edisonun tarih ve insanların vicdanlarının altında ezilmesiyle sonuçlanan durumdur.
edisonun teslayi ezme çabaları
edison sokaklardaki hayvanları toplayıp halka acık yerlerde ac akımın ne kadar tehlikeli oldugunu gostermek icin ac akım vererek hayvanları olduruyormus.
edison’u kısmen tanırım. tesla’yı bilgi sözlük sayesinde tanıdım. aralarındaki mesele bana iki bilim adamının "olağan" çekişmesi gibi geldi. anladığım ve bildiğim kadarıyla her ikisi de çok değerli buluşlara imza atmışlar. tesla’ya hakkını teslim edelim ama edison’u da -sadece tesla’ya haksızlık ettiği için- yerine dibine sokmayalım. edison’un teslayı "ezme" çabasını, daha önemli ve daha çok buluş yaparak herkesten daha fazla "iz" bırakma kaygısı olarak yorumluyorum. unutmayalım ki dünya edisona çok borçlu. edisonu edison yapan da sadece "zekası ve çalışkanlığı" değil, en az onlar kadar önemli olan "hırsı ve ünlü (ya da zengin) olma arzusu"dur. bilim adamları peygamber değildir. bilim adamları davranışlarıyla değil, yaptıkları buluşlarla (bilime katkılarıyla) "iyi ya da kötü" diye anılmalıdırlar. tekrar etmek gerekirse edisonu edison yapan sadece zekası ve çalışkanlığı değil; hırsı ve ünlü-zengin olma arzusudur.
fen bilimleri dersanelerinin test hedelerinden birinin kapağında anlatılan durum.edison ve teslanın ellerinde şimseklerle carpışır bir karıkaturleri de vardı sanırsam
(bkz: thomas alva edison)
(bkz: nikola tesla)
haince, ibnece bir davranistir. kendisinden daha zeki ve kulturlu olmasini cekemeyen edison kisisi nikola tesla eden huysuz dahiyi hayatta kaldigi surece ezmeye ve kotulemeye calismistir. paragoz ve dc akimin mucidi edisonun, insanlik icin hizmet eden, daha ucuz ve daha kullanisli ac akimi bulan ve elektrigin babasi ismini tehlikeye sokan teslayi ezmeye calismasi hala cogu kaynakta soz edilmeden gecilmis ve saklanmaya calisilan bir gercek olarak tarihte yerini almistir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?