konum ve yüzölçümü
gökçeada 289.5 km2 yüzölçümüne, 95 km kıyı şeridi uzunluğuna sahiptir.adanın doğu-batı uzunluğu 29.5 km, kuzey-güney uzunluğu ise 13 kmdir. gökçeada (kuzulimanı) , çanakkaleden izlenen rotaya göre 32 mil,gelibolu yarımadasındaki kabatepe limanına 14 mil, bozcaadaya 33 mil,ege denizinde bulunan yunan adalarından limniye 16 mil,semadirek adasına 14 mil uzaklıktadır.
doğal yapı
gökçeada çok engebeli ,volkanik kütlelerden oluşmuştur. adanın % 77si dağlık,%12si engebeli,% 11i ise ovadır. adanın en yüksek noktası doruk tepe 673 metredir.
iklim ve bitki örtüsü
gökçeadada akdeniz tipi iklim görülür.hakim rüzgarlar lodos ve poyrazdır.senenin büyük bölümünde rüzgarlar devamlılık sağlar. bitki örtüsü olarak 6870 hektar orman,makilik alanlar ve zeytinlik ler mevcuttur.
iç sular
gökçeada tatlı su kaynakları bakımından zengin,kendine yeterli potansiyele sahiptir.şahinkaya,dereköy,aydıncık ve uğurlu gölet lerinden sulama amaçlı ; zeytinli baraj gölünden ise içme ve kullanma suyu ile çınarlı ovasında tarımsal amaçlı sulama olarak yararlanılmaktadır. akarsu yoktur ve dereler yazın kurumaktadır. adanın doğu kesiminde denizden taşan sulardan oluşmuş tuz gölü bulunmaktadır.tuz gölü adanın %1i kadardır.
tarihce:
ege;üçüncü jeolojik zamanın sonunda yerkabuğunun kırılıp çökmesiyle oluşmuş bir denizdir.bugün varolan adaların tümü o dönemdeki tektonik hareketlerin sonucunda oluşmuştur.bugünkü egeyi oluşturan sular, akdeniz le çok farklı bir yapısal özellik göstermez.tuzluluk oranı çok küçük farklılıktadır.iklim kuzeye çıkıldıkça yaz mevsiminin biraz daha kısa sürmesi dışında hemen hemen aynıdır.
gökçeadada bulunan balık fosilleri bugünkü öğretmen lisesi inşaatı sırasında yemekhane binasının temel hafriyatında patlatılmış dinamit sonucu ortalığa saçılan yüzlerce fosil plakalarından elde edilmiştir. inşaat denizden 30 m. yukarıda ve 4.5 km. içeride yapılmıştır (1965). bir diğer fosil olan istiridye kesiktaş(araşa)[429 m.] tepesinde , doruğa yakın bir yerde oluşmuş bir dereciğin yatağında bulunmuştur (1966)
gökçeada jeolojik yönden trakyanın güney kıyılarının devamıdır ve onu trakyadan ayıran denizin dip uzantılarının volkanik bir yükseltisidir
genellikle gelibolu yarımadası ve limni ile arasındaki deniz ,sığ olmakla
birlikte ,semendirek adası ile arasındaki bölüm oldukça derindir.
alman arkeolog a.couzo "trakya denizi adalarına yolculuk" (hannover -1860) adlı incelemsinde aydıncık(kefaloz) ile bugün en doğuda bulunan tepenin (eski kaynaklara göre ru tepesi) çok önceden birbirinden ayrı olduğunu ve zamanla biriken kumlarla adaya bitiştiğini ve bugünkü tuzgölünün oluştuğunu ileri sürer.
gökçeada 285.5 km2 lik bir alan üzerinde oluşmuştur. çevresi 46 deniz mili olup ,boy ve en olarak 16*5 deniz mili boyutlarındadır.gelibolu yarımadasına 11,limniye 10,semendirek adassına 12 mil uzaklıktadır. coğrafi yappısı çevre adalardan oldukça farklıdır.tek bir dağdan oluşan semendirek ile,tek bir ovadan oluşan limniye karşın,tepelerin ve ovaların birbiri ardınca sıralandığı ilginç bir yapısı vardır.
ünlü yazar homeros gökçeadadan ,doğal yapısındaki bu özellikten ötürü pepaloessa (dalgalı) diye bahseder.
kaynak:http://www.gokceada.com
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?