insan kaynakları

elma sekeriiii
insan kaynakları yönetimi örgütte rekabetçi üstünlükler sağlamak amacıyla gerekli insan kaynağının sağlanması, istihdamı ve geliştirilmesi ile ilgili politika oluşturma , planlama,örgütleme, yönlendirme ve denetleme faaliyetlerini içeren bir disiplindir. bu faaliyetler o şekilde düzenlenmeli ki, bir taraftan işletme amaçları gerçekleştirilebilsin,diğer taraftan çalışanların ihtiyaçları karşılanabilsin ve aynı zamanda da işletmenin topluma karşı sorumlulukları yerine getirilebilsin.



bu tanım iki tip çalışmayı içermektedir. bunlardan birincisi eskiden personel yönetimi olarak adlandırılan işe alma, sınav yapma,sınıflandırma , atama , sicil düzenleme, yükseltme gibi konularla ilgili bilgi, beceri, yöntem ve uygulamaları kapsayan tekniklerdir. ikincisi ise insan kaynağına ilişkin politikalar, planlar, işçi-işveren ilişkileri, çevresel ve örgütsel gelişmeler karşısında personelin durumu gibi daha geniş kapsamlı stratejileri içerir. modern anlamda insan kaynakları yönetimi bir taraftan personelin bulunmasını, seçilerek işe yerleştirilmesini içerirken, diğer taraftan da personelin eğitimi, geliştirilmesi, değerlendirilmesi, ve haklarının verilmesi gibi güdüleme ve etkileme faaliyetlerini de kapsar.



bu faaliyetlerin tümünü gerçekleştirebilmek için işletmeler ussal bir insan gücü planlaması ve programlaması yapmak zorundadırlar. örgütteki yöneticilerin kendi başlarına insan gücü kaynağına doğrudan ulaşabilmeleri ve personeli istihdam ederek değerlendirebilmeleri hayli güçtür. bu nedenle örgütlerde insan kaynakları yönetimi adı altında uzmanlaşmış bir bölümün faaliyette bulunmasına ihtiyaç duyulmuştur.

http://www.ikhurriyet.net/insankaynaklarinedir.htm
greyfurt
bana göre işletmenin en önemli 2. ünitesidir. (yatırım kararı alan kişi, grup yada kurumdan sonra en önemlisi-yani patrondan sonra)

işletmede sistemi oturtacak kişileri arar, bulur, özlük haklarını düzenler, sistemi kuracak kişileri bulmakla yetinmez, sistemi devam ettirmek için sürekli bir teyakkuz halindedir.

ha şimdi mutlaka birilerimiz çıkıp "benim eltimin çocuğu insan kaynakları şeysinde çalışıyor. hiçte öle bişi değilmiş" diyecektir ama unutulmamalıki ben burada idealinden bahsediyorum.

işletme unsurları içinde kendimi en zayıf hissettiğim mekanizmadır aynı zamanda. (rakamlar olduktan sonra her konuya bir yaklaşım biçimi geliştirebilirsin aslında ama çözülmesi gereken şey bir insansa, yuha diyorum kendime)

önemli not: sektöre göre değişir en önemli olma özelliği ama geneli budur.
benbirdelicocuk
dünyanın en zor işlerinden biri,çalışan ile işveren arasında yitip gidersiniz. patroncu değilseniz eğer başarılı olmanız mümkün değildir. sonuç olarak işvereni de mutlu edemezsiniz çalışanı da boşa kürek çekmekten başka bir iş değildir.
melusine
dışardan göründüğü kadar kolay olmayan ve stresli ve sorumluluğu büyük ancak yine de seven için güzel bir çalışma alanı.
imgoindeeperunderground
sirketlerde sirket calisanlarindan sorumlu olan birim. eleman gerektiginde ilan verme, aday degerlendirme, ise alma, maasbelirleme, gorev ve sorumluluklari bildirilme, takip, sikayetleri alma ve iletme/degerlendirme, calisanlarin verimini artirma icin proje uretme (piknik duzenleme, happy hours yapma gibi), sirketin calisanlari hususunda yasal yukumluluklrini yerine getirmesini saglama/takip etme ve daha detayli pek cok gorevi olan bolum/birim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol