fay hatlarının varlık amacı

independence
amacim ilahi bir gucu sorgulamak degil kesinlikle, sadece anlayamadigim $eyleri sorgulama huyumdan kaynakli bu yazdiklarim.

malum dunyanin bir cok yerinde fay hatlari var irili ufakli ve bu fay hatlari sistematik bir $ekilde kirilarak yine irili ufakli depremler meydana getiriyor. her deprem gercekle$tigi yerde az ya da cok bir hasar birakiyor, insanlarin olmesine sebep oluyor. buraya kadar tamam, bunlarin hepsi bilimsel yollarla aciklanabilir.

benim aklima takilan $u;

affetmesi bagi$lamasi ile populer olan yaraticimiz, ol dedigi anda evreni yaratacak guce sahp olan yaraticimiz, neden dunya icerisine fay hatlari yanardaglar ve benzeri turde bug’lar enjekte etmi$? amac insanoglunun bir an once yeterli teknolojiye kavu$up bu tur afetleri onceden tespit edebilmesi ve onleyebilmesi mi, yoksa dunya populasyonunu bir $ekilde dengede tutmak mi. eger amac dunya nufusunu dengede tutmaksa, affediciligi ve bagi$layacagi maksimum duzeyde olarak bilinen yaraticimiz bir hayli zalim bir yol secmi$ demektir. "bebekler 10 sene boyunca dogmasin" dese 10 sene boyunca dunyada arilar bile ureyemezdi, kralice ari boynu bukun beklerdi oyle melul melul, insani hic katmiyorum.

ee nedir bundaki olay o zaman?

sorgulanmasi gereken $eyler bunlar ama cevap bulabilene a$kolsun.
mesudiye
daha önce de söyledim sorgulayan nesli severim. her ne kadar başlığı açan mümtaz arkadaş amacının ilahi bir gücü sorgulamak olmadığını söylese de bu da mümkündür. bazen ilahi bir güce sorgulayarak da ulaşılabilir.

gelelim asıl konuya fay hatlarının amacına. bu konu da pek konuşmaya hakkım yok nitekim aldığım eğitim genel kültürüm buna müsait değil. ancak yaratanın merhameti fay hatlarından yola çıkılarak sorgulanacaksa buna bir şeyler demem mümkün olabilir.

efendim deniliyor ki bağışlaması bol rabbimiz kulunu bu kadar çok severken neden kuluna böyle bir felaket yaşatıyor. efendim bir laf vardır deprem öldürmez çürük bina öldürür. bakıyorsun deprem bölgesine çürük yapı çökmüş, aynı yerde sağlam yapı sağlam ya da can kaybı yaşanmayan bir şekilde hasarlı. bu durumda zalim olan "ol emriyle" depremi olduran rab mi yoksa daha fazla kazanma hırsıyla demirden çimentodan çalan kul mu.

bugün kimi ülkelerde neredeyse 10 şiddetinde depremler yaşanırken ölü sayısı birkaç kişi ile ifade edilirken sen ülkende 7 şiddetinde bir depremde binlerden bahsediyorsan bunun suçu sende mi depremde mi?

bugün statlar en kötü 9 şiddetinde depreme dayanıklı şekilde inşa edilirken evler neden ufak bir depremda güven vermez.

evet eğer bahsettiğimiz rab kuran ın bize bildirdiği rab ise, kuran yeryüzünün sallanmasının, yeryüzü üzerindeki canlıların (mesela arıların çiçeklerden bal toplamasını) allahı tesbihat olarak nitelendirir.bunlara inanmak zorunlu değil ancak kuran eksen bir inancınız var ise böyle felaketlerde rabbin merhametini sorgulamak yerine (ki sorgulayabilirsiniz de) çürük binaya sebep olanı sorgulamak çok daha doğru olur bence.

daha fazla kazanmak uğruna insanlara çürük evleri teslim edenleri, maun suresi ve tekasür suresi açıkça uyarıyor. ben müslümanım diyen bir mimar ya da müteaahit allah’ın uyarısını dikkate almıyorsa depremlerde yaşanılan can kaybı allah’ın suçu değil kulun yanlışıdır zannımca.
elma sekeriiii
fay hatlarının varlık amacının insanlara acı çektirmesi, yok etmesi gibi bir tümevarım yapıyorsak, neden bazılarının açlık sınırında inek bokunu yiyerek hayatta kaldığını, bazılarının kıçını dolarla silip süt banyaolarında zevk-ü sefaya daldığını, bazılarının genç yaşta anasız babasız kalıp hayatın tüm acılarına göğüs germeye çalıştığını, bazılarının zalim olup insanları kulluğa yönettiği vs gibi soruları da sormamız gerekir, akabinde de "neden?" dememiz.


her şeyin varlık amacı yaradandan sorulacağı için, dimağımız yetebildiğince sorgulamaya çalışıyoruz. aklımız yetmeyince de kadere sığınıp susuyoruz.

sonuçta hepimiz dünyaya acı çekmek için değil de mutlu olmak için geliyoruz di’mi?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol