bir aileye şehit haberi vermek

independence
$imdi bir du$un;

bir aileye $ehit haberi veren icin mi daha guctur bu durum, yoksa $ehit haberini alanlar icin mi?

elbette $ehit haberini alanlar icin diyeceksin degil mi?

muhakkak oyledir.

ancak bir de $ehit haberini veren ki$inin icerisinde bulundugu durumu du$unsene..

bir aileye gidiyorsun, ya$li bir anne ve ya$li bir baba kar$iliyor seni kapida. uzerinde uniforma var ve ailenin evlatlari vatani savunmak icin askerlik gorevini yapmak uzere cok uzaklarda bir yerlerde. seni goruyorlar once, uzerindeki uniformana bakiyorlar, sonra ba$larini cevirip cevredeki araclara bakiyorlar.

yalniz gitmemi$sin ki?

gidemezsin de zaten..

cevrende askeri araclar var, polis araclari ve ambulans. yaninda ust rutbeli komutanlar var merasim uniformalari icerisinde. polis var yaninda, bir hem$ire ve doktor ayrica. ya$li anne ve ya$li baba sana baktiktan hemen sonra etrafindaki araclara bakiyor. anne o, hissediyor bir $eylerin ters gittigini, hissedilmeyecek gibi de degil ki ama.

anne bir sana bakiyor, bir cevrendekilere ve sonra yine sana bakiyor ama yuz ifadesi degi$iyor. beyin hemen duruma adapte oluyor, bir yerde bir yanli$ var, bir terslik var!

once tek kelime etmiyor, susuyor, muhtemelen zaman dursun istiyor, kimse bir $ey konu$masin, kimse kendisine bir $ey soylemesin. bu sessizlik omur boyu sursun istiyor, yoksa az sonra duyacaklari omrunden omur alacak. baba ha keza ayni $ekilde ama o erkek. evladini vatan korumasina buyuk bir onurla buyuk bir gururla ugurlami$, o anneden daha cabuk kavruyor durumu ama yapacak bir $ey yok.

once icinden geciriyor cumleleri aglamakli bir $ekilde;

"vatan sağolsun"

sen anne sifatindaki kadinin ellerine sariliyorsun, askerinin annesi senin de annen demek. buyuk bir saygi ve $evkatle opmeye kalktigin anda anne sifatli kadinin artik yapacak hicbir $eyi kalmiyor. ya$lar gozlerinden yerlere dokulurken baba sifatli adam da anne sifatli kadina e$lik ediyor. ardindan diger yakinlar ve kom$ulari.

du$unsene, kimin durumu daha kotu?

anne ile babanin degil mi?

senin de durumun cok kotu o sirada. bir aileye evlatlarini yitirdiklerini haber vermeye gittin. gorevin bu ama insanin neticede, onunde henuz hayatinin baharinda olan evlatlarini topraga du$u$mu$ acili bir aile var. yapacak bir $eyin yok, sariliyorsun anneye, ellerini tutuyorsun kendine zarar vermesin diye ama ancak bu kadarini yapabilirsin. elinden ba$ka bir $ey gelmiyor, gelemez ki zaten.

bak anlattiklarimin videosu a$agida ama saglam duramayacaksan izleme. ben duramadim ama izledim, sen saglam duramayacaksan yapma bunu.

http://tinyurl.com/66s85lo
greyfurt
bildigim kadariyla; orduda bu isi yapmakla gorevli ve bu isin egitimini almis bir birim var.
bu birim her gecen sene kendini yenilemekte ve uygulamalarini mukemmellestirmeyi amaclamakta.

kurtce tercumandan, psikiyatriste kadar genis olanaklarla donatilmis bu birim, sehit ailesine ilk rehabilitasyonun yani sira, konuyla ilgili diger cevreler icinde onemli bir halkla iliskiler faaliyetini yerine getirmekte.

benim duydugum en az 20 yildir var bu birim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol