tırnak yemek

wilson
tirnak yeme aliskanligina cogunlukla 3-4 yaslarindan once baslamaz. (cok ender olarak 5 aylik gibi erken bir donemde gorulebilir). cocuklarin %33 de tirnak yeme davranisi gorulur. bu oran erken ergenlik cagina kadar surer. ergenlik caginda tirnak yiyen cocuklarin sayisi %40-45’e yukselir. yani ergenlik cagina dogru cocuklarin hemen hemen yarisi tirnak yeme davranisi gosterir. bunun nedeni olarak genclerin cevreden onay gormemeleri olarak degerlendirilir. ayrica tirnak yiyen cocuklarin ailelerinin cogunda tirnak yiyenlere rastlanmaktadir. bunun icinde tirnak yemenin bir taklit oldugu ve buyukleri taklit etmek suretiyle ogrenildigi ileri surulmektedir. ergenlik caginda sosyal onay gorenlerin cogu bu aliskanligi terletmektedir.
tirnak yemek bazen ayak parmaklarini isirmakla ve ayak tirnaklarini el parmaklariyla yakalama ile iliskili gorulmektedir. ayak parmagi tirnaginin yenilmesi ve isirilmasi hemen hemen sadece kizlarda gorulmektedir.

tirmak yeme davranislarinin nedenleri
tirnak yeme davranisindan cok bu davranisa neden olan olaylari saptamak gerekir.
bu davranisin altinda yatan sebepler parmak emmede oldugu gibi cogunlukla psikolojik rahatsizliklardir.
aliskanlik daha cok baski altina alinmis heyecanlarin ilgilendigi durumlarla olup, cocuk bunun arzu edilmeyen bir davranis ve aliskanlik oldugunu anlayinca koklesmekte oldugu gorulmektedir.
tirnak yeme bir guvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. aile icinde asiri bakili ve otoriter bir egitimin uygulanmasi, cocugun surekli azarlanarak elestirilmesi, kiskanclik, yeterli ilgi ve sevgi gorememe sikinti ve gerginlik baslica nedenlerdir.
anne babanin yasantisi da onemli bir etkendir. anne baba gecimsizlikleri anne babanin sik sik kavga etmesi ailedeki sorunlar cocuklarda tirnak yeme gibi davranislara neden olur. bunun yani sira anne babanin asiri kaygili olmasi cocugu asiri derecede koruyup kollamasi ayrica anne babanin cocuklar arasinda ayrim yapmasi cocuklar arasinda kiskancliga yol acar. bu da dolayli sekilde kendini tirnak yeme olarak gosterir.
tirnak yeme daha once belirttigimiz gibi taklit yoluyla da edinilebilen bir davranistir. ailede herhangi bir bireyin tirnak yeme davranisi gostermesi dogal olarak cocugun ilgisini cekecektir. ayrica tirnak yeme davranisi olaylara bagli olarak gelisebilmektedir. cocugu tedirgin eden herhangi bir olay veya cevrede onun icin hosnutsuzluk yaratacak herhangi bir durum bu davranisi gostermesine yol acar.

tedavi ve alinabilecek onlemler
en etkili yontem 3-4 yaslarina kadar bu aliskanligin anne baba tarafindan gormezlikten gelinmesidir. daha sonra bu aliskanlik devam ederse;
cocugun gerginlik ve uyumsuzluk nedenleri iyice arastirilmali ve bunlar saptanarak cozum getirilmeli
cocugu azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayici yontemlerin uygulanmasi yararli olmamaktadir. hatta kimi zaman daha agir duygusal problemlerin cikmasina neden olabilir.
cocuklari korku kaygi yaratacak durumlardan uzak tutmak gerekir.
kucuk cocuklarin kaygi korku verici televizyon filmlerini izlemeleri, kavgali olaylarda bulunmalari cocugu heyecanlandiracagi icin sakincalidir.
tirnak yiyen cocuklara geceleri yatarken eski hafif eldivenleri giydirmek. cocuk gece tirnaklarini yemek veya isirmak istediginde hatirlatici olmasi bakimindan yararli olabilir.
parmak ve tirnaga aci fakat zararsiz bir sivi surulebilir. bu hem hatirlatici ve hem de tirnagini agzina goturdugu zaman aci ile birlestiginde terk etmeye yardimci olabilir.
cocuklarin ilgisi baska yone cekilebilir. sinema, televizyon izlerken veya radyo dinlerken onun agzini cigneyecek bir seyle mesgul etmek tirnak yemenin ve isirmanin yerine gelecek bir etkinlik olabilir.
cocuklari ara sira basarilarindan dolayi odullendirme bazi durumlarda yarar saglayabilir. ancak bunun kisitli ve uygun sekilde kullanilmasi gerekir. aksi takdirde cocuk yeni oduller almak icin bunu kullanabilir.
tirnak derin kesilebilir. cocugun kendi tirnak bakimiyla ugrasmasi da yararli olabilir. bunun icinde cocuga manikur ve pedikur malzemeleri alinabilir.
son soz ve bir onlem olarak tirnak yemenin ve isirmanin cok kotu bir aliskanlik olmadigi ve bunu isteyenlerin kolaylikla terk edebilecekleri cocuklara anlatilmalidir. cocuk buna inandirildigi zaman bu aliskanliktan vazgecmek icin caba gosterecektir. cunku dis etkenler cocugun bu aliskanliktan vazgecmesine fazla etkili olmamakla bazi hallerde aliskanligin koklesmesine ve baskalarini kizdirmak ve huzursuz etmek icin bir arac olarak kullanilmasina neden olmaktadir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol