beş hececiler
birinci dünya savaşında ortaya çıkmışlar, milli edebiyat akimindan etkilenmişler. aruzu bırakıp hece ölçüsüyle yazdıkları için hecenin beş şairi denilmiş. şiirlerinde genellikle memleket sevgisi, yurt güzellikleri, kahramanlık gibi konuları işlemişlerdir. toplum yararına şiir yazmamışlardır. bireysel konular ön planda.
ikinci me$rutiyet donemindeki milliyetcilik ve turk halkini bir araya toplama surecinde ortaya cikmi$ yurt sevgisini dile getiren hece olcusuyle $iirler yazmi$, konu$ulan guzel turkceyi yazi diline gecirerek yeni ve buyuk davayi kazanan ve kazandiranlar olarak nitelendirilen hececiler ziya gokalp ve omer seyfettinlerin ba$lattiklari yeni lisan anlayi$inin etkisiyle, osmanlicadan arinan bir dille $iir yazamaya yonelmislerdir. ulus/ulusculuk bilincini surekli on planda tutmuslardir.
orhan seyfi orhon (1890-1972)
siirlerinde konusma dilini kullanmistir. bazi siirlerinde halk siiri sekillerini kullanmistir. daha cok sahsi temalari isleyen sair vatanî konulari da islemistir.
eserleri: firtina ve kar, peri kizi ile coban, gonulden sesler, o beyaz bir kustu.
yusuf ziya ortac (1896-1967)
siire aruzla baslamis, daha sonra heceyi kullanmistir. gunluk hayatin cesitli gorunumlerini sade bir dille islemistir.
akbaba adli mizah dergisini cikarmistir.
eserleri: akindan akina, asiklar yolu, yanardag, bir ruzgar esti.
faruk nafiz camlibel (1898-1973)
bes hececilerin en genci ve en basarilisidir. buna ragmen aruzu da tamamen terk etmemistir. siirlerinde anadolu’yu, memleket sevgisini anlatmistir. ferdi konulari da islemistir.baslica konu ve temalari, ask, hasret, tabiat, olum, kahramanlik, ihtiras. lirik siirleri vardir.
siirleri: han duvarlari, coban cesmesi, dinle neyden, gonulden gonule.
tiyatro eserleri: canavar, akin, ozyurt, kahraman.
enis behic koryurek (1892-1949)
siire aruzla baslamistir. heceyle yazdigi ilk siirlerinde aski islemekle beraber, daha sonra kurtulus savasi yillarinda milli duygulari ve tarihî kahramanliklari islemistir.
siirleri: miras, gunesin olumus.
halit fahri ozansoy (1891-1971)
“aruza veda” adli siiriyle aruzu birakip heceyi kullanmaya baslamistir. siirlerinde konusulan turkceyi basariyla kullanmistir. derin bir melankoli ve karamsarlik tasiyan siirlerinde ferdi konulari islemistir. siir, roman ve tiyatro turunde eserleri vardirbazi eserleri : cenk duygulari, efsaneler, baykus, hayalet.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?