platon

nihilist
devlet adlı eseri okunmadan yonetim sekilleri asla analsılamaz gercek anlamda. ideal devlet nasıl olunur ogrenilemez bir yandan.

bir hukukcunun kutuphanesinde olmazsa olamazlardandır platon ve eserleri.

sokrates ile giridigi rivayet olunan iliskilere pek aldıramamk gerekir. bu tur bir iliski gercek bile olsa kabullenmek gerekirki; suanda karsı cins ile olan iliski ne kadar normal ise antik yunan’da erkeklerin belli bir yasa kadar erkeklerle beraber olması normal olandır...
shevek
"...başa filozoflar geçmez, ya da baştakiler felsefe yapmazlarsa, insanlığın acıları asla sona ermeyecektir."
lan kelimesine bayilan yazar
platon, ismini spor hocasının geniş omuzları ile ilgili yakıştırmasından dolayı kazanmıştır. hatta bu idealist filozofumuzdan bize kalanlar içinde "fikir ve vücut sağlığı aynı oranda sağlam olmazsa gerçek bir insan olamayız" gibi ifadeler de var.

(bkz: plato)
kerolman1
Mağara alegorisi ve ve ütopik devlet tasviri ile tanınır. Tasarladığı devlet şeklinde sanatı yasakladığı için sanatçılar tarafından pek sevilmez, seviliyorsa da sevilmemesi gerekir.
galahad
Platon'a göre idealar dünyası vardır. Bu idealar dünyasındaki her şey zaten mükemmel dizayn edilmiştir. Yani bir masa düşünün, platon'a göre evrenin bir yerinde bu masa en mükemmel ölçülere sahip şekilde bulunmaktadır.
(Masa sadece bir örnek, aklınıza gelebilecek her şey bu idealar evreninde vardır.)

Eğer bir sanatçı bu masayı tekrardan yapmak isterse, yapmış olduğu tek şey o masayı kopyalamış olmaktır. Bu durumda o sanatçı bir yaratıcılık sergilememiştir. Tek yapmış olduğu masa ideasını, kendi yeteneği ölçütünde ona en yakın şekilde yapmaya çalışmaktır. Hiçbir zaman aynısını yapamaz sadece yaklaşabilirler...

Platon efendinin sanatçıyı olumsuzlamasının nedeni budur. Onları öcü gibi görür. Platon'un Gözünde sanatçılar, basit kopyacı tipler gibidir.

Platon, devlet kitabında bunu daha detaylı şekilde açıklar. Buna karşılık olarak aristoteles poetika kitabında, platon'un sanatçıya olan bakış açısına mantıklı argümanlarla cevap vermektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol