boğazlıyan

ankakusu
isminin kokeni hususunda soyle bir tez’de olan ilce:

halk arasındaki söylentilere göre boğazlıyan’ın yerinin kurulduğu dönemde bir bataklık halinde sazlıklarla kaplı olduğu, bu nedenle buraya girmek isteyenlerin bir çoklarının boğulduğu o sebeple bölgeye boğazlıyan dendiği, sonradan ilçenin adı da bu isimden dolayı boğazlıyan olarak kaldığı sanılmaktadır.

boğazlıyan adı teberi tarihinde “ barış içinde yaşanan yer “ anlamına geldiği ve isminin bundan ötürü verildiği kaydı bulunmaktadır.

sayın prof. dr. mustafa akdağ’a göre;boğazlıyan türkçe bir kelimedir. kelime anlamı boğazına sarılan, kucaklayan, birbirine kavuşan anlamına gelir. bu kavuşma iki yönlü değerlenmekte; birincisi üç akarsuyun bu topraklar üzerinde birleşmesi, kucaklaşması yani kozan özü, karacaali özü ve karakoç özünün bahariye “cavlak” köyünün önünde bir boğazda birleşmesidir. ikincisi kervanlarla ticaret yapan tacirlerin bu topraklar üzerinde birleşip buluşmaları bu ismin doğmasına sebep olmuştur.

http://www.bogazliyan.bel.tr/tarihce.htm
ankakusu
yozgatin bir ilcesi.
ilcede bogazlanan, bogulan ermeni ve rumlardan oturu bu adi alan ilce. ilce kayseri merkeze yozgat merkezine daha yakin oldugundan her islerini kayseride gormektedirler. ayrica bu insanlarin cogu yozgatliyim demez kayseriliyim der.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol