bağımsız sinema ve kült filmlerin yükselişini gayet iyi açıklayan olgudur.
popüler dönemde bunu farkeden tarantino özgün senaryoları çarpıcı sahneler ve kendine has çekim tekniğiyle harmanlayarak turnayı gözünden vurmuş, paraya para dememiş bunun üstüne de bir de isim yapmıştır.
tabiki, durmadan dönen döndükçe büyüyen bu kapital dünyasında her güzel şeyin uğradığı kaçınılmaz son olarak bir süre sonra tarantino da kendini bozmuş, vahşet hastası usa izleyicisinin açlığını paraya çevirmek adına kendi tarzından kırıntılar taşıyan sktriboktan yapımlar üstlenmiştir.
bu yavşaklığın ilk izlerini taşıyan kill bill serisi bu açıdan güzel bir örnek oluşturur. hostel serisinde ise bu piyasa olma bahtsızlığı had safhaya ulaşmış ve herhangi bir film künyesinde tarantino ismi görüldüğü vakit buz gibi soğumalar şeklinde kendini gösteren duygusal iklim şartlarına yol açmıştır.
hollywood yapımlarının kült filmlerinde ki bu düşüşe karşın ingiliz karamizah denemeleri gerçekten izlenmeye değerdir. in bruges bunun en taze örneklerinden biridir. konuya bağlıyacak olursak izleyicinin içinde kalan o ukdelerin olanca görselliğiyle bu tür yapımlarda karşımıza çıktığını unutmamak gerekir. kült filmler, üç beş kalıp içine sıkışıp kalmış hayvani bütçeli sktrik hollywood yapımlarından fena halde bunalmış izleyiciye gerçekten beklenmeyeni vermiştir. osurup sıçmalı attırmalı hollywood komedilerinde ince zeka ürünü kalite esprilere rastlayamazsınız. şiddeti adeta sanatsal bir dışavurum olarak sunabilen bağımsız yapımların karşısında ancak birkaç maytap patlatıp gömleğe ketçap sürerek, mafia klüplerinde dansedip saçlarını savuran mini elbiseli sarışınlı sahneler çekerek varlığını devam ettirir popüler sinema.
peki sonuç? sonuç elbette popüler sinemanın bu yollarla çok daha fazla ses getirdiği ve iş yaptığı gerçeğidir. bunun sebebi de daha az beklentisi olan daha geniş bir kitleye hitap etmesidir. her fani şeyde olduğu gibi bu sektörde uzun süredir bir tıkanma yaşamaktadır. digital efektlerin ev kullanımına kadar düşüp sıradanlaşması, tarihi savaş filmlerinin bay getirmesi ve çizgiromanlardan çekecek film kalmaması nedeniyle, ki bunda bir süre önce greve giden hollywood senaristlerinin de etkisi vardır, "perdelere bomba gibi düşecek bir yapım" kabızlığı yaşanmaktadır.
şu dönemde, zamanında bağımsız yapımların herhangi bir aşamasında yeralmış ve bunun hakkını vermiş hollywood starlarının, ki snatch filminden 10 bin dolar almış olan brad pitt buna uygun bir örnektir, bir atak daha yapmasını umuyoruz.
klasik hollywood filmlerinin baymasi
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?