"son söz hiçbir zaman söylenmemiştir...
son damla yaş düşmemiş...
son bulmamıştır ayrılıklar...
son değildir hiçbir kavuşma...
ölüm son öpücüğünü kondurmadığında..."
ilyada
5 ciltlik ramses kitabına göre homeros yaşlılığının son yıllarını 2. ramsesin misafirliğinde mısırın başkenti pi-ramseste geçirmiştir. ilyadayı da mısır topraklarında ramsesin kendisine tahsis ettiği villada yazmıştır.
rivayet olunur ki batı edebiyatının en büyük (yani önemli) eseriymiş.
mitoloji denen dinin peygamberi homeros, anlattığı destanla insanlara iyiyi kötüyü göstermiş.
azra erhat isimli aydın bir türk kadını da bu destanı eski yunancadan türkçey eçevirip, alınıp okunmalıymış, faydalıymış.
mitoloji denen dinin peygamberi homeros, anlattığı destanla insanlara iyiyi kötüyü göstermiş.
azra erhat isimli aydın bir türk kadını da bu destanı eski yunancadan türkçey eçevirip, alınıp okunmalıymış, faydalıymış.
(bkz: ilayda)
çanakkale’de, hisarlık tepesinde, troyalılar ile akhalar arasında yaşanan kanlı savaşı anlatan destan. homeros’a aittir. tanrıların ve tanrıçaların olympos dağı’nda katıldıkları büyük şenliğe davet edilmeyen eris’in ortaya bıraktığı üzerinde ’en güzele’ yazılı elma ile başlar her şey. hera, athena ve afrodit elmanın sahibi olmak ister. tanrı zeus üç tanrıçayı başından savmak için onları ida dağı’nda çobanlık yapan paris’e gönderir ve elmanın sahibinin kim olacağına paris’in karar vereceğini söyler. aşk tanrıçası afrodit; dünyanın en güzel kadını güzeller güzeli hellen’e sahip olması vaadiyle paris’i kandırır. üzerinde ’en güzele’ yazılı elma afrodit’in olur. bunun üzerine hera ve athena paris’e ve onun yurdu troya’ya kin ve nefret ile savaş açarlar. agamemnon’un kadını güzeller güzeli hellen’i kaçırıp, troya topraklarına getiren paris troyalılar ile akhalar arasında yaşanacak zorlu savaşın başlamasına neden olur. akha orduları anadolu’ya gelerek kral priamos’un topraklarına saldırırlar. öfkeli tanrıçalar hera ve athena araya girmese kazanan taraf troyalılar olacaktır. fakat içine akhalı askerlerin gizlendiği tahta at, türlü komplolarla şehre sokulur ve gizlice şehre süzülen askerler tüm troya halkını kılıçtan geçirerek, şehrin hakimi olurlar. ilyada’nın konusu özetle budur.
hectorun ölmesiyle beraber benim için bi anlam ifade etmeyen destan.ama yine de hakkını yememek lazım güzel bi destandır.
homeros adlı ozanın kaleminden çıkmış,kitaplaştırılmış,yunan tanrıları ve mistik yaratıkları da içine alan bir destandır.hatta brad pitt ve orlando bloomun başrolünü oynadığı troy filmi de bu destandan esinlenilmiştir.
oku oku bitmeyen kitap diyebileceğim hede.belki de 800 sayfa şiir şeklinde olmasındandır.kısaca truvayı seyretseniz çok daha iyi.çok ayrıntıya giriliyor.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?