meyan koku

urban f
( piyan ) :baklagillerden kalın rizomlu bir ağaçcıktır. yaprakları tüysü, yaprakçıkları pek çoktur. çiçekleri beyaz, morumsu veya mavimsidir. başak biçimindedirler. yurdumuzda batı ve güney doğu anadolu’da yetişir. boyu 50 cm ile 2 m arasındadır. çok yıllık otsu bir bitkidir. çiçekleri mavi mor renklidir. meyankökü adı verilen kökleri tatlıdır. içeriğinde glikoz, sakkaroz, nişasta, tanen, asparagin, yağ, zamk, reçine ve glisirizin vardır. meyan balı da kökünden elde edilir. üç yıllık kökler kullanılır.

kullanıldığı yerler:
grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır. öksürük ve balgam söktürür. vücuda rahatlık verir. idrar söktürür. yüksek tansiyonu düşürür. mide - 12 parmak bağırsağı ülseri ve gastriti tedavi eder. iştah açar, hazmı kolaylaştırır. incebağırsak iltihaplarını giderir. vücuda serinlik verir. kabızlığı giderir. fazlası tiryakilik yapar ve zararlı olur.
firambogaz
ülkemizde özellikle güneydoğuda şerbeti yapılan bir köktür. çok tatlı ve hafif genzi yakan hafif bir acısı vardır. tatlı tat şeker olmayan bir madde olan glycyrrhizin adlı maddeden gelir, standart sofra şekerinden 30-50 kat daha tatlıdır.

genelde açıkta satılır, oldukça ucuzdur, bir kilo meyan kökü orta boy bir market torbasını doldurabilir. meyan şerbeti bir avuç kadar meyan kökünün bir leğen kadar suya bırakılıp bir gün civarında bekletilmesiyle elde edilir. bu oldukça yoğundur ve içerken mutlaka sulandırılmalıdır. soğuk, buzlu içilmesi tercih edilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol