıcındır.en onemlisi tek govde uzerınde farklı sertlikte celik bulunur.carpısma esnasında tıtremez.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol