bu gün japonya’da oşima burnu önünde çok uzaklarda görünen 36 metrelik bir sütun var.
“ denizlerde ve karalarda insan kudretinin en ulu numunelerini vermiş türk adli büyük milletin misafir çocuklari…hepiniz her zaman kalbimizdesiniz. ”
sütun üzerindeki bu cümleler ertuğrul fırkateyni’nin 587 şehidi için yazılmıştır.1887 de çin’i yenmeleri ile kendilerine güvenleri artan japonlar, moskof çarlığına karşı bir müttefik aramak için türkiye’ye gelmişlerdir.iyi niyet elçileri güzel karşılanmışlardır.padişah abdülhamit’in bir çok değeli hediyeleri ile, miralay (albay) osman bey idaresinde 1854 istanbul tersaneleri yapımı 250 boy 50 fit genişliğindeki üç direkli ertuğrul fırkateyni yarbay ali bey komutasında 1092 türk denizcisi ile japonya’ya 15 temmuz 1889 günü hareket etti. esas itici güç üç direkli yelkenleri, yardımcı güç ise 600 bg makineye bağlı ufki çift uskuru idi. 450 ton kömür alan, sekiz onbeşlik krup, beş adet 150 librelik topla mücehhez 2344 tonluk gemi.28 haziran 1890 da iyi niyet elçilerini taşıyan gemi yokohama limanına demirledi ve orada iyi karşılandı. 37 denizcimizin kolera hastalığına yakalanması dönüşü bir ay geciktirdi.15 eylül 1890 günü gemi yokohama’dan ayrıldı.16/17 eylül gecesi çıkan büyük tayfunda geminin son direği (mizena) koptu.gemiyi kurtarmak mümkün olamadı.oşima kayalıklarında parçalandı.kurtulan denizciler japon donanmasına ait gemilerle türkiye’ye getirildiler.üç anıt dikildi. ilk anıt oşimalılar tarafından, ikincisi 1920’de türk- japon ticaret komitesi, üçüncüsü ise 1936’ da türk hükümeti tarafından yaptırıldı.
ruhlari şad olsun.
ertuğrul faciası
rusya ile savasan japonya ile dost olmak isteyen osmanli devleti bu amac icin japonyaya bir donanma ziyareti duzenlemistir. donuste kayaliklara carpan ertugrul adli gemimiz batmis ve bir cok denizcimiz sehit olmustur.
1890 yilinda japonya’ya duzenlenen dostluk ve ziyaret gezisinden donerken,buyukb ir firtinaya takilarak osima burnu kayaliklarinda 587 turk denizcisinin sehit olmasina osmanli devleti kaynaklarinda verilen isim.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?