başbakanın ismet inönü yü hitler e benzetmesi

independence
bu kadarina yapacak bir yorumum yoktu, esasen dun yoktu, bugun var.

oncelikle konu nedir izah edelim;

ba$bakan akp’nin grup toplantisinda deniz baykal’in kendisi ile alakali cumlelerine cevap olarak $unlari soylemi$ti;

+ sayin baykal hitler’e benzetecek bir siyasi figur ariyorsa, kendi genel merkezlerindeki eski genel başkan fotoğraflarına baksınlar. führer’e özenip, kendine ‘milli şef’ dedirten genel başkanlarının hitlervari bıyıklarının altında kendilerine gülümsediğini görecekler.

$imdi bir de ismet inönü’nun kim oldugunu hatirlayalim;

"bir memlekette namuslu insanlar da en az namussuzlar kadar cesur olmadikca o memleket icin kurtulu$ yoktur." gibi bir cumleyi sarfeden, ataturk’un silah arkada$i, turkiye cumhuriyeti’nin ikinci cumhurba$kani, ikinci dunya sava$i esnasinda turkiye’yi buyuk bir yikimdan kurtaran buyuk devlet adami.

bir ulkenin ba$bakani, ba$bakanlik yaptigi bir ulkenin kurtulu$unda e$siz emeklere sahip bir insan hakkinda boyle bir cumle sarfedebiliyorsa, o $ahsi sirf siyasi menfaatleri ugruna binlerce belki de milyonlarca yahudiyi firinlarda yakan bir insana benzetebiliyorsa, burada buyuk bir yanli$lik var demektir. bu cumleyi "talihsiz bir cumle" olarak nitelendirmek ve cumlenin sebebi olarak da ba$bakanin "kasimpa$a" kokenli olmasini gostermek ya safliktir ya da cumleye katilmaktir, aksi du$unulemez.

asil merakimi ceken konu $udur. bir ba$bakan, ba$bakanlik yaptigi bir ulkenin kurtulu$unda buyuk payi olan eski cumhurba$kani ile alakali bu cumleyi rahatlikla sarfedebilirken, bir hafta sonra bir ba$kasi cikip kendisini saddam hüseyin’e benzetmeye kalkarsa tepkisi ne olur acaba? ayni sogukkanliligi gosterir mi, yoksa o benzetmeyi yapan ki$inin sonu hapishane mi olur, biri beni bu konuda aydinlatirsa sevinirim. hayir, benim boyle bir benzetme yapacagimdan degil, ba$bakandan daha fazla haddimi bildigim bir gercek. sadece sebep sonuc ili$kilerinin turkiye siyasetindeki iz du$umlerinin merakindayim ben. yoksa saddam huseyin nere recep tayyip erdogan nere.

edit: ilgili haber icin link;

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14599781.asp
chavez
öncelikle belirtmek isterim; recep tayyip erdoğan’ı günahım kadar sevmem, buna mukabil atatürk ve silah arkadaşları benim için herkese olduğu kadar mukaddestir.
hitler’e benzetilmek bir hakaretse - ki öyledir -, bu hakaret önce chp saflarından recep tayyip erdoğan’a yöneltilmiştir. sebebi ise anayasayı kendi istediği gibi değiştirmeye çalışması, aslında çalışmaktan öte başarmasıdır. bunun sonu chp’ye göre; paranın üzerine kendi resmini basmaya, bir zümreyi veya cemaati toplumun geri kalanından üstün görmeye, kendini çeşitli sıfatlarla milletin mutlak hakimi görmeye, kısacası dikta rejimine kadar gidecektir.
bütün bunlar olabilir mi? aynı as kalecinin sakatlandığı hafta yapılan röportajda yedek kalecinin söylediği gibi: fırsat verilirse elimden geleni yaparım...
evet, bunların gerçekleşmesi için tayyip erdoğan var gücüyle çalışacaktır.

ancaaak;

evet burada koskoca bir ancak mevcut. tayyip erdoğan’ın hitler’e benzettiği ismet inönü, atatürk vefat ettikten sonra başa geçmiş ve önce paraya kendi resmini bastırmıştır. evet, bugün aynı şeyi tayyip yapsa, ben dahil onbinler sokaklara dökülür...
sonra çok partili rejim denemesi çerçevesinde demokrat parti kurulmuş, ilk başta inönü’nün isteği ile yakın çevresi bile bu partiye üye olmuştur. ancak partinin gitgide yükselmesi ve pastadan büyük parçayı alır hale gelmesiyle, devlet eliyle çeşitli yaptırımlara maruz bırakılmış, hatta çeşitli seçim merkezlerine propaganda amaçlı gidişi devlet eliyle engellenmiştir. bugün bunu tayyip yapsa yine ben dahil onbinler sokaklara dökülür...
ve hepimizin bildiği gibi tbmm kararıyla kendisine "milli şef" ünvanını almıştır. zaten bu söylediğim bu yüzyılda, olsa olsa ben dahil onbinler tarafından tşak konusu olurdu.
bence, tayyip erdoğan’ın yaptığı hitler benzetmesi yukarıda çerçevede olmuştur. bundan fazlası zaten abesle iştigal olurdu.


independence
ba$bakan konuyu iyice abartti, hitlere benzetti yetinmedi neredeyse ismet inonu’yu vatan haini ilan edecek.

e sen de fethullah gulen’in onunde el pence divan durdun kimse bir $ey demedi hacim? "asli gorevim vatanimi pazarlamaktir" dedin yine bu millet sineye cekti, ona ne buyurulur?

bak detayi $urada yigidim;

(bkz: ben ulkemi pazarlamakla mukellefim)

e kimse bunlara bir $ey demedi, yahu onlardan da gectim de 23 nisanda yerine gecen cocuga verdigin akil $u $ekildeydi be adam;

+ sen artik turkiye cumhuriyeti’nin ba$bakanisin, ister asarsin ister kesersin.

oeah be arkada$, yok efendim ismet inonu ataturk’un vefatindan sonra paralarin uzerine kendi resmini bastirmi$. o imkan senin elinde olsa sen ulkenin dort bir yanina altindan bronzdan heykellerini diktirirsin ya, kime ne okuyorsun. ulkenin ismini degi$tirir erdogan cumhuriyeti dedirtirsin memlekete ohooo, bo$ i$ler bunlar. vatanda$a a$ ver i$ ver, senin i$in bu, turkiye cumhuriyeti’nin kurulmasi yolunda her turlu emegi gecen insanlara cirkef atmak degil. az biraz daha cesaretin olsa mustafa kemal ataturk hakkinda da atip tutacaksin neredeyse de biliyorsun oyle bir $ey yapmaya kalksan bu halk seni ba$bakanlik konutundan alir kizilay meydanina kendi elleri ile cikartir, sonrasi naho$ olaylar i$te.

yapmamak lazim boyle $eyler, milli degerlere dil uzatmamak lazim.
elma sekeriiii
ben kendisini adnan menderes’e benzetiyorum misal. her davranı$ı her lafı bizatihi kendisini hatırlatmakta.
ha tamam belki asılmaz ama, kendisi hakkında nasıl bir $ey yapılacağını tasavvur dahi edemiyorum.


türkiye için zaman önemli değil. 50sinde asar, 70inde sallar 80inde darbe yapar 90ında başbakanını vurur; kalpten gitti der...


anladınız dimi?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol