kot

urban f
gazeteci yener süsoy un kot markasının sahibi muhteşem kot un oğlu aytaç kot la röportajından: "kot, muhteşem bey’in soyadı.

muhteşem kot, 1940 yılında fransa’da karşılaşır blucin’le. taş gibi sağlamlığını ve olağanüstü dikişlerini çok beğenir, hayran olur. aynısını türkiye’de üretmeye karar verir. “kumaşı, boyası, apresi, dikişi...derken üretimi becerir. günde 200 adet pantalon üretme kapasitesine ulaşır. işçiler ve köylüler arasında çok tutulur kot. 1960 yılında “kot” adını marka olarak tescil ettirir.

muhteşem kot’un oğlu aytaç kot, röportajda şöyle söylüyor. “kotun marka olduğunu bir türlü anlatamadım”... “özal döneminde kapılar açılınca yabancı markalar geldi. biz de otomatikman 2. lige düştük. kot imajı bulutlarda dolaşıyor, biz yerlerde sürünüyoruz.”... “hatta ‘kot, kot değildir’ diye bir reklam kampanyası bile yaptık ama, anlaşılmadı. zaten kimse de anlamak istemiyor. hâlâ “levis kot” diyorlar, anlatılması pek mümkün değil.”

1992 yılında üretime son verip, fabrikayı kiraya veriyor.

blucin almak isteyenlere bir tavsiyesi var, aytaç bey’in “benden herkese tavsiye” diyor. “blucin almadan önce ne kadar marka varsa giyin, deneyin. hangisi üstünüzde iyi duruyorsa, onların içinden en ucuzunu alın. çünkü blucinlerin hepsi aynıdır. markaya boşuna para vermeyin.

bir de hatırlatması var. “levi’s belki dünya devi ama, bu işi ilk yapan biri olarak bana sorarsanız “mavi” hepsinden çok daha iyi blucin yapıyor” diyor."
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol