confessions
  1. toplam entry 18
  2. takipçi 1
  3. puan 3288

kanun hükmünde kararname

benbudunyadandegilimevladim
KHK ile meclisi kaldırmak mümkün müdür? Sorusunun cevabı evet ise türkiye'de yaşıyor olabilirsiniz. Ve Her an hiç bir kanıt olmadan fetöcü, pkk'lı terörist ilan edilebilir, yaşam hakkınız elinizden alınabilir veya yıllarca yargılanmak için beklerken ömrünüz tükenebilir.
Kısacası KHK demek kanun hükmünde kanunsuzluk anlamına gelebilir.

nerelisin hemşerim

benbudunyadandegilimevladim
Toplumdaki güvensizliğin ve özgüvensizliğin yansıması olan bir soru . Yeni tanışılan insanlara sorulan ilk sorulardan biridir. Çünkü eğer karşıdaki kişi hemşeri ise kendini güvende hissedecek, değilse veya kendisininkinden daha statülü bir şehirdense savunmaya geçecektir.
Benzer sorular meslek, çalışılan şirket, alınan maaş vs. Konularda da sorulur.
Tabi buradaki yazarlar üzerinden konuşmuyorum,burda herkes free.

sürekli çok güçlü olduğundan bahseden kız

benbudunyadandegilimevladim
Teorik olarak imkansız bir şey.
Çünküm;
Bi canlının güçlü olması ayak sayısına bağlıdır.
Kadınlarda 2,
Erkeklerde 3,
Atlar ve eşeklerde 5 tane ayak olduğu bilimsel olarak gözlemlenmiştir.
Atlar ve eşekler > erkekler > kadınlar şeklinde düşünebiliriz.
En güçlü canlı ise kırk ayaktır. Überlemenddir, ultralivingdir, allah-u ekberdir, İçimizdeki uzayldır. Yatırım tavsiyesi değildir.

0zgur'un ekşi sözlük yönetimi tarafından uçurulması

benbudunyadandegilimevladim
Şu son 1 ayda ekşi sözlükte yaşanan olaylar, hem yönetimin hem yazarların ne kadar yobazlaştığının bir kanıtıydı bu son olay ile de tam tasdik sağlandı. Ben de ekşi'deki hesabımı silip entrylerimi buraya taşımaya karar verdim. Orada bu olaylardan haberdar olup götünü kaldırmayan yaratıkların arasında kalmak en büyük işkencelerden biri olur herhalde. Neyse herkes yoluna bakar bundan sonra, 0zgur'un de çok zoruna gittiğini sanmıyorum hatta sevinmiş bile olabilir. Ben kendisi adına sevindim doğrusu.
Ne demişler büyüklerimiz su akar yolunu bulur, çoh da şeapmamak lazım.

tümleyen aritmetiği

benbudunyadandegilimevladim
bilgisayarlar benzeri sistemlerde çıkarma işlemi yapmak için kullanılan yöntemdir.

genel olarak; r tabanlı bir sayı sisteminde " r tümleyeni" ve "r-1 tümleyeni" olarak iki çeşidi vardır.
r tabanlı bir sayı sisteminde, a basamaklı pozitif bir tam sayı n ile temsil edilirse;
n sayısının 'r tümleyeni' = r*a - n (n =! 0) olarak,
'r-1 tümleyeni' = r*a - n - 1 olarak ifade edilebilir.

bütün bu tatavaları işlemci ile çıkarma işlemi yapmak için yapıyoruz. evet.

not: * = üs işareti

order theory

benbudunyadandegilimevladim
(bkz: sıra teorisi) veya
nazariyatül tertip olarak bilinir.
Matematikte iki varlığın birinden büyük veya küçük olduğuna sezgisel olarak ikili ilişki içerisinde karşılaştıran teori veya matematik dalı denilebilir.
Matematikte kullanılan en temel 3 özelliği vardır. Bunlar;
A <= a yani yansıma (reflexive) özelliği
A <= b , b <= a yani ters simetri (antisymmetry) özelliği
Ve son olarak
A <= b, b <= c ise a <= c yani geçişlilik (transitivity) özelliğidir.

Matematikte iki sayının ardışık olması, 1'den sonra 2, 2'den sonra 3 gelmesi bu teoreme dayanır. Zaten boşuna sıra teoremi dememişler adına.

Bu teoride çok ilginç şeyler var mesela iki sayının birbirine benzer olduğuna nasıl karar veririz/algılarız sorusu psikoloji biliminde de kendisine cevap arar. Yani matematik ile biyoloji, tıp ve psikolojinin kesişim noktasıdır diyebiliriz. Bu kesişim akıllara ' matematik mi büyük yoksa biyoloji mi?' sorusunu getirir. Lakin sezgisel olarak diyebilirim ki matematik >>>> psikoloji vs.

Edit: en önemlisinden bahsetmeyi unutmuşum. Bu teori bilgisayar bilimlerinde sıralama algoritmalarında kullanılır, mesela binary tree'lerde hangi taraftan arama yapılacağına karar vermek için bu teori kullanılır. Sıralama ve arama algoritmalarının yapay zeka algoritmalarının temelini oluşturması ve bu kuramın psikoloji, tıp bilimleriyle sezgisel olarak aynı temele dayanması kuramın ne kadar ama ne kadar fazla önemli olduğunun göstergesidir.
Bunun dışında psikoloji de iki şeyin bir biriyle aynı olduğuna nasıl karar verdiğimiz konusunda gestalt diye bir adam gestalt principle diye kurallar oluşturmuştur. Hani derler ya matematik ile gerçeklik arasında pek bağ yoktur, 2 + 2 4 eder ama 2 portakal + 2 portakal her zaman 4 portakal değildir diye. İşte bu lafı ters çevirip götlerine düz sokmak için bilim camiası harıl harıl bir çalışma içerisinde, her kafadan bir teori fışkırıyor ama bu teorilerin çoğu açıklama temelli değil tanımlama temelli olduğu için bilim camiasında kabul görmüyor. Her gün teorisi kabul edilmeyen bir bilim adamının saçını başını yolduğu rivayet edilmekte, kimi intihar etmekte kimi afedersiniz kendisini becermekte ama bir türlü bu benzerliği açıklayamamakta. Neyse efendim bu gestalt abinin de kuralları tanımlayıcı(descriptive) olduğu yani açıklayıcı(explanatory) olmadığı için matematik camiasında kabul görmüyor.

Edit:gestalt kim lan, öyle biri yok ki.

1. theodosius

benbudunyadandegilimevladim
Doğu ve batı roma imparatorluklarının son ortak imparatoru, the last august.peki kontesi kim sıktı ah pardon yani Romayı kim ikiye böldü derseniz yine kendisi.
Hristiyanlığı imparatorluğun resmi dini yaptıktan, yani amiyane tabirle dünyanın 2 bin yıl boyunca boynundan çıkaramadığı tasmayı takan, pagan dinlerini ve hatta hristiyanlığın kendi içindeki mezhepleri dahi yasaklayan,tabi bu sayede kendisi ve devletinin sürekliliğini bir nevi garanti altına almış olan emperor.
Kendisi tahtalı köye gittikten sonra(veya gitmeden önce) doğu imparatorluğuna arkadius ve batı imparatorluğuna honorius diye iki tane müptezel bırakmıştır. Doğu roma imparatorluğu bizansın başlangıcı olarak kabul edilecek ve batı roma avrupadaki çekişmeler sebebiyle yıkılacaktır.

recursive fonksiyonlar

benbudunyadandegilimevladim
güvenlik açıklarına sebebiyet verebildikleri için savunma alanındaki yazılımlarda kullanılması uygun görülmeyen fonksiyon türü imiş. Sebebi ise fonksiyona yanlışlıkla üst sınır getirilmemesinin belleğin altını üstüne getirebilmesi, sistemi çalıştırılamaz duruma getirebilmesidir. Savaş anında veya havadayken f16 yazılımının durması ölümcül olabilir. İşte bunlar hep hafıza.

lethal dose

benbudunyadandegilimevladim
herhangi bir materyalin toksitlik ölçüsüdür. iki maddenin(veya her neyse) ne kadar zehirli olduğunu anlamak ve diğerleriyle karşılaştırmak için oluşturulmuş bir cetvel. bu ölçü maddeden maddeye, canlıdan canlıya değişebilir. mesela insanların radyasyon lb50'si ile akreplerinki veya farelerinki aynı değildir.
bir de bir maddenin vücuda etki etme biçimi(deri teması, oral yoldan alınma, damardan enjeksiyon) ve öldürme süresi bu değeri değiştirebilir.
medial(ortalama) lethal dose olarak da bilinir.

diyalektik

benbudunyadandegilimevladim
Bir düşünme yöntemi denilebilir lakin daha geniş bir kavram.
Matematik notasyonuyla açıklamaya çalışırsam;
x ; tez,
y ; antitez,
z ; sentez,
f ; dialektik fonksiyonu,

f(x, y) = z

tabi matematiksel açıdan tam kapsayıcı bir denklem değil belki ama oradaki z'yi sabit bir sayı olarak değil ayrı bir fonksiyon olarak düşünmeli.

burada önemli olan tez ve antitezin etkileşime girmesidir.
ne şekilde, hangi ortamda ve ne miktarda etkileşim olduğu önemli değil.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol