tarım alanlarının 147.987 hektarında başta hububat olmak üzere tarla ürünleri yetiştirilmektedir. sanayi ürünlerinde ise ilk sırayı patates alırken daha sonraki en önemli ürün şeker pancarıdır.
niğdede tarım denilince akla yörenin geleneksel ürünleri olan elma ve patates gelmektedir. ilimizde yıllarca önem verilmeyen ve ikincil bir üretim dalı olarak görülen hayvancılık son yıllarda hızla gelişerek ilimiz ekonomisindeki yerini almıştır.
tarım nüfusunun 12.000 ailesi patates, 16.000i elma kalanı ise diğer tarım dallarıyla uğraşmaktadır.
niğde ilindeki çiftçiler patates tarımında modern tarım tekniklerini uygulamaktadır. bunu sonucu olarak niğde patates üretiminde ülkemizde ilk sırada yer almaktadır.
niğdede elmacılık da patates kadar tarımda önemli bir yer tutmaktadır. ağaç sayısı bakımından türkiyede birinci üretim sıralamasında ise üçüncüdür. bunu nedeni ise elma bahçelerinin yaşlı ve bakımsız olmasıdır. bu durumu iyileştirmek amacıyla tam ve yarı bodur elmacılık çalışmalarına başlanmıştır.
niğde ili lahana üretiminde de türkiyede 2. sıradadır. sebzeciliğin gelişmesi için özellikle seracılık çalşamları yapılmaktadır. ilimizde sebzecliğin büyük kısmı bahçe sebzeciliğidir.
ilde toplam 532.266 küçükbaş, 60.560 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. verimi arttırmak amacıyla kooperatifler kurulmuştur. mısır silajını arttırma çalışmaarı yapılmaktadır. bu sayede besi hayvancılığı gelişme göstermiştir.
niğde ilinin topografik ve bitki yapısı arıcılığa son derece uygun olduğundan bu alanda da üretim yapılmaktadır. bol miktarda fenni kovanın dağıtılmasıyla arıcılığın il ekonomisine katkısı artmıştır.
son zamanlarda çamardı ve ulukışla yöresinde alabalık üretiminde büyük artış görülmüştür..
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?