“www.siteismi.com” olarak belirlenen internet siteleri aslında isim yerine internet sitelerinin kimliği olarak bilinen ip adresleriyle ana makinelerinde tutuluyor. explorer gibi internette gezinmenizi sağlayan programlar site ismini bu kodlara çevirerek ana bilgisayarlara gönderiyor. telekom yasakları uygularken sadece “www.siteismi.com”a yasak uyguluyor. yani ip adresleri herhangi bir yasağa tabi tutulmuyor.
youtube’un ip adresi isehttp://208.65.153.253 veyahttp://208.65.153.243. bunu internet explorer’ın adres bölümüne yazmak aslında yasağı delmek için yeterli. dün yasağı delmek isteyenlerin en çok kullandığı yöntem de ip yöntemi oldu.
youtube’a girmenin hiç yasaklanamayacak bir yolu daha bulunuyor. kesin çözüm kendinizi türkiye dışında bir internet sağlayıcısından işlem yapıyor gibi göstermek. türk telekom’un yasakladığı internet sitesine giriş yapmak isteyen kullanıcılar bilgisayarın internetteki nüfus cüzdanı olarak nitelendirilen ip adresini değiştirerek, farklı bir dns (internet sağlayıcısı) üzerinden, kendilerini yurtdışında bir kullanıcıymış gibi gösteriyor.
kullanıcıya kesinlikle bir maliyeti olmayan sadece kişiyi türkiye dışında gibi gösteren bu yöntem kullanıcıların türkiye’ye özgü yasaklarından etkilenmemesini sağlıyor. dünya genelinde internet yasaklarını en az dikkate alan ülkelerin başında güney amerika ülkeleri geliyor. youtube yasağını delmek isteyenlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında bu nedenle arjantin geliyor.
ekolay.netten alıntıdır, çok açıklayıcıdır, benim gibi meraklı olabilecekleri düşünüp koymak istemişimdir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?