richard dawkinsin evrimsel gelişmeyi basit örneklerle modellendirerek anlattığı tübitak tarafından yayınlanan popüler-bilim alanında yer alan önemli ve kült kitabı.
ismi 18. yüzyıl tanrı bilimci william paley in o dönemde çok bilinen bir kitabına referans olarak kullanılmıştır, paley kitabında bu tür tartışmalarda sık kullanılan saat analojisine başvuruyor, çünkü saat complex (karmaşık) yapıları anlatmak için iyi bir model, paley eğer yürürken yerde bir saat görseydiniz bunun karmaşık bir mekanizma olduğunu ve bir tasarımcı tarafından önceden tasarlandığını düşünürdünüz ama insan gibi karmaşık yapıların neden önceden tasarlanıldığını düşünmüyorsunuz diyerek bu tasarımcının üstü kapalı bir biçimde tanrı olması gerektiğini iddia ediyor, dawkinsde buna cevap olarak mutasyon, birikimli seçilim gibi mekanizmalarla çalışan evrimin önceden planlanamayan bir süreç olduğuna dikkat çekerek bu saatçinin ileriyi göremeyeceği ve planlıyamayacağı için kör olması gerektiğini savunarak kitabına kör saatçi adını verir.
ve bunu da yaptığı bir programla açıklamaya çalışır ki kendisi yazıldığı gibi bir bilgisayar programcısıdır, bu program kendiliğinden biyomorph adı verilen şekiller oluşturan bir programdır, doğada binlerce gen kullanan canlılara karşın bu programda oluşan şekillerin kullandığı gen sayısını 9 la kısıtlar, her oluşan yeni biyomorfla bir önceki biyomorf arasında sadece +1 veya -1 gen farkı vardır, dawkins bilgisayarda tesadüfi olarak oluşan şekilleri incelerken ortaya çıkan bir şekli gözden kaçırır ve yeniden aynı şekle ulaşmak ister ama bunu bir türlü başaramaz. programı kendim yazdığım halde, nasıl çalıştığını bildiğim halde ben aynı şekle bir daha ulaşamıyorum diyerek, doğadaki gelişmelerin de böyle olduğunu bir sonraki adımın nasıl olacağının, evrimin ne yöne gideceğinin önceden asla kestirilemeyeceğini söylüyor.
dawkins bize doğadaki tüm her şeyin bir anda ve önceden tasarlanmış bir şekilde ortaya çıktığı, gelişime kapalı, durağan * bir modelin tersine her şeyin kerte kerte, adım adım, basit den karmaşığa doğru ilerlediği, sürekli gelişen, hareketli * bir gelişme modeli sunuyor. ona göre insanın evrimi tahayyül edememesinin en büyük nedeni beynimizin küçük niceliklerle çalışmak üzerine evrimleşmesi ve için işin içine milyonlarca yıllık süreçler girince affallayıp kalmasıdır.
kor saatci
doğal şeçilim le ilgili kitabın içindeki bir cümle fethetmiştir .
"aklımdan bir sayı tuttum.2674.o kadar sayı içinden.bu küçük bir mucize olmalı"
"aklımdan bir sayı tuttum.2674.o kadar sayı içinden.bu küçük bir mucize olmalı"
cogu yazar gibi kendi fikirlerinin benimsenmesi icin cabalamaktadir. kitabin savundugu dusunceler gerek dogru gerekse yanlis olsun, "genel" olarak objektif oldugu ve bu konusularin en yalin bicimde anlatilmasi gerektigi dusuncesi benimsenmis ve pek de guzel aktarilmistir okuyucuya.
dogal secilim doganin kör saatcisidir;kördür çünkü ileriyi göremez, sonuçlari hesaplamaz, görünen bir amacı yoktur. yinede dogal secilimin yasayan sonuçlari usta bir saatcinin tasarimlarini akla getiriyor
dogal secilim doganin kör saatcisidir;kördür çünkü ileriyi göremez, sonuçlari hesaplamaz, görünen bir amacı yoktur. yinede dogal secilimin yasayan sonuçlari usta bir saatcinin tasarimlarini akla getiriyor
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?