tükürük bezlerinin iltihaplanması ile kendini gösteren akut bir enfeksiyon hastalığıdır. alt çene kemiğinin hemen üzerinde tek veya çift taraflı şişkinlikle kendini belli eder. en sık 3 - 10 yaşlar arasında görülür ve bir kez yakalanıldığında hayat boyu bağışıklık kazanılır. kabakulak aşısı 15. ayda kızamık ve kızamıkçık aşılarıyla birlikte yapılır. aşı tek doz olarak deri altına veya kas içine uygulanır. çok bulaşıcı bir enfeksiyon değildir. her ne kadar çocukluk çağında geçirilen bir hastalık olsa da daha önceden bağışıklık kazanmamış ergenler ve yetişkinler bu enfeksiyona yakalanabilir. yetişkinlerde genellikle tehlike yaratmaz. testislerde şişme meydana gelirse mutlaka doktora gidilmelidir çünkü az da olsa kısırlık riski vardır.
nedenleri
hastalığa kabakulak virüsü (paramyxovirus) neden olur. virüs hasta olan kişinin öksürüğüyle dışarıya atılan hava damlacıklarının bir başkası tarafından solunması veya hastayla öpüşme gibi doğrudan doğruya temas yollarıyla bulaşır. hastalık, belirtilerin başlamasından önceki iki gün ile belirtiler başladıktan sonraki dokuz gün arasında bulaşıcıdır.
belirtiler
kabakulak hastalığının belirtileri şunlardır: alt çene kemiğinin hemen üzerindeki tükürük bezlerinde tek veya çift taraflı şişme, ateş ve halsizlik, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bulantı, bazen dil altı tükürük bezlerinde ağrılı şişme, özellikle ergenler ve yetişkinlerde testislerin, yumurtalıkların veya pankreasın iltihaplanması. bu bölgelerdeki iltihaplanma kendini karın ağrısı şeklinde belli eder.
tedavi
hastalık istirahat gerektirir, şikayetlere yönelik tedavi uygulanır, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. ağrıyı azaltmak amacıyla şişkinliğin üzerine sıcak veya soğuk uygulamalar yapılabilir. hasta yumuşak gıdalarla beslenmeli ve bol sıvı almalıdır. bütün belirti ve bulgular geçene kadar çocuk okula gönderilmemelidir.
http://www.netbul.com/superstar/ozeldosyalar/saglik/hastaliklar/cocuk/kabakulak.asp
kabakulak
insandan insana bulaşmakta ve ateş, baş ağrısı, kulak ağrısı şeklinde belirtiler veren ve kulak memesi hizasında yanaklarda tek veya çift taraflı şişliğe neden olan tükürük bezlerinin iltihabıdır.
cocukluk caginda ileride bagisikligin daha guclu olmasi icin mutlaka gecirilmesi gereken hastaliklardan biridir...
paramyxoviridae ailesinden bir rna virusunun bulastirdigi daha cok cocukluk caginda gorulen hastalik. asisi vardir.
20li yaslari gecen erkeklerde yakalanildiginda kisirlik bile yaratabilen hastalik.
agir vakalarda menenjite donebilen,hastanin bulundugu ortamdaki insanlara cok hizli bulasan,cocuk 12-13 yasina gelip de hala gecirmemise anne babayi fellik fellik kaba bir kulak aramak zorunda birakan,yetiskinlik doneminde yakalanilirsa tehlikeli oldugu soylenen can sikici hastalik.
(bkz: kabasakal)
hastalik tukruk bezlerinin ozellikle parotis bezinin (kulak on capraz bolgesinde bulunur) agrili sismesi ile karakterize akut bulasici viral bir hastaliktir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?