canlilarda, dogada renk verme islerinden sorumlu olan kimyasaldir. melanin (siyah), rhodopsin (mor), hemoglobin (kirmizi), hemosiyanin (mavi)’dir, bitkilerde ise fotosentezin maddesi olan klorofil (yesil) bulunur.
pigment
insan gözünde ve nesnelerin genellikle dış yüzeylerinde bulunarak renklerin oluşmasını sağlayan özel moleküldür.ama bütün renklerin olusmasında rol oynamaz.kelebekler aslında renksiz olup ısıgı kırarak renk sahibi olurlar.ayrıca kutup ayıları da renksiz olup ısıgın tuylerinde kırılmak yerine yansıdıgı için beyaz rengi alırlar.tuyleri bir cesit optik kablo gibidir.
(bkz: pigme)
düzgün yuvarlak,doğal veya sentetik,inorganik veya organik,çözünmeyen dağılmış parçalar(toz). bu parçalar,boya sıvısının içinde dağılarak,boyaya renk vermenin yanında,opaklık,katılık,dayanıklılık ve korozyona dayanıklılık gibi boyanın temel özelliklerini de geliştirirler. bu terim beyaz veya renkli pigmentler ile birlikte genleştiricilerde içerirdi. pigment olan tozlar ve boyalar arasındaki fark genel olarak çözünürlüğün temelinde incelenmektedir. kullanım esnasında,pigmentler, çözünme yen ve madde içerisinde dağılan,boyalar ise çözünebilir veya solüsyon halinde bulunan malzemelerdir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?