1978 yılında odtü mimarlık öğrencisi derya köroğlu, hacettepe tıp öğrencisi zerrin yaşar ve hacettepe tıp mezunu ve patoloji uzmanı selim atakanın ankarada kurduğu müzik grubu. gruba isim babalığını şair ve yazar yaşar miraç yapmıştır. yeni türkü, sadece yaşar miraçın 1979da nisan-haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan güney amerika orijinli bir müzik akımıydı. bu akımın dünyadaki temsilciliğini şilili grup inti illimani yapmıştır.
grup elemanlarından zerrin yaşar ve selim atakan 1979-1989 yılları arasında evli kalmışlardır. grup ilk konserini edip akbayram ve dostların alt kadrosunda bulunarak vermiş ve beğenilmiştir. bu yüzden edip akbayramın konseri ertesi güne kalmıştır. grup 1979 yılında ilk albümleri buğdayın türküsünü lp formatında çıkardı. bu albümde sert sol söylem kullanılmıştı ve albüm çok az satmıştı. ayrıca bu albümün dağıtımı 12 eylül darbesinden sonra durdurulmuş ve yakılmıştır. bu yüzden bu albüm bir efsane olmuş ve albümün koleksiyon değerinin yüksek olmasına yol açmıştır. bu arada gruba murat buket, tuğrul bayrak, eftal küçük ve tuncer tezcan katıldı. grubun 2. albümü olan akdeniz akdeniz 1983 yılında çıktı ve grup türkiye çapında tanındı. 1985 yılında çekirdek sanatevi kayıtları ve film müzikleri adlı albümleri çıktı. bu yılın sonunda grupta bağlama çalan opera sanatçısı tuncer tezcan ve grupta buzuki, kemençe ve gitar çalan eftal küçük gruptan ayrıldı. eftal küçük, tolga çandarla "çağdaş türkü" grubunu kurdu.
1986 yılında gruba aslen mimar olan fuat oburoğlu ile makine mühendisi olan cengiz onural katıldı. aynı yıl günebakan albümü çıktı. aynı yılın sonunda zerrin atakan geçici olarak gruptan ayrıldı. ertesi yıl dünyanın kapıları albümü çıktı. 1988 yılında çıkan yeşilmişik albümünden sonra grup içindeki anlaşmazlıklar su yüzüne vurmaya başladı ve grupta solo vokal yapan zerrin atakan gruptan kesin olarak ayrıldı. 1989da grupta blok flüt, yan flüt ve klarnet çalan fuat oburoğlu geçici olarak gruptan ayrıldı ve gruba halis bütünley ve tayfun duygulu dâhil oldu.
grup, 1990da vira vira albümünü çıkardı. aynı yılın sonunda grubun kurucu üyelerinden olan ve grupta davul programlama yapan ve klavyeli çalgılar çalan selim atakan ile grupta bas gitar çalan tuğrul bayrak gruptan ayrıldı. ertesi yıl rumeli konseri albümü çıktı. grup bu albümde, önceki albümlerdeki sevilen şarkılara ek olarak ilk albümleri buğdayın türküsünden 4 parçaya yer verdi: buğdayın türküsü, bekçi kazım, özgürlük (ilk versiyonundaki sondan önceki 2 mısra yok) ve mahpushane kapısı. bu albümden sonra grupta solo vokal yapan ve davul çalan halis bütünley (aynı zamanda yeşilmişikin kayıtlarını yapmıştır) ve grupta klarnet çalan tayfun duygulu gruptan ayrıldı ve fuat oburoğlu gruba yeniden dâhil oldu.
1992 yılında aşk yeniden albümüyle en çok satan albüm ödülünü kazanan grup, 1994te çıkan külhani şarkılar albümüyle bekleneni veremedi. 1995 yılında çıkan süper baba film müzikleri ve 1996da bir seçki olan her dem yeni albümlerini çıkaran grup, aynı yıl telli telli şarkısının 4 versiyonunun bulunduğu telli telli remixes singleını çıkardı. külhani şarkılar albümünden sonra grupta yeniden başlayan çekişme derya köroğlu dışındaki elemanların 1997de gruptan ayrılmasına neden oldu. bu elemanlar, yedikule şarkısını seslendiren ve külhani şarkılar albümünde vokal yapan grubun flüt ve klarnetçisi fuat oburoğlu, grupta klasik kemençe ve gitar çalan cengiz onural ve grupta ud ve gitar çalan ve vokal yapan murat buketti. ayrılan elemanlardan cengiz onural, film müzikleri yapan incesaz ve aria gruplarının kurucusu oldu.
grubun dağılması üzerine grubun kurucularından derya köroğlu new-age tarzında musikarium albümünü çıkardı. daha sonra ayrılan elemanların yerine yeni elemanlar buldu. bu elemanlar, bas gitarda raci pişmişoğlu, klasik kemençe ve vokalde erdinç şenol, udda fatih ahıskalı ve klavyeli çalgılarda erkin hadımoğlu. grup 1999da yeni albümünü çıkardı. ama bu albüm, grubun en az satanı oldu.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?