12 senelik zorunlu kesintili eğitim sistemi

independence
4+4+4 lük yeni eğitim sistemi olarak da biliniyor toplumda. akp hukumetinin yeni icraati ve onumuzdeki sene hayata gecirilmesi planlaniyor.

peki nedir bu sistem?

1997 senesinden bu gune 8 senelik kesintisiz zorunlu egitim modeli kullaniliyordu turkiye’de. aslinda cok bir sorun yoktu bu sistemde, hatta iyi taraflari da vardi. mesela kiz cocuklarinin en az 8 sene boyunca egitim almasi garantilenmi$ti devlet tarafindan.

eski sistemin aksayan taraflari da yok degilmi$, istatistikleri onu da gosteriyor bizlere. mesela 8 senelik zorunlu kesintisiz egitimden sonra meslek liselerine giri$ %70 lerden %30 lara du$mu$.

akp hukumeti meslek liselerine giri$i ozendirebilmek adina bu sisteme gecmeye karar vermi$ zaten. ancak hesap edilmeyen ya da hesap edilmesine ragmen bilincli olarak gozardi edilen bir durum var ortada.

12 senelik kesintili egitim sisteminde egitim ismi uzerinde kesintili olacak. yani 4 sene okuyan ogrenci diger 4 seneyi acik lise olarak tabir edilen $ekilde okuyabilecek. bu durumda da kiz cocuklari aileleri tarafindan 4 senenin sonunda okuldan alinabilecek. ulkemizde kiz cocuklarinin egitim almalarindaki sorun zaten ortadayken bir de cocuklarin okuldan alinmalarini kolayla$tirmak cok akil kari i$ degil. ayrica ilkokul seviyesinin de 4 seneye du$uruldugunu de goz onunde bulundurmak lazim. bugune kadar ilkokul 5 seneyken onumuzdeki sene itibari ile ilkokul 4 seneye du$ecek ve dileyen aile 4 sene sonucunda cocugunu okuldan alabilecek. dogu ve guneydoguda ki ailelerin kiz cocuklarini hic tereddutsuz 4 sene sonrasinda okuldan alacaklarini tahmin etmek cok guc degil.

4 sene sonunda ogrenci mesleki okullara yonlendirilecek ve bu sayede meslek okullarinin katilimi fazlala$acak, amac bu.

bu egitim sistemindeki risk sadece kiz cocuklari icin gecerli degil, oran olarak yakin bir risk erkek cocuklari icin de gecerli. yine dogu ve guneydoguda ki aileler erkek cocuklarini da 4 sene sonrasinda okuldan alabilir, tamirhanelerde eti senin kemigi benim ustam gibi cumleler an be an fazlala$abilir.

iyi niyetli bir du$uncenin aksayan yonlerinin acilen duzeltilmesi ve sonrasinda yasala$tirilmasi gerekir. 12 senelik egitim sistemindeki "kesintili" kismi ortadan kaldirilirsa bu egitim sistemi bu ulke icin son derece ideal bir sistem olacaktir. tabi sadece kesinti kismi degil sistemde aksayan nokta, henuz bilemedigimiz pek cok nokta daha vardir muhakkak. bunlarin her biri gozden gecirilmeli ve bu sistem aceleye getirilmemelidir.
epikuros
akp’nin imamhatiplerin ve kuran kurslarının önünü kesen 8 yıllık zorunlu kesintisiz eğitim sisteminden ve bu sistemin mimarı 55. hükümetten öcünü alma çabasının gudik ürünü. 4+4+4 ne ya? kesintisiz olmadıktan sonra ne anlamı var! 4 yıllık zorunlu eğitim diye meydana çıkamayacakları için böyle futbol taktiği gibi göz boyayıcı bir sistem ürettiler. ilk dört yıldan sonra kızlar doğru eve erkekler de ya kuran kursuna ya da imam hatibe.
epikuros
bugun meclisten gecen sistem. is cumhurbaskaninin onayina ve resmi gazetede yayimina kaldi. kesinlesti yasalasti desek yalan olmaz yani.

tayyip erdogan’i tebrik etmek lazim. ne kadar degistim dese de laiklikten bahsetse de isini biliyor adam ve planli programli hareket ediyor caktirmadan. once medyayi susturdu, orduyu ve yargiyi sindirdi. simdi calip soyluyor istedigi gibi. 28 subatin ocunu aldi bu yeni sistemle, hatta ocunu almayi birak o donemden daha da ileri goturdu isi. tebrik edeyim de bi tarafima girmesin bisey.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol