balıkesir

0 /
salome
ilk gittigimde- ki sanirim 7 yil oldu- o zamanlar garaji su andaki yerde ve halinde degildi neyse otobusten indigimde beni karsilayan sahsa " ee burasi balikesirin ilcesi dimi simdi asil balikesire gidicez" dememe neden olacak kadar kucuk ve evet kucuk sadece kucuk buldugum sehir idi. simdi ise benim icin ayri bir anlami var, "neee balikesir mi kucuk ve sikici? hicte bile gayet guzel bir sehir orasi hem harika kofte yapiyorlar" diyerek son derece sig ve yuzeysel bir savunma ile oyle olmadigi konusunda israr edebilecegim kadar sevdigim sehir.
calamitycans
benim jenerasyonum genclerinin sohbet meyhanesi ve besiktaslılar kultur merkezinde icerek universiteyi kazandıgı, dısardan bakıldıgında sıkıcı bir yermis izlenimi bırakan ama tam tersi cok da eglenilebilecek bir yer olan, insanların yasam standartlarının iyi oldugu, zengini ve mafyası bol, kısları soguk yazları kurak olan, uc sene onceki haline gore tamamen mutasyon gecirmis, guzellesmeye baslamıs bursa ve izmir arasındaki kucuk sehirdir.
hickasmayirmidortharfvar
"patlıcanı soyamadım içine koyamadım
göbeğinde gezdirdim ama yerine koyamadım
balıkesir yolları sıva beyaz kolları.."

şeklinde sürüp giden meyhane havasının ilham kaynağı.
pipisik
balıkesir adının kaynağı:

tarihçilere göre balıkesir adı, bizans imparatoru hadrianus’un av partilerinde kullanmak için yaptır­dığı paleo kastro (eski hisar) sözcüğünden kaynak­lanmaktadır. tarihi bir gerçekliği de bulunan bu ad, daha sonra halk etimolojisi sayesinde değişik riva­yet ve yorumlara da konu teşkil etmiştir.bu riva­yetlerden birkaçı kısaca şöyledir:

balıkesir adı daha çok bal, balık, kesir ve hisar keli­meleri üzerinde yapılan oynamalarla izah edilmek­tedir. bir rivayete göre balıkesir’in adı eskiden balık hisar şeklindeymiş. buradaki. balık sözü eski türk­çe’de şehir, kale veya saray anlamı taşımaktaymış. kale şehri anlamını veren bu rivayete göre bu ad, xi. yüzyıldan sonra kullanılmaz olmuştur. gerçek­ten de orta asya’da beşbalık gibi bazı uygur devri­ne ait yer isimlerinde balık kelimesinin şehir anla­mında kullanıldığı dikkati çekmektedir.

diğer bir rivayete göre ise balıkesir adı, balı kesir, yani balıçok, bol anlamındaki söz .grubundan gel­mektedir. buna göre balıkesir’in balının bol ve lez­zetli oluşu bu adı almasına sebep olmuştur.

başka bir rivayet ise balıkesir’in ilk kurulduğu yıllar­da buraya gelen bir yabancının iyi muamele görme­mesi üzerine. balı keser, yani hatır, gönül tanımaz adını verdiği ’şeklindedir. buna göre bal, arapça’da hatır, gönül anlamını taşımaktadır.

bunların dışında bölgede bir süre hakim olan iran hükümdarı balı kisra veya civardaki yılanlı dağ’ın eski adı olan balcea yada pelecas’ın balıkesir adı­nın ilk şekli olduğu ileri sürülmektedir. fakat bunlar uzak ihtimaller olarak değerlendirilmektedir.

bütün bu rivayetler içinde en kabul edileni, buraya yerleşen türk oymaklarının orta asya hatıralarını canlı tutmak için koymuş olabilecekleri balık hisar adıdır.

şehrin balıkesir dışında, tarihte daha çok anılan bir adı daha vardır; bu ad yörede bir süre hakim olan karesioğulları beyliği’nin kurucusu karasi bey’den kaynaklanan karesi adıdır. ilin gerek beylik, ge­rekse osmanlı sancaklığı döneminde daha çok bu adla anılmıştır. bir rivayete göre de karesi beyinin oturduğu kaleye beylik hisar adı verildiği için bu ad değişerek bugünkü balıkesir şeklini almış olduğu söylenmektedir.

0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol