dolu, çapı en az 5 mm olan buz şeklinde bir yağış olarak tanımlanır. hemen hemen daimi orajlar içinde meydana gelir. dolu 5 mm’den 10 cm çapa ulaşabilir. dolu fırtına nedeniyle değişik ölçülerde düşer ve dağılır. dolunun reflektivitesi dolunun dış yüzeyinin ıslak ya da kuru olması ile ilişkilidir. kuru dolu aynı ölçülerdeki ıslak olandan daha az reflektiviteye sahiptir.
dolu, yağış buluttan düşerken oluşmaz. diğer bir deyişle, yağış sıfır derecede düşerken doluya dönüşmez. dolu, kule tipi bulutlardaki düşey hava sirkülasyonuna kapılan bulut damlacıklarının bulut içindeki 0 derece ve -40 derece seviyelerini geçerken (donma ve erimeler ile) tabaka tabaka büyümesi ile oluşur. dolu tanesini kesip bakarsanız bulut içinde kaç kez dolaştığını soğana benzer tabakalarını sayarak görebilirsiniz.
bulut içinde düşey hava sirkülasyonunu ve yerçekimini yenerek yere düşen dolu taneleri bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığından çok fazla etkilenmez. ama bulut tabanından ayrılan kar kristalleri içinden geçtiği hava tabakasının sıcaklığına göre, kuşbaşı kara, granül şeklindeki kara, sulu sepkene, yağmura veya donan yağmura dönüşebilir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?