aloe vera

balkaner78
ülkemizde akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde, yabani formlarını özellikle mezarlıklarda ve kırsal alanlarda görebileceğimiz, boyları bazen birkaç metreyi bulabilen (2-3 metreye ulaşabilir), hafif maviye çalan yeşil renkli, etli ve dikenli büyük yaprakları olan (hatta sadece bu kalın yapraklardan ibaret de denilebilecek) kaktüs türü bir bitki (nebat). yapışkan ve saydam özütü kozmetikte (şampuan vd.) ve tıpta kullanılır.
balkaner78
taksonomik tanımı:

alem: plantae (bitkiler)

sınıf: angiosperms (kapalı tohumlular)

sınıf: monocots (bir çenekliler)

takım: asparagales

familya: asphodelaceae

cins: aloe

tür: a. vera


ikili adı
aloe vera
(l.) burm.f.

tıbbi sarısabır (aloe vera), asphodelaceae familyasından tıbbi amaçlarla kullanılan bir sarısabır türüdür. yaprak, iki bölümden, meydana gelmiştir. müshil olarak kullanılan ve antrakinonlar adı verilen maddeleri içeren yeşil kabuk bölümü ve aloe jeli olarak adlandırılan müsilaj bölümü.

jel kısmında, 18 amino asid, 20 mineral, 12 vitamin ile çeşitli bilimsel araştımalarda immunostimülan olduğu gösterilmiş olan asemannan, glukomannan, mannoz-6 fosfat, aloerid gibi polisakkaridler; çeşitli enzimler, deneysel olarak antihistaminik olduğu gösterilmiş olan alprogen; yine çeşitli çalışmalarda kan kolesterol düzeylerine ve selim prostat hipertrofisine etkili olduğu bildirilen lupeol, beta-sitosterol ve kampesterol gibi steroller ile lignin, salisilat gibi maddeler bulunmaktadır. antrakinonları içeren kabuk bölümü suyunun uçurulması ile elde edilen ve laksatif olarak kullanılan kısma aloe denir. yaprağın iç kısmında bulunan ve parankim hücreler tarafından imal edilen müsilaj görünümlü renksiz kısma ise aloe vera jel adı verilir. bu iki kısım devamlı şekilde kavram karışıklığına neden olduğu için, dünya sağlık örgütü (who) nün seçilmiş tıbbi bitkiler monografında ayrı bölümler halinde incelenmiştir.

aloe vera jel inin gerek yüzeysel kullanım, gerekse besin tamamlayıcısı olarak içecek şeklinde hazırlanması, özel yöntemler gerektirmektedir ve ürünler, günümüzün son derece gelişmiş analiz yöntemleri ile kontrol edilmektedir. bundan amaç, jelde varolduğu bilinen maddelerin ürünün içinde de korunmuş olarak bulunmasıdır.

kaynak:tr.wikipedia.org

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol