fenerbahce futbol takiminin maclarini oynadigi stadyumun ismi.
kadıköy şükrü saracoğlu stadı
hincal uluca gore gecekondu.
(bkz: cennet).
55000 sosislinin bulundugu mabet.
(bkz: fenerbahce stadi)
stad hakkindahttp://www.fenerbahce.org adresinde soyle bir yazi var:
fenerbahce sukru saracoglu stadyumu, fenerbahce futbol takiminin karsilasmalarini oynamakta oldugu stadyum. sayin aziz yildirim’in baskanligi suresinde, kapasitesi makul anlasmalarla arttirilan ve arttirilmaya devam edilen mabedimiz avrupa’nin sayili futbol statlarindan birisi olma yolunda emin adimlarla ilerliyor.
fenerbahce sukru saracoglu stadyumu, yurdumuzun ilk nizami futbol sahasidir. ilk olarak union club adi altinda 1908 yilinda faaliyete gecmistir. bu tarihten once de alan papazin cayiri ismiyle bilinir ve burada futbol karsilasmalari yapilirdi. yillarin papazin cayiri’nin, bir futbol stadyumu olmasi, bir tesaduf eseri gerceklesti.
1908 yili temmuzunda, sehremini operator cemil (topuzlu) bey’in, hurriyet kahramanlarina yardim amaciyla verdisi davetin konuklarindan ve yurdumuzda futbolu ilk oynayan ailelerden reji whittall’in, gencligin spora ve ozellikle futbola olan istek ve ilgisi dogrultusunda bir futbol sahasi yapilmasi gerekliligi yonundeki konusmasinin ertesi gunu, bu kisiler, fenerbahce baskani ziya (songulen) bey, birkac ingiliz ve maruf rifat bey’le bir toplanti yaparak, saha icin en uygun yerin, hazine’ye ait olan bu cayir olduguna karar verdiler.
baskatip cevat araciligiyla konu, osmanli sultani ii. abdulhamit’e goturuldu. teklifi once kabul etmeyen sultan daha sonra yilligi 30 altin kira karsiliginda union club ile 20 yillik bir sozlesme yapilmasina karar verdi. 3.000 altina mal olan, cayirin tahta perdeyle cevrilmesi ve bir lokal insaati sonrasinda saha, futbol karsilasmalarini izleyen kisa kadar hazir hale getirildi.
ancak futbola olan ilginin azligi, kiranin karsilanamamasina neden oluyordu. saha 1909 yilinda bir yilligina fenerbahce kulubu’ne kiralandi. birinci dunya savasi’nin patlak vermesi uzerine ingilizler dusman konumuna gectiler. dolayisiyla union club ile ilgilenmediler. turk hissedarlarin da dagilmasi uzerine sahipsiz kalan union club’a, 1915 yilinda kara kemal tarafindan el konuldu ve ismi ittihat spor kulubu olarak degistirildi.
basri bay isimli bir kisinin isletmeciligine birakilan, yeni ismiyle ittihat spor sahasi, istanbul’un isgal devri ortalarina kadar tum sportif faaliyetlerin yeri oldu. 1922 yilinda sahanin isletmesi, basri bey’in vekili olan emin bey’e gecti. bu kisi de bilinmeyen bir nedenle sahanin isletmesini, ali sami, cevdet ve tevfik bey’lerden olusan bir heyete birakti.
taksim stadi’nin insaati ile birlikte, kendi haline birakilan saha, 1929 yilinda fenerbahce tarafindan kiralandi ve 25 ekim 1929 tarihinde yapilan bir spor bayrami ile tekrar hizmete sunuldu. ayni gun ismi fenerbahce stadi olarak degistirildi. bu tarihten itibaren gelismeler de basladi.
30 eylul 1931 tarihinde yapilan insaatla stadin disarisiyla iliskisi kesildi. yapilan bircok degisiklik sonrasinda 13 mayis 1932 tarihinde, vali muhittin ustundag’in katildigi torenle, fenerbahce stadi’nin acilisi yapildi. fenerbahce spor kulubu’nun kusdili’nde bulunan lokalinin yanmasi sonrasinda, kiracisi oldugu stadi satin almaya karar vermesi, bugunlerde maraton tribunun yikilmaya baslandigi ve kapasitesinin yakin bir gelecekte 62.000 kisiye cikacagi modern stadyumun temel taslarini olusturmustur.
ulkenin en onemli kulubu olan fenerbahce’nin yangin nedeniyle dustugu bu kotu durum, devlet yoneticilerini de uzmus ve onlari fenerbahce’ye yardim etme konusunda ikna etmistir.
sukru saracoglu’nun ve kemal onan’in da ustun gayretleriyle, 36.000 metrekarelik bu alan ve icinde bulunan bina, 27 mayis 1933 tarihinde, 9.000 tl bedeli 10 ayda odenmek kaydiyla fenerbahce spor kulubu’nun mali oldu. bununla birlikte fenerbahce turkiye’de stat mulkiyetine sahip ilk kulup olma ozelligini kazandi. bu gurur verici unvan ayni zamanda bazi sorumluluklar da getiriyordu beraberinde. sorumluluklarinin bilincinde olan fenerbahce, 14 temmuz 1933 tarihinde yapilan bir esya piyangosundan elde edilen 17.000 liralik geliri fenerbahce stadi’na harcadi.
ayni yil torenlerle yapilan acilista, ikinci baskan celal bey sunlari soyluyordu :
"muhterem hanimefendiler, beyefendiler. uc senedir yeni bir hamlede ve basarilmis yeni bir isle huzurunuza cikiyoruz. uc senelik dar ve kisa bir zamana sikistirilmis olan bu isler sunlardir.
25 senelik, canli ve muvaffakiyetli bir hayatin hatiralarini tasiyan eski kulup binasi, kaderin hain ve kotu bir tamahina kurban olarak yandi. simsiyah bir gecenin sabahi kendimizi simsiyah bir komur yigini karsisinda bulduk. elimizde fenerbahce isminden baska hic bir sey kalmamisti. yangindan cok az zaman evvel fakir bir kiraci olarak girdigimiz bugunku fenerbahce stadina elimizde kalan enkaz ile sigindik. bu sene fenerbahce 26. yil donumunu kutlarken yeni ve buyuk bir mazhariyete erdi.
gazi hazretleri genclige ve fenerbahce’ye buyuk ve kiymet bicilmez bir iltifatta bulundular. heykellerinin fenerbahce stadina dikilmesine musaade ettiler. butun fenerbahceliler aczimizle, bu aczi mutlakla buna nasil tesekkur edecegimizi bilmiyoruz. bu heykelle bu saha yikilmaz ve dagilmaz bir kutle haline gelmistir. bu topluluk, butunluk ve birlik ayni zamanda butun memleketin bir semboludur de. bu heykel burada azmin ve tesanutun ve disiplinin bir resmi olarak yukseliyor. bu heykele bakanin kalbi temiz ve yeni bir hamle ile carpar. bu heykele bakan bozguncu ve serkes olamaz bu heykele bakanin kalbi yenilmez ve yenilemez."
izleyen tarihlerde, 25’er metrelik 2 kapali tribun 50’ser metreye uzatildi. lokal olarak kullanilan binanin catisi yenilendi. bufe, soyunma odalari ve duslar eklendi. bu sirada odeme zorluguna dusulunce, stat gelirlerine maliyece haciz konuldu.
futbola ikinci dunya savasi’ndan sonra artan ilgi, istanbul’a bir buyuk stat daha yapilmasini gerektirdi. bu baglamda bugun besiktas inonu stadyumu adindaki mithat pasa stadi’nin yapimina baslandi.
ayni donemde fenerbahce de kendi stadinin buyutulmesi ihtiyacini hissetti. devletten istenen mali yardima, stadin mulkiyetinin fenerbahce’de oldugu yaniti geldi. bir sonuc alinamamasi uzerine fenerbahce, bir esya piyangosu daha duzenledi. 300.000 adet olan ve 1 liradan satilan biletler 22 ekim 1947 tarihinde satisa cikarildi. ancak cesitli sorunlar yasandi ve yalnizca 150.000 bilet satilabildi. buradan elde edilen gelir ise 85.000 lira oldu.
izleyen gunlerde, beton tribunun harci vali lutfu kirdar tarafindan atilmis ve vali kulube belediye butcesinden 50.000 lira yardim vaat etmistir. stadin kuzey kisminda 27 basamakli ve yelpaze seklindeki ilk beton tribun, amac insaat sirketi tarafindan 3 ayda tamamlandi. bu insaat 70.000 liraya mal oldu. bu sure icinde yardim sozu, arttirilarak tekrarlaniyordu.
ilk tribunun insaati bitiminde, tesisati kaldirmadan dogu tarafina gecilmek istendi. ancak kulubun bunun icin parasi yoktu. sozu verilen yardimlar istendi ancak sonucsuz kaldi. bunun uzerine fenerbahce spor kulubu, sahayi ipotek ederek yapi ve kredi bankasi’ndan 100.000 lira temin etti.
proje 15 yerine 30 basamakli bir tribun icin degistirildi. bu nedenle dogan 70.000 liralik fiyat farki (130.000 yerine 200.000 lira), belirsiz bir zamanda tahsil edilmek suretiyle amac insaat sirketi tarafindan ustlenildi. insaat yapilacak kisimdaki 5 basamakli ahsap tribun sokuldu ve 6 agustos 1948 tarihinde temel atildi. insaat 6 ay surdu ve bitirilen tribunlerin acilisi vali lutfu kirdar tarafindan 13 subat 1949 tarihinde yapilmistir.
yeni fenerbahce stadi 25.000 kapasiteli modern bir statti ve ayni donemde turkiye’deki en yuksek kapasiteli stat olmustu. ankara 19 mayis stadi 12.000, mithat pasa stadi ise 15.000 kisilik kapasiteye sahipti. vaat edilip alinamayan yardimlar, bankaya ve amac insaat sirketi’ne olan borclar, kulup yoneticilerini kara kara dusunduruyordu. 1950 yilina 180.000 lira borcla girildi. oysa kulubun butcesi zaten 160.000 liraydi.
17 haziran 1950 tarihinde fenerbahce, milli kume sampiyonu sifatiyla, turkiye birincisi goztepe’yle basbakanlik kupasi maci icin ankara’da bulunuyordu. donemin genel kaptani rustu daglaroglu, cumhurbaskani celal bayar’a, icinde bulunduklari mali sikintidan bahsetmis ve yardim sozu almisti. ancak yardim sozu yine havada kaldi. borc bir turlu odenemiyordu.
yapi ve kredi bankasi’na olan borc 77.000 liraya indirildiginde, bankanin alacaginin tahsili icin istanbul 2. icra dairesi’nin 17 ocak 1951 tarih ve 255 sayili ihbarnamesiyle, 760.000 lira bictigi fenerbahce stadi’ni satisa cikarmasi, stadin kapisina "satilik" ilani astirmasi, yonetim kurulunu cok zor bir durumda birakmisti.
1951 yilinda rustu daglaroglu, beden terbiyesi genel mudurlugu’ne yaptigi bir basvuruyla, 25.000 lira yardim istedi. bu istegini belirten dilekcede, vaat edilip yerine getirilmeyen yardimlardan, fenerbahce stadi’nin turkiye’nin en buyuk stadi olmasindan bahsedilmisti. bu etkili basvuru sonucunda beden terbiyesi genel mudurlugu, istenen 25.000 liralik yardimi dogrudan yapi ve kredi bankasi’na yatirmis, bankayla kalan borc icin anlasma saglanmis ve borc 28 haziran 1952 tarihinde kapatilmistir.
19 eylul 1982 tarihinde altay maciyla acilan stadimizin kapasitesini arttiracak proje, aziz yildirim’in baskanligi suresinde yaptirildi. bu projeye gore numarali, maraton ve acik tribunler yikilarak yeniden yapilacakti. yillardir onlerine gelen sutun nedeniyle mac seyretmekte sikinti cekilmekteydi.
yeni projeye gore stadin tamaminin ustu kapatilacak ancak sutun yerine, tribunleri birlestiren yerlere 4 adet kule dikilecek ve cati bu kuleler uzerine oturtulacakti. yapilmasi planlanan stadyum, bir futbol stadyumu olarak tasarlanmisti. ustunun tamamen kapanmasi ve futbol sahasinin etrafindaki kosu pistinin kaldirilmasi sayesinde akustik duzelecek. 1999-2000 sezonunda ilk olarak yeni acik diye adlandirilan, kurbagalidere tarafindaki tribunun yikimiyla basladi insaat.
bu tribunun yikilmasindan sonra yonetim, yapim icin sponsor arayisina girdi. migros’la yapilan anlasmaya gore tribun bu firma tarafindan yaptirilacak, yapilacak binanin alt katinda acilacak magaza migros tarafindan isletilecek ancak satislardan belli bir pay da fenerbahce spor kulubu’ne aktarilacakti. 1999-2000 sezonunda insaati baslayan tribun insaati, liglerin tatile girmesiyle hizlandi ve 2000-01 sezonunda fenerbahce’nin evinde oynadigi ilk mac olan istanbulspor macina yetistirildi. stat kapasitesi bu macta 30.000 kisiye yukselmisti.
ayni sezon icinde diger tribunun de yikilma islemi basladi. bu sefer sponsor olarak telsim ile anlasildi. buna gore, insaat mayis ayina kadar bitirilecek, giris ve birinci kattaki magazalarin kullanim hakki 8 yilligina telsim’e verilecekti. bu sure bitiminde ise fenerbahce spor kulubu yonetimi bu binaya tasinacakti. insaat hizli bir sekilde tamamlanarak 6 mayis 2001 tarihinde galatasaray’la oynanan lig macina yetistirildi. bu karsilasmada istanbul seyirci ve hasilat rekoru kirildi.
* kaynaklar : rustu daglaroglu’nun fenerbahce tarihi
fenerbahce sukru saracoglu stadyumu, fenerbahce futbol takiminin karsilasmalarini oynamakta oldugu stadyum. sayin aziz yildirim’in baskanligi suresinde, kapasitesi makul anlasmalarla arttirilan ve arttirilmaya devam edilen mabedimiz avrupa’nin sayili futbol statlarindan birisi olma yolunda emin adimlarla ilerliyor.
fenerbahce sukru saracoglu stadyumu, yurdumuzun ilk nizami futbol sahasidir. ilk olarak union club adi altinda 1908 yilinda faaliyete gecmistir. bu tarihten once de alan papazin cayiri ismiyle bilinir ve burada futbol karsilasmalari yapilirdi. yillarin papazin cayiri’nin, bir futbol stadyumu olmasi, bir tesaduf eseri gerceklesti.
1908 yili temmuzunda, sehremini operator cemil (topuzlu) bey’in, hurriyet kahramanlarina yardim amaciyla verdisi davetin konuklarindan ve yurdumuzda futbolu ilk oynayan ailelerden reji whittall’in, gencligin spora ve ozellikle futbola olan istek ve ilgisi dogrultusunda bir futbol sahasi yapilmasi gerekliligi yonundeki konusmasinin ertesi gunu, bu kisiler, fenerbahce baskani ziya (songulen) bey, birkac ingiliz ve maruf rifat bey’le bir toplanti yaparak, saha icin en uygun yerin, hazine’ye ait olan bu cayir olduguna karar verdiler.
baskatip cevat araciligiyla konu, osmanli sultani ii. abdulhamit’e goturuldu. teklifi once kabul etmeyen sultan daha sonra yilligi 30 altin kira karsiliginda union club ile 20 yillik bir sozlesme yapilmasina karar verdi. 3.000 altina mal olan, cayirin tahta perdeyle cevrilmesi ve bir lokal insaati sonrasinda saha, futbol karsilasmalarini izleyen kisa kadar hazir hale getirildi.
ancak futbola olan ilginin azligi, kiranin karsilanamamasina neden oluyordu. saha 1909 yilinda bir yilligina fenerbahce kulubu’ne kiralandi. birinci dunya savasi’nin patlak vermesi uzerine ingilizler dusman konumuna gectiler. dolayisiyla union club ile ilgilenmediler. turk hissedarlarin da dagilmasi uzerine sahipsiz kalan union club’a, 1915 yilinda kara kemal tarafindan el konuldu ve ismi ittihat spor kulubu olarak degistirildi.
basri bay isimli bir kisinin isletmeciligine birakilan, yeni ismiyle ittihat spor sahasi, istanbul’un isgal devri ortalarina kadar tum sportif faaliyetlerin yeri oldu. 1922 yilinda sahanin isletmesi, basri bey’in vekili olan emin bey’e gecti. bu kisi de bilinmeyen bir nedenle sahanin isletmesini, ali sami, cevdet ve tevfik bey’lerden olusan bir heyete birakti.
taksim stadi’nin insaati ile birlikte, kendi haline birakilan saha, 1929 yilinda fenerbahce tarafindan kiralandi ve 25 ekim 1929 tarihinde yapilan bir spor bayrami ile tekrar hizmete sunuldu. ayni gun ismi fenerbahce stadi olarak degistirildi. bu tarihten itibaren gelismeler de basladi.
30 eylul 1931 tarihinde yapilan insaatla stadin disarisiyla iliskisi kesildi. yapilan bircok degisiklik sonrasinda 13 mayis 1932 tarihinde, vali muhittin ustundag’in katildigi torenle, fenerbahce stadi’nin acilisi yapildi. fenerbahce spor kulubu’nun kusdili’nde bulunan lokalinin yanmasi sonrasinda, kiracisi oldugu stadi satin almaya karar vermesi, bugunlerde maraton tribunun yikilmaya baslandigi ve kapasitesinin yakin bir gelecekte 62.000 kisiye cikacagi modern stadyumun temel taslarini olusturmustur.
ulkenin en onemli kulubu olan fenerbahce’nin yangin nedeniyle dustugu bu kotu durum, devlet yoneticilerini de uzmus ve onlari fenerbahce’ye yardim etme konusunda ikna etmistir.
sukru saracoglu’nun ve kemal onan’in da ustun gayretleriyle, 36.000 metrekarelik bu alan ve icinde bulunan bina, 27 mayis 1933 tarihinde, 9.000 tl bedeli 10 ayda odenmek kaydiyla fenerbahce spor kulubu’nun mali oldu. bununla birlikte fenerbahce turkiye’de stat mulkiyetine sahip ilk kulup olma ozelligini kazandi. bu gurur verici unvan ayni zamanda bazi sorumluluklar da getiriyordu beraberinde. sorumluluklarinin bilincinde olan fenerbahce, 14 temmuz 1933 tarihinde yapilan bir esya piyangosundan elde edilen 17.000 liralik geliri fenerbahce stadi’na harcadi.
ayni yil torenlerle yapilan acilista, ikinci baskan celal bey sunlari soyluyordu :
"muhterem hanimefendiler, beyefendiler. uc senedir yeni bir hamlede ve basarilmis yeni bir isle huzurunuza cikiyoruz. uc senelik dar ve kisa bir zamana sikistirilmis olan bu isler sunlardir.
25 senelik, canli ve muvaffakiyetli bir hayatin hatiralarini tasiyan eski kulup binasi, kaderin hain ve kotu bir tamahina kurban olarak yandi. simsiyah bir gecenin sabahi kendimizi simsiyah bir komur yigini karsisinda bulduk. elimizde fenerbahce isminden baska hic bir sey kalmamisti. yangindan cok az zaman evvel fakir bir kiraci olarak girdigimiz bugunku fenerbahce stadina elimizde kalan enkaz ile sigindik. bu sene fenerbahce 26. yil donumunu kutlarken yeni ve buyuk bir mazhariyete erdi.
gazi hazretleri genclige ve fenerbahce’ye buyuk ve kiymet bicilmez bir iltifatta bulundular. heykellerinin fenerbahce stadina dikilmesine musaade ettiler. butun fenerbahceliler aczimizle, bu aczi mutlakla buna nasil tesekkur edecegimizi bilmiyoruz. bu heykelle bu saha yikilmaz ve dagilmaz bir kutle haline gelmistir. bu topluluk, butunluk ve birlik ayni zamanda butun memleketin bir semboludur de. bu heykel burada azmin ve tesanutun ve disiplinin bir resmi olarak yukseliyor. bu heykele bakanin kalbi temiz ve yeni bir hamle ile carpar. bu heykele bakan bozguncu ve serkes olamaz bu heykele bakanin kalbi yenilmez ve yenilemez."
izleyen tarihlerde, 25’er metrelik 2 kapali tribun 50’ser metreye uzatildi. lokal olarak kullanilan binanin catisi yenilendi. bufe, soyunma odalari ve duslar eklendi. bu sirada odeme zorluguna dusulunce, stat gelirlerine maliyece haciz konuldu.
futbola ikinci dunya savasi’ndan sonra artan ilgi, istanbul’a bir buyuk stat daha yapilmasini gerektirdi. bu baglamda bugun besiktas inonu stadyumu adindaki mithat pasa stadi’nin yapimina baslandi.
ayni donemde fenerbahce de kendi stadinin buyutulmesi ihtiyacini hissetti. devletten istenen mali yardima, stadin mulkiyetinin fenerbahce’de oldugu yaniti geldi. bir sonuc alinamamasi uzerine fenerbahce, bir esya piyangosu daha duzenledi. 300.000 adet olan ve 1 liradan satilan biletler 22 ekim 1947 tarihinde satisa cikarildi. ancak cesitli sorunlar yasandi ve yalnizca 150.000 bilet satilabildi. buradan elde edilen gelir ise 85.000 lira oldu.
izleyen gunlerde, beton tribunun harci vali lutfu kirdar tarafindan atilmis ve vali kulube belediye butcesinden 50.000 lira yardim vaat etmistir. stadin kuzey kisminda 27 basamakli ve yelpaze seklindeki ilk beton tribun, amac insaat sirketi tarafindan 3 ayda tamamlandi. bu insaat 70.000 liraya mal oldu. bu sure icinde yardim sozu, arttirilarak tekrarlaniyordu.
ilk tribunun insaati bitiminde, tesisati kaldirmadan dogu tarafina gecilmek istendi. ancak kulubun bunun icin parasi yoktu. sozu verilen yardimlar istendi ancak sonucsuz kaldi. bunun uzerine fenerbahce spor kulubu, sahayi ipotek ederek yapi ve kredi bankasi’ndan 100.000 lira temin etti.
proje 15 yerine 30 basamakli bir tribun icin degistirildi. bu nedenle dogan 70.000 liralik fiyat farki (130.000 yerine 200.000 lira), belirsiz bir zamanda tahsil edilmek suretiyle amac insaat sirketi tarafindan ustlenildi. insaat yapilacak kisimdaki 5 basamakli ahsap tribun sokuldu ve 6 agustos 1948 tarihinde temel atildi. insaat 6 ay surdu ve bitirilen tribunlerin acilisi vali lutfu kirdar tarafindan 13 subat 1949 tarihinde yapilmistir.
yeni fenerbahce stadi 25.000 kapasiteli modern bir statti ve ayni donemde turkiye’deki en yuksek kapasiteli stat olmustu. ankara 19 mayis stadi 12.000, mithat pasa stadi ise 15.000 kisilik kapasiteye sahipti. vaat edilip alinamayan yardimlar, bankaya ve amac insaat sirketi’ne olan borclar, kulup yoneticilerini kara kara dusunduruyordu. 1950 yilina 180.000 lira borcla girildi. oysa kulubun butcesi zaten 160.000 liraydi.
17 haziran 1950 tarihinde fenerbahce, milli kume sampiyonu sifatiyla, turkiye birincisi goztepe’yle basbakanlik kupasi maci icin ankara’da bulunuyordu. donemin genel kaptani rustu daglaroglu, cumhurbaskani celal bayar’a, icinde bulunduklari mali sikintidan bahsetmis ve yardim sozu almisti. ancak yardim sozu yine havada kaldi. borc bir turlu odenemiyordu.
yapi ve kredi bankasi’na olan borc 77.000 liraya indirildiginde, bankanin alacaginin tahsili icin istanbul 2. icra dairesi’nin 17 ocak 1951 tarih ve 255 sayili ihbarnamesiyle, 760.000 lira bictigi fenerbahce stadi’ni satisa cikarmasi, stadin kapisina "satilik" ilani astirmasi, yonetim kurulunu cok zor bir durumda birakmisti.
1951 yilinda rustu daglaroglu, beden terbiyesi genel mudurlugu’ne yaptigi bir basvuruyla, 25.000 lira yardim istedi. bu istegini belirten dilekcede, vaat edilip yerine getirilmeyen yardimlardan, fenerbahce stadi’nin turkiye’nin en buyuk stadi olmasindan bahsedilmisti. bu etkili basvuru sonucunda beden terbiyesi genel mudurlugu, istenen 25.000 liralik yardimi dogrudan yapi ve kredi bankasi’na yatirmis, bankayla kalan borc icin anlasma saglanmis ve borc 28 haziran 1952 tarihinde kapatilmistir.
19 eylul 1982 tarihinde altay maciyla acilan stadimizin kapasitesini arttiracak proje, aziz yildirim’in baskanligi suresinde yaptirildi. bu projeye gore numarali, maraton ve acik tribunler yikilarak yeniden yapilacakti. yillardir onlerine gelen sutun nedeniyle mac seyretmekte sikinti cekilmekteydi.
yeni projeye gore stadin tamaminin ustu kapatilacak ancak sutun yerine, tribunleri birlestiren yerlere 4 adet kule dikilecek ve cati bu kuleler uzerine oturtulacakti. yapilmasi planlanan stadyum, bir futbol stadyumu olarak tasarlanmisti. ustunun tamamen kapanmasi ve futbol sahasinin etrafindaki kosu pistinin kaldirilmasi sayesinde akustik duzelecek. 1999-2000 sezonunda ilk olarak yeni acik diye adlandirilan, kurbagalidere tarafindaki tribunun yikimiyla basladi insaat.
bu tribunun yikilmasindan sonra yonetim, yapim icin sponsor arayisina girdi. migros’la yapilan anlasmaya gore tribun bu firma tarafindan yaptirilacak, yapilacak binanin alt katinda acilacak magaza migros tarafindan isletilecek ancak satislardan belli bir pay da fenerbahce spor kulubu’ne aktarilacakti. 1999-2000 sezonunda insaati baslayan tribun insaati, liglerin tatile girmesiyle hizlandi ve 2000-01 sezonunda fenerbahce’nin evinde oynadigi ilk mac olan istanbulspor macina yetistirildi. stat kapasitesi bu macta 30.000 kisiye yukselmisti.
ayni sezon icinde diger tribunun de yikilma islemi basladi. bu sefer sponsor olarak telsim ile anlasildi. buna gore, insaat mayis ayina kadar bitirilecek, giris ve birinci kattaki magazalarin kullanim hakki 8 yilligina telsim’e verilecekti. bu sure bitiminde ise fenerbahce spor kulubu yonetimi bu binaya tasinacakti. insaat hizli bir sekilde tamamlanarak 6 mayis 2001 tarihinde galatasaray’la oynanan lig macina yetistirildi. bu karsilasmada istanbul seyirci ve hasilat rekoru kirildi.
* kaynaklar : rustu daglaroglu’nun fenerbahce tarihi
2009 uefa finaline ev sahipliği yapacak stadımız
acayip guzel bir yer, 5 yıldızlı otel gibi duruyor dışarıdan bakılınca. içerideki konfor da cabası. kimse alınmasın, diğer bir büyük kulübün stadına gittiğimde "düğün salonu kadar burası sanki" ifadesini kullanmama sebep olmuştur.
tüm ihtişamı ve güzelliği sebebiyle, bilet fiyatlarının daimi olarak pahalı olduğu müthiş stad. öylesine pahalıdır ki, kimi bilet fiyatları ile ali sami yen de ve inönü stadinda 5 maç bileti satın alabilirsiniz.
palermo maçıyla son halini gördüğüm ve büyülendiğim türkiye’nin en güzel futbol stadyumu.
kıskanılacak derecede güzel ve 2010 itibariyle üstününde kapanacağı söylenen mükemmel atmosfere sahip stadyum
denilenlere gore hukuken gecekondu sıfatındaymıs bu stat. konu ile ilgili kesin bir bilgim olmasada izinsiz yapılan bir statimis, ole diyorlar...
eskiden;
#498456
#498456
1 sosisli 14 ytl
1 ice tea 7 ytl
bir hazirlik macinda; stadyumda satilan yiyaceklerden ve iceceklerden transfer gelirlerini cikaracaklar sanirim. allah sabir versin fenerbehceli dostlarimiza.
ayrica; mtk macinda en ucuz bilet 66 ytl!
sabrin yaninda, bol da para versin..
1 ice tea 7 ytl
bir hazirlik macinda; stadyumda satilan yiyaceklerden ve iceceklerden transfer gelirlerini cikaracaklar sanirim. allah sabir versin fenerbehceli dostlarimiza.
ayrica; mtk macinda en ucuz bilet 66 ytl!
sabrin yaninda, bol da para versin..
diğer takımların taraftarlarının kombine aldığı fiyata tek bir koltuk bileti alabileceğiniz stat.
tribün isimleri uefa kupası finaline özel değiştirilecekmiş bu stadın. şöyle ki:
fenerium tribünü: west (batı)
maraton tribünü: east (doğu)
migros tribünü: north (kuzey)
türk telekom tribünü: south (güney)
ayrıca, ikram alanları da şöyle isimlendirilecek:
protokol tribününde hazırlanacak olan ikram alanına, "uefa honorary lounge",
1907 tribününde hazırlanacak olan ikram alanına "uefa vip club",
finalist a için hazırlanacak olan ikram alanına "bosphorus lounge",
finalist b için hazırlanacak olan ikram alanına, "istanbul lounge",
özel blokta hazırlanacak olan ikram alanına ise "topkapı lounge" adı verilecek.
fenerium tribünü: west (batı)
maraton tribünü: east (doğu)
migros tribünü: north (kuzey)
türk telekom tribünü: south (güney)
ayrıca, ikram alanları da şöyle isimlendirilecek:
protokol tribününde hazırlanacak olan ikram alanına, "uefa honorary lounge",
1907 tribününde hazırlanacak olan ikram alanına "uefa vip club",
finalist a için hazırlanacak olan ikram alanına "bosphorus lounge",
finalist b için hazırlanacak olan ikram alanına, "istanbul lounge",
özel blokta hazırlanacak olan ikram alanına ise "topkapı lounge" adı verilecek.
12 mayıs 2012 fenerbahçe galatasaray maçı sonucunda galatasarayin $ampiyon olmasindan hemen sonra stadda vah$et ba$ladi resmen. polis gaz bombalari ile mudahale etti taraftarlara. olaylar cok buyuk soylenilenlere gore.
robot süpürge
bebek maması
aptamil bebek maması
en ucuz klima fiyatları
klima fiyatları
dubai vize
sözlük scripti sütyenli atlet
şişli escort bursa escort görükle escort türkçe seks hikayeleri izmir escort hatay escort izmir escort ankara escort
çankaya escort maltepe escort buca escort denizli escort denizli escort çiğli escort şirinevler escort çekmeköy escort
Anadolu Yakası Escort istanbul escort
şişli escort
esenyurt escort
beylikdüzü escort
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?