barbaros hayrettin paşa

schenardi
tüm akdeniz in bir dönem osmanlı egemenliğinde olmasını sağlayan üstün deniz kumandanı. bu kişinin istanbulda bulunduğu dönemlerde yaşadığı semtin beşiktaş olması sebebiyle kendisinin heykeli de beşiktaş iskelesinin hemen karşısındaki parkta yer almaktadır. ancak bu büyük insana atfedilen park her nedense yıllardır kaykaycı-patenci-hip hop cu gençlik kitlesi tarafından istila edilmiş durumdadır barbaros heykelinde leventleriyle beraber akına geçer durumdayken o heykelin etrafındaki o leventlerin torunlarının torunlarının o görüntüsü doğrusu benim adıma bu ne yaman çelişki böyle diye bile tanımlanamayacak kadar abuk bir portredir demek ki heykeller vb. bilumum sembolleri oraya buraya yerleştirip oralara üstün kişiliklerin adını vermek pek de bir işe yarayamamaktadır...
serco
barbaros hayreddin paşa, 1478 yılı civarlarında midilli’de doğdu. aslen vardar yenicesinden olan babası yakup ağa, bir osmanlı sipahisiydi ve 1461 yılında midilli’nin fethi sırasında fatih sultan mehmed ile birlikteydi. asıl adı hızır olduğu halde barbaros ve hayreddin lakaplarıyla tanınır. batılılar havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı, ağabeyi oruç’a verdikleri "barbarossa" adını daha sonra hızır içinde kullandıklarından barbaros diye tanınmış, hayreddin lakabını ise kendisine yavuz sultan selim takmıştır.


barbaros hayreddin paşa, kardeşleri ilyas ve oruç ile beraber birçok deniz savaşında bulundu. diğer kardeşi ishak ise midilli’de kaldı. barbaros hayreddin paşa, cezayir seferine oruç reis ile birlikte çıktı. cezayir’in fethedilmesinden sonra oruç reis, cezayir’e bey oldu. barbaros hayreedin paşa, ishak ve oruç reis’ler şehit olunca cezayir beyliği’ne atandı. beylerbeyi ünvanını alan barbaros hayreddin paşa, istanbul’a gelip 1534 yılında kaptan-ı derya oldu.


bir çok zafer kazanan barbaros, avrupa’da nam saldı. avrupalılar çocuklarını barbaros geliyor diye korkutur hale geldiler. 5 temmuz 1546 tarihinde vefat eden barbaros hayreddin paşa, sağlığında beşiktaş’ta yaptırdığı medresenin yanındaki türbesine defnedildi. onun ölümü için "mate reisü’l-bahr-denizin reisi öldü" denildi. barbaros hayreddin paşa zamanında osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşmış, onun mektebinde yetişen değerli denizciler ve teşkilatlı tersane sayesinde bu güç varlığını bir süre daha devam ettirmiştir.


barbaros hayreddin paşa, alim ve cesur bir komutandı. iri yapılı ve kumral tenliydi. saçı, sakalı, kaşları ve kirpikleri çok gürdü. ömrü denizlerde geçtiğinden rumca, arapça, ispanyolca, italyanca ve fransızca gibi akdeniz dillerini çok iyi bilirdi. çinili hamam kendisine aittir. oğulları mehmed paşa, hasan paşa ve vali paşa’dır.


kaynak :
firatrock
"parparos" olarak da anıldıgı sanılmakta.gercek bir levendmiş,onun olumunden sonra turk donanmasinin 1000 yıl geriye gittigi soylenmekte,bilakis o buyuk bir bahriye naziridir.
independence
barbaros hayreddin paşa, ünlü osmanlı kaptan-ı derya’sı.


aslen vardar yenicesinden olan ve 1461 senesinde midilli’nin fethi sırasında fatih sultan mehmed’in ordusunda bulunmuş, yakup ağa adlı bir osmanlı sipahisinin oğlu olan barbaros hayreddin paşa, 1478 yılı civarında midilli’de dünyaya geldi. asıl adı hızır olduğu halde barbaros lakabıyla tanınan barbaros hayrettin’in bu lakabı, batılıların havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı, ağabeyi oruç’a verdikleri "barbarossa" adını daha sonra kendisi için de kullanmalarından gelir. barbaros lakabıyla tanınan hızır’a, hayreddin lakabını da daha sonra, yavuz sultan selim takmıştır.
barbaros hayreddin paşa, kardeşleri ilyas ve oruç ile beraber birçok deniz savaşında bulunurken, diğer kardeşi ishak ise midilli adası’nda kaldı. oruç reis ile birlikte çıktığı cezayir seferinde, cezayir’in fethedilmesinin ardından oruç reis, cezayir’e bey oldu.

ishak ve oruç reis’lerin şehit olmalarının ardından cezayir beyliği’ne atanan barbaros hayreddin, daha sonra beylerbeyi ünvanını da aldı ve 1534 yılında istanbul kanatlarımın altında’a gelip kaptan-ı derya oldu.

bir çok zafer kazananarak, avrupa’da ün yapan barbaros hayreddin, 5 temmuz 1546 tarihinde hayatını kaybetmesinin ardından, sağlığında beşiktaş’ta yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedildi.

barbaros hayreddin zamanında, osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşırken, ardından da, onun mektebinde yetişen değerli denizciler ve teşkilatlı tersane sayesinde bu güç varlığını uzunca bir süre daha devam ettirdi.

bilgili ve cesur bir komutan olarak tanınan ve ömrü denizlerde geçtiğinden rumca, arapça, ispanyolca, italyanca ve fransızca gibi akdeniz dillerini çok iyi bilen barbaros hayreddin paşa’nın, mehmed paşa, hasan paşa ve vali paşa adında üç oğlu vardı.
nickimsagolsun
sayesinde amerika kıtasına hüküm sürebilecek seviyede bir osmanlı devleti ile perçinlenebilmek mümkünken bazı vizyonsuz padişahlar yüzünden değeri tam anlaşılamamış deniz adamı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol