clavicipitaceae familyasından çavdar ve benzeri tahıllarda parazit olarak yaşayan bir mantar türü. 1800lerin ortalarına kadar çavdarın normal bir parçası olduğu düşünülmüştür. en çok çavdarda görülse de diğer tahıllara da yerleşebilir. koyu mor renkli ve birkaç santim uzunluğundadır.
çavdar mahmuzu zehirlenmesi ölümcül olabilir. bunun yanında delilik gibi ciddi psikiyatrik sorunlara da yol açabilir. pek çok çavdar mahmuzu alkaloidi nörotransmiter fonksiyonları etkileyerek merkezi sinir sistemi üzerinde zehirleyici etkilere neden olurlar.
isviçreli kimyager albert hofmanın baseldeki sandoz laboratuvarlarındaki çalışmalarıyla çavdar mahmuzu alkaloidlerinden elde edilen lysergic asitten lsdnin (lysergic asit diethylamide) sentezlenmesi sağlanmıştır.
çavdar mahmuzunun yaşam evreleri1692de salem massachusettste üç kadının cadı oldukları iddiası ile öldürülmeleri olayına sebep olan genç kızın çavdar mahmuzu yüzünden halüsinasyonlar gördüğü kabul edilmektedir.
cavdar mahmuzu
( claviceps purpurea )çavdar ve ona benzeyen bitkilerin çiçeklerinde üreyen parazit bir mantarın kışı geçirmek üzere aldığı mukavemet şeklidir. 10-35 milimetre uzunluğunda, 2-5 milimete genişliğindedir. dışı siyahımsı-mor; içi pempemsi veya morumsu beyaz renktedir. tadı yoktur. içinde ergotin denilen zehirli bir madde vardır. ev ilaçlarında kullanılmamalıdır.
kullanıldığı yerler:
damarları daraltıcı özelliğinden ötürü hekimlikte kullanılır.
kullanıldığı yerler:
damarları daraltıcı özelliğinden ötürü hekimlikte kullanılır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?