türk kürt düşmanlığı

independence
yoktur.

pardon, duzeltiyorum.

yoktu.

hatirlar misin, bundan bir kac sene once alt kom$unun, ust kom$unun, mahalle bakkalinin, cali$tigin i$ yeri sahibinin ya da mesai arkada$larinin hangi ilden olduklarini, irklarini, dinlerini ve mezheplerini bilmezdin. neden bilesin ki? sana ne tum bunlardan, en azindan bir sure oncesine kadar boyleydi.

peki ya $imdi?

durust ol. kom$ularinin, mahalle esnafinin ya da mesai arkada$larinin konu$malarina, $ivelerine, geleneklerine ve dini vecibelerine daha dikkatli bakar olmadin mi? en yakin kom$undan bile urker olmadin mi allaha$kina bir du$un. en ufak bir kapi tikirtisinda yerinden firlar hale gelmedim diyebilir misin? bagli oldugun irki bundan kisa bir sure oncesine kadar kimselerden gizlemek zorunda hissetmezdin kendini, zaten neden hissedesin ki, o senin bagli bulundugun irk, en dogal hakkindir gogsunu gere gere "ben $uyum" demek.

ya $imdi?

kurtsen kurtlugunu gizlemek zorunda hissetmiyor musun kendini tum bu olup bitenler sonrasinda, korkmuyor musun cevrenden kom$ularindan i$ arkada$larindan. "ben kurdum" dedigin zaman baki$larda bir degi$iklik olacagini du$unmuyor musun inceden inceye?

boyle mi olmaliydi peki? ben turk’um ve bunu her ortamda rahatlikla dile getirebiliyorum, bundan bir kac sene oncesine kadar sen de kurtlugunu dile getirebilrdin rahatlikla. turku barlara gitmez miydik birlikte, turkuler soyleyip raki kadehlerini toku$turmaz miydik karde$lige?

nerede kaldi o karde$lik?

bizden yana bir sorun yok halen, biliyorum ki sizden yana da bir sorun yok. peki nedir bizi birbirimize du$man eden, ya da en azindan du$man oldugumuzu hissettiren. yuzyilardir suren birlikte huzur icerisindeki ya$ayi$ neden bu kadar kisa bir sure icerisinde kar$ilikli gelmemize kadar donu$tu hic du$undun mu kurt karde$im?

ben du$undum.

ben ya da sen degil sorun, benim ya da senin kar$i kar$iya gelmemizden nasiplenecek olan siyasilerde ve ince cikar hesaplari pe$inde olanlarda sorun. beni senle seni de benle kar$i kar$iya getirmekten menfaat saglayacaklarini du$unlerde sorun. esasen bizde de var biraz salaklik, soylenilenlere itibar edip birbirimize baki$ acimizi degi$tirdik. sana baktigim zaman bir tehdit algilamam gerektigi empoze ediliyor bana son zamanlarda, tipki senin bana baktigin zaman bir tehlike hissetmenin gerekliligi gibi.

yapma bunu, ben de yapmayayim.

kimsenin ekmegine huzurumuz isimli tereyagdan surmenin anlami yok, birak kudurup kudurup kudurduklari ile kalsinlar. mesele sende degil, ben de de degil, mesele bizim elimizde var olan oy haklarinda. kurt acilimi ismi ile lanse edilen oy pe$ke$ligi ikimizi neredeyse birbirimize du$man eder hale geldi. kurt aciliminin anlami kurtlere ikinci sinif vatanda$ ibaresi bah$edip "sizler icin yeni olanaklar yaratiyoruz" anlamli bir hareket degil midir?

kanma buna.

turk kurt du$manligi diye bir $ey yokken, boyle bir $eyi var etmeye cali$anlardan uzak dur, soylediklerine itibar etme. yuzyillardir birlikte ya$adigin insanlara yuzunu donme, benim ne kadar hakkim varsa bu ulke topraklarinda senin de o kadar var. senin zaten var olan haklarini yeni bir $eymi$cesine "bunlar benim sana tanidigim haklar" $eklindeki masallara kanma. bu ulke senin, bu ulke benim. bizim olani sanki bizim degilmi$ gibi lutfedermi$cesine konu$anlara inanma, inanmayalim.
pipisik
- türk!
+ kürt!

- trük!
+ krüt!

- tkrü!
+ ktrü!

- ktür!
+ tkür!

- krüt!
+ trük!

- kürt!
+ türk!

aynı topraklarda yaşayan, birbirine benzeyen insanlarız biz.
independence
son gunlerde iyice alevlenen gerizekalilik.

kabul edelim, hepimiz bu anlamda salagiz, gerizekaliyiz. bir olay oluyor, olaya sinirleniyoruz, sonra icimize birileri girip "bunlari kurtler yapti" diyor, inaniyoruz. inanmakla kalmayip elimize aldigimiz ta$larla sopalarla bolgemizdeki kurtlerin evlerini i$ yerlerini yagmaliyoruz, talan ediyoruz.

teroristlerin genelde yaptiklari bir $ey vardir, yol keser kimlik kontrolu yaparlar.

dun hatay dortyolda olan olaylarin devami vardi bugun yine ayni yerde. bu sefer turkler evlerinde ve i$yerlerinde turk bayragi asili olmayan ki$ilerin evlerini ve i$ yerlerini talan ettiler.

$imdi bir soyle bana allahina$kina, dagda yol kesip kimlik soran teroristle ne farkin kaldi senin? sen kimsin ki evlerde dukkanlarda turk bayragi ariyorsun ve olmayan evleri ve dukkanlari yagmaliyorsun? ne hakkin var buna? sen de turkiye cumhuriyeti sinirlari dahilinde legal bir $ekilde hayatini suren terorist misin nesin? ha dagda yol kesip kimlik sormu$sun, ha $ehrin gobeginde evde dukkanda turk bayragi arami$sin, ikisi de ayni derecede vahim degil mi?

1000 ki$i toplaniyorsun, icine iki uc ki$i giriyor "bunlarin sorumlulari kurtlerdir" diyor ve sen de bu sozlere itimat edip kurtlerin evlerini dukkanlarini yakip yikiyorsun. lan yemin ederim gerizekalisin, yemin ederim gerizekaliyiz.

olm bak, aklini ba$ina topla. yarin yunanistandan rum ciksa gelse, italyadan ingiltereden ve hatta amerikadan askerler peydah olsa ba$ina, yine direk dirsege du$nanla carpi$acagin insan kürt olacak, cerkez olacak, laz olacak, senin gotunu yine o insanlar senle birlikte carpi$arak kurtaracak. mal misin lan? bir du$unsene?

biz bu zihniyetle yok mu ya, "birader donunu versene kürtlere kar$i slogan yazicaz uzerine" deseler atletimizi de beraberinde veririz. kafamizi sikeyim.
independence
normalde yoktur ancak son zamanlarda var olduguna inandirilmaya cali$ilmaktadir. bir gun boyle bir du$manlik vucuda gelirse size yemin ederim en buyuk sebebi pkk degil bdp ve daha oncesi dtp, hadep ve ayni soyun partileridir. sonrasinda yine pkk degil akp gelmektedir.
epikuros
kürtlere ve kürtlüğe yönelik ırkçı bir düşmanlık beslemekten değil de, içinde barındırdığı şahıslara tek tek beslediğim düşmanlıktan bahsedebilirim rahatlıkla. sebahat tuncel’in, abdullah öcalan’ın, osman baydemir’in açıklamalarından ve fikirlerinden sonra göreceği başka bir tepki olacağını sanmıyorum. osman baydemir’e ayrı bir parantez açıyorum (bkz: hasiktir diyorum)
simplist
medya ve siyaset kanalıyla enjekte edilmeye çalışılan fitnenin, ilüzyon ve halisünasyon şeklinde zuhur eden etkisidir. mesnetsiz bir iddiadır.
sanmıyorum ki bir türk veya kürt, sırf kürt veya türk olduğu için birbirine düşmanlık beslesin/hissetsin. kaldı ki nesillerdir göçlerle, evliliklerle ve sair sebeplerle kanlarımız/soylarımız/kökenlerimiz birbirine karışmış bir milletiz. hangimizin böbreği ile serçe parmağı arasında husumet olabilir ki?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol