ithil üstadan yemek tarifleri

ithilquessir
once genel bilinmesi gerekenler.

1)makarnalarin yapimlarinda, eger ayrica belirtilmemisse oncelikle biraz tuz ve yag ile makarna suyu atesin uzerine konur.

2)pilavin ustu zirt pirt acilmaz. acilan pilavdan hayir gelmez.

3)soganlar pembelesmezler. bir renk degisimi olur, ama ille pembe olsun diye beklerseniz koyu kahve rengi bir renk alirlar, zaten tavanin uzerindeki alevden bir seyleri yanlis yaptiginizi anlarsiniz.

4)mantarlar yikanmaz. inek bokunun icinde yetistikleri icin bir pecete yada firca ile guzelce silinirler.

5)salataya tuz ve limon servis edilmeden hemen once konur, yoksa salatanin malzemeleri porsur.

6)kiloma dikkat etmeliyim diye yemege yag koymayani allah tas yapar.

7)makarna diyip gecmek, yapilmis butun et yemeklerine "et" diyip gecmek gibidir.

8)sebzeler ve makarna turkiyede yapildigi gibi saatlerce kaynatilmaz. sebzeler bir nebze de olsa diriliklerini ve tadlarini korumalidirlar. makarna hamurlasmamali, uzerindeki hamur tadi gectikten sonra hemen atesin uzerinden alinmalidir. hava da atmak isterseniz makarnanin bu kivaminin italyanca ismi "tam kivaminda" manasina gelen "al dante" dir.

9)herkes gitar calar, ama eve 7 kisiyi getirip parmaklarini yedirmek farkli bir seydir, karizmasi buyuktur.

10)salam cikolatadan sonraki en buyuk dogal afrodizyaktir.

11)kirmizi sarap soguk servis edilmez.

12)catalin bicagin tabagin neresinde durdugunu bilmek ozel gunler icin onemlidir, yok ben televizyon karsisinda oturur yerim diyorsaniz bulasik cikmasin diye yemegi tabak yerine tencere kapagina da koyup yiyebilirsiniz.

13) bon appétit!
ithilquessir
gelelim ilk yemegimize.

okuldan geldiniz, yorgunsunuz, televizyonda starwars baslayacak. hazir pizza gibi seyleri yemeyen bir insansaniz bu makarna tipi tam sizin icin.

acili, basit, hizli.

guney italya’da "alviole" diye gecen makarnanin bir turevi, adindan da anlasilacagi gibi bol miktarda zeytinyagi icerir.

icindekiler:

1)1-2 tane kirmizi sogan.
2)bolca sarimsak, (kisi basina 2 dis gibi hesaplayin)
3)taze yada kurutulmus sili biberi (kopek gibi aci)
4)maydonoz.
5)tuz ve cubuk makarna.
6)azmis lan.
7)nasil olsa pek kimse okumuycak bir seyler yazalim zengin gorunsun.


ilk basta buyukcene bir tencerenin icine ciddi miktarda tuz (sosun icine tuz koymayacagiz ona gore) ve zeytinyagi konulur. hayir bende biliyorum misirozu yaginin daha ucuz oldugunu, zeytinyaginin o tadi lazim bu yemekte.

daha sonra bir kesme tahtasi, yada temizse tezgah (ogrenci evinde temiz tezgah... hadi bakalim) yada cok konusan ev arkadasinin gogus kafesi uzerinde soganlar ince ince kiyilir, sarimsaklar soyulup dilimlenir, maynonozun saplari ayiklanip kalani orta boylu parcalar halinde kesilir. eger kuru sili biberi kullaniliyorsa 2 tanesinden bir tanesi makarna suyunun icine atilir, digeri havanda dovulur. yok taze ise kucuk kucuk dilimlenir, gotunuz yemiyorsa icinden cekirdeklerinin cikarilmasi onerilir.

bu arada makarna suyu kaynamaya baslamis olmalidir, atin icine makarnayi. cekinmeyin.

biraz bekleyip tavanin icinde bolca zeytinyagi isitilir. (hayir guzel kardesim tavayi agzina kadar doldurmayacaksin, alti 0,2 cm dolsun yeter) icine sirasi ile once sogan ve biberler sonra sarimsak atilir, yuksek ateste hafif(hafif bak) sertlesinceye kadar kavrulur, zaten su aralar asagi yukari makarna hazir olmalidir, tavanin icine maydonozlar atilir ve makarnanin suyu suzulur.

sonra sayet makarna suzulurken tencereden cikarildiysa geri konulur, icine tavanin icindeki leziz karisim eklenir. butun zeytinyagi tadinin makarnaya gecmesi icin bir miktar makarna tavaya alinip tavanin icindeki her damla malzeme somurulur. sonra tencereye geri koyulup iyice karistirilir.

bir tuzuna bakilir, yerinde degilse biraz tuz koyup yine karistirilir. kiz arkadasinizla yiyorsaniz ilk tabagi kendinize koyarsiniz (kucuk malzemeler altta kaldigindan ikinci tabak daha zengin durucaktir) feslegen yapraklari ve sek beyaz sarapla servis edersiniz (turkiyede kav serisini tavsiye ederim). yok starwars izliycem derseniz koyarsiniz irice bir kaseye basarsiniz catali.

ithilquessir
hem tek basina hemde gurbette yasiyan, hem para sikintisi hemde secici bir yemek zevki olan bilgicin aylarca duse kalkarak basta italyan mutfagi gelmek uzere ogrendigi cesitli yemekleri diger bilgiclerle paylasma basligidir.
ithilquessir
iki dakikalik pratik nohut yemegi:

malzemeler

1) pirinc.
2) 3 bas kuru sogan.
3) 1,5 kutu soyulmus domatez konservesi.
4) 1 kavanoz (700 gr) haslanmis nohut.
5) biber salcasi.
6) 300 gr yagli dana eti.
7) 5 yemek kasigi kati yag.

diyelim ki bir anda misafiriniz geldi, yada cok yemek yapasiniz olmadigi halde guzel bir seyler yemek istiyorsunuz, bu tarif tam size gore.

oncelikle pirinci kokusu gidene kadar bir miktar yag ile kavurun, sonra uzerine su ekleyip, altini olesiye kisip, kapagini kapayin. orasi pilav olucak.

oncelikle soganlari yemeklik kiyin (yemeklik demek kucuk kareler halinde demek canim arkadasim) eti ise yarim bas parmak buyuklugunde parcalar halinde kesin, bu arada bir yandan baska bir yerde su isitmaya baslayin, buyukcene bir tencerenin icine yagimizi koyun, ve once soganlari sonra eti guzelce kavurun. etler az cok yenilecek kivama gelince tencerenin icine salcamizi ekleyin, salcayi biraz yaktiktan sonra uzerine su ekleyerek acin.

yavas yavas kendi kivamini bulan yemegin icine konserve domatezleri dokun, biraz kaynar su ekleyin, uzerine nohutunuzu da atin. ha bu arada nohutu kullanmadan once mutlaka bir suzgecten gecirin yoksa icindeki igrenc koruyucu siviyi da yemek zorunda kalirsiniz.

bundan sonra yemeginizin tuzunu kara biberini koyun. agzini kapayip 10 dakka orta ateste kaynatin. sicak taze ekmek ve pilavla servis edin.

ithilquessir
taze pesto:

pesto italyan mutfaginin vaz gecilmez tadlandiricilarindandir. ekmegin uzerine surmekten, makarna sosuna kadar cesitli sekillerde tuketilebilir. ancak taze pesto yememisseniz henuz pesto yememissinizdir.

yapilmasi mutfak robotunuz yoksa zahmetlidir. ogrenci adamin ugrasacagi sey degildir. ha kullanim alaninizda bir mutfak robotunuz varsa enfes bir pesto’ya su sekilde ulasilir.

1)bolca feslegen. (bir buyuk demet kadar)
2)birkac dis sarimsak. (4 dis)
3)parmesan peyniri. (yarim fincan)
4)zeytinyagi.
5)cam fistigi. (ceyrek fincan) (sam fistigi degil guzel kardesim, hani su dolmanin falan icine konulan seylerden)
6)istege gore cok az miktarda hardal.
7)istege gore brokoli. (evet bana da garip gelmisti ilk basta)
8)tuz ve karabiber.

pesto’nun en buyuk avantaji sos seklinde hazirlandigi icin tadina bakilip ayarlamalarin zevke yada eldeki malzemeye gore yapilabilmesidir. yine de baslangicta tarife bagli kalmanizi onemle tavsiye ederim. aksi halde cacik yapmayi ogrenmek daha kolaydir, onunla ugrasabilirsiniz.

oncelikle feslegenler yikanir. daha sonra cok ince olmayan parcalar halinde kesilip mutfak robotuna tikilir, hemen ardina sarimsaklar ikiye uce bolunup yerlestirilir. tavsiye olarak sarimsagin hepsini ilk seferde icine koymazsaniz daha sonra fazla sarimsakli oldu diye sosun icinden sarimsak ayiklamak zorunda kalmazsiniz. daha sonrasinda az seytin yagi ve cam fistiklarini da ekleyin, kisa bir sure mutfak robotunda dondurun.

feslegen yapraklari hafif olduklari icin yukari cikicaklardir, onlari asagi indirin, parmesan peynirini ekleyin, eger kuru bir goruntusu varsa zeytinyagi takviyesi yapin ve tekrar cevirin. simdi burada genelde yapilan hata pesto’yu cok uzun sure robotta dondurerek corba kivamina getirmektir. kisisel tavsiyem pesto’yu bir kaba alin, tadini degistiricekseniz o kap icinde ekleyin cikarin, kafaniza gore takilin.

yaptiginiz sey yenilir hale geldikten sonra bir yarim saat kadar bekleyin. tam tadi yerine otursun. sonrasinda "taze" makarna yapin (hani yumusak olanlari var ya) icine 3 corba kasigi pesto koyun, parmaklarinizi yiyin. taze makarna yapisi geregi sosu cok daha iyi icine cekicek, her makarnayi isirdiginizda farkli bir tada ulasicaktir. yalniz dikkat edin, taze makarnalarin pisme suresi oldukca kisadir. makarnayi cok pisirip mundar etmeyin.

bana sorulursa mozarella ile bir ekmegin icine konulup olmur boyu bikmadan yenilebilir.

pesto kullanimi ozellikle yaz ve ilkbahar aylarina ozgudur. (belki feslegen bitkisiyle ilgili olabilir dahi kardesim benim) hafif baharatli guney afrika saraplariyla olan uyumu sasirticidir.
ithilquessir
bir pazar sabahi uyandiniz, ertesi gunku pazartesi sendromuna girmeden once bir kendinizi toparlamaniz lazim. eh ev ogrenci evi, kuru ekmeklerin de yenilmesi lazim... soyle guzel bir kahvalti haftaya super bir baslangic yapmanizi saglayacaktir.

malzemeler:

1)siz ekmekleri hazirlarken taze portakal sikicak bir ev arkadasi (300 gr)
2)rendelenmis peynir. (birkac cesit olursa guzel olur, soyle tulum + taze kasar mesela)
3)feslegen, biberiye, taze kekik.
4)zeytin yagi
5)yumurta (1 tane yeter)
6)sertlesmis ogrenci evi ekmegi.
7)tuz karabiber.
8)yuh lan sarimsagi unutmusum. (3 koli )

once firin acilir ki bir ekmekleri hazirlarken isisin. sonra bir tasin icine butun bu malzemeler koyulup guzelce karistirilir. tuzlu bir peynir kullandiysaniz daha fazla tuza ihtiyaciniz olmayacaktir. lutfen sarimsaklari butun butun karisimin icine atmayin, guzelce havanelinde dovun, pure yapin. zeytinyagi ve yumurta olayini fazla abartmayin. isteyenler icine sosis falan da koyabilirler.

daha sonra ekmeginizi ortadan bolun, ve icine biraz zeytinyagi yada yumurta surun. boylece ustu piserken ekmegin kenarlari yanip yangin alarmini calistirmaniza sebep olmayacaktir.

ekmegin uzerine karisiminizi cok kalin olmayan bir sekilde surun, daha sonra atin firina 3-5 dakika, ustu iyicene kizarana kadar dursun. cikardiginizda sonuctan memlun kalicaksiniz.

siz butun bunlari yaparken portakal suyu sikmayan ev arkadasinizi sikin.

bitos
tevizyon da program yapmasi beklenen gunumuz modern erkeklerine ornek teskil edecek bakiniz sekil a tabiri ile parmakla gosterilecek usta.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol