robinson crusoe

tiryaki
daniel defoe’nun siyasi propaganda amaçlı yazılarını bu romanına da taşıdığı dünyaca ünlü klasiği.kendisi bu eserinde; fikirlerini,öğretilerini romandaki ana karakter robinson’a yüklemiş onun aracılığıyla ideal yaşam öğretilerini okuyucularına nakletmeyi yeğlemiştir

o günlerde yeni yeni baş gösteren zenci soykırımı, ırkçılık,ekonomik ve sosyal düzendeki çarpıklıkların eserde sembolik karakterler aracılığıyla el altından sık sık eleştirildiğini görmekteyiz.
romandaki ana karakterlerden cuma; kapitalist düzenin aksaklıklarını sembolize ederken adadaki dinginlik,başıboşluk bu düzenin yalnızlaştırdığı, insan ruhunu temsil etmekte bir bakıma.

romanda dikkat çeken bir diğer unsur da robinson ve cuma’nın adada daha önce hiç karşılaşmadıkları yabanileşmiş insan karakteridir ki kendileri gibi adada tek başına yaşamakta olan bu kişi robinson’un yetiştirdiği sığırları çiğ çiğ yemekte,insani vasıflarını adadaki vahşi yaşamda yitirmektedir. bu kişi yine kapitalist ruhun acımasızlığını,hissiyattan mahrum yapısını temsil ederken robinson’un savunduğu yaşam biçimi(belki de ekolojik yaşam )onu tekrar uygarlaştırmayı sağlamıştır.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol