türk sinemasının uluslararası başarılara imza atmış, değerli bir yönetmenidir.
1941 yılında istanbul kanatlarımın altındada doğdu. haydarpaşa liseside okuduğu yıllarda tiyatro ile ilgili çalışmalarına başladı. 1961 yılında nişan hançerin yönetmenliğini yaptığı "acı zeytin" adlı filmle sinema dünyasına adım attı. ömer lütfi akad, halit refiğ, memduh ün ve atıf yılmaz gibi yeşilçamın ünlü yönetmenlerinin yanında çalıştı. 1963 yılında ilk filmi "ölüm pazarı"nı çekti. bu film ile beklediği başarıyı elde edemeyince asistanlığa geri döndü.
dokuz yıl asistanlığa devam ettikten sonra 1972de "kadın yapar", ardından da 1973de "bir demet menekşe" ile dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. selim ilerinin senaryosunu yazdığı film, bir aşk hikayesi üzerinden toplumsal bakış açısını dile getirmekteydi. zeki öktennin sinemaya bakış tarzı bu film ile kendini gösterdi.
osman seden, ömer lütfü akad, metin erksan, memduh ün, halit refiğ ve atıf yılmazın kuşağından sonra gelen ikinci yeni kuşak sinemacılar arasında yerini aldı. "askerin dönüşü"(1974), "sürü"(1978), "düşman"(1979) adlı filmlerinde gerçekçi uslubunu korurken,"hanzo"(1975), "kapıcılar kralı"(1976), "çöpçüler kralı"(1977) ve "faize hücum"(1982) gibi filmleriyse toplumsal sorunları komedi ile vermeyi başarmıştır.
kemal sunal ile çalıştığı "kapıcılar kralı", "çöpçüler kralı", "düttürü dünya"(1988) gibi filmleri komedi olarak görülse de altında toplumsal gerçekler bulunmaktadır. o dönemki sosyal yaşama tepkiler ve eleştiriler içermektedir. özellikle "kapıcılar kralı" ve "çöpçüler kralı" ile belli bir sınıf üzerinden türkiyenin o dönemki gerçekleri verilmiştir. 14. antalya film şenliğinde "kapıcılar kralı" adlı filmi ile "en iyi yönetmen" ödülünü kazandı.
1978 yılında senaryosunu yılmaz güneyin yazdığı türk sinemasının başyapıtlarından olan "sürü" adlı filmi çekti. bu film uluslararası başarılara imza atarak 11 tane ödül aldı. 1979da locarno film festivali ve 1980de 10. uluslararası antwep film festivalinde "en iyi film" ödülü de bunlar arasındadır.
ardından yine yılmaz güney ile birlikte çalıştığı "düşman"ı çekti. bu film de yurtdışında ilgi gördü. bu filmin ardından 1982 yılında başrolünde genco erkalın yer aldığı "faize hücüm" geldi. bu film ile antalya film festivalinde "en iyi film" ve "en iyi yönetmen" ödüllerini aldı.
bu filmi "pehlivan"(1984), "ses"(1986) ve "düttürü dünya"(1988) izledi. "pehlivan" adlı film ile uluslararası birçok ödülün yanısıra, istanbul film festivalinde "üstün başarı" ödülü aldı. "düttürü dünya" adlı filmden sonra sinemaya bir süre ara verdi.
1993 yılında kemal sunal ile çektiği televizyon dizisi "saygılar bizden"i yaptı. 1995 yılında ise kültür bakanlığı ve efes pilsennin katkılarıyla yusuf kurçeli, ömer kavur, irfan tözüm ve erden kıral ile birlikte bağımsız 5 kısa sevgi ve hoşgörü öyküsünden oluşan "aşk üzerine söylenmiş herşey" adlı çalışmada yer aldı.
ardından 1999 yılında metin akpınar, zeki alasya, yıldız kenter, eşref kolçak gibi büyük oyuncuların yer aldığı "güle güle" adlı filmi çekti. film almanya ve fransada gösterime girmiş, birçok yurtiçi ve yurtdışı festivallere davet edilmişti. bunun yanı sıra 37. altın portakal film festivalinde "en iyi film" ve "en iyi senaryo" ödüllerini almıştı.
bu filmlerin ardından 2003 yılında başrollerini tarık akan ve okan bayülgennin paylaştığı "gülüm" ;2006 yılında ise cüneyt türel, yaman tarcan, bülent kayabaş ve nilgün belgünnün rol aldığı "çinliler geliyor" adlı filmleri yönetti.
zeki ökten
bugun sevenlerinin de e$liginde topraga verildi.
18 aralik 2009 da amerikan hastanesine kaldirilan, 16 saatlik bir kalp ameliyati geciren daha sonra da yogun bakima alinan usta yonetmen. ne yazik ki dun hayatini kaybetti. topragi bol olsun.
balalayka filminin senaryo danışmanlığını yapmıştır ayrica basarili oyuncu guler oktenin de esidir.
kapıcılar kralı,çöpcüler kralıgüle güle gibi filmleri yöneten ve son olarak çinliler geliyor adlı filmi yöneten usta rejisörümüz.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?