yaratilis kismini icinden cikarirsak modern demokrasilerde yasalarin insanlarin iradesine dayanmadigini tanri’nin son sözü söyledigini bildiren öneri.
imdiiii
öneri hem bireysel bazda hem de toplumsal bazda hayatin iplerini kimlerin eline verdiginle alakalidir.
bu önermeye hukuksal bazda bakarsan, yasalari yaparken tanrinin göndermis oldugu ( veya iddia edilen) kitaplar, yasanmislar, peygamberler, ulular birincil kaynak olur. isine gelmedigi zaman anayasalar gibi sil bastan yazamazsin onlari. ancak yorumlayabilirsin. lakin ya binlerce yil önce inmis o kitaplar artik günün anlayisina uymazlar yada yorumlayanlar gecmiste asili kalirlar. bugün suudi arabistan’in ve diger islam devletlerinin yasadiklari budur.
modern demokrasilerde ise yasa yapicilar bellidir. rasyonalizm, hümanizm, aydinlanma, reformist hareketler kesinlikle ön plandadir. mevzu aklin süzgecinden gecirilir. islam ülkelerinde oldugu gibi kur’an birincil kaynak olmaz, ulemalarin denetiminden gecmez. bireyler kendi inanclarinin sinirinin nerede bittigini bilirler. laiklik hayata hakimdir.
inanan acisindan bakildiginda ise hakimiyetin kesinlikle tanriya ait oldugu durumlarda tanrinin emirleri nasil reddedilebilir ki?
islam devletlerinin yasadigi en büyük problem iste budur. nihai yasa yapici kimdir sorusunun yanitinin bulunmasi gerekir:
- insanlar mi?
- yoksa tanri mi?
edit:
1. haftanin en begenilmeyeni sifatli #397031 aciklamasina ilaveten yazilmistir.
2. #397272, #386345, #398281, #398253, #397248