iran dan akp ye 25 milyon dolar seçim yardımı

independence
daily telegraph’in iddiasi.

oncelikle daily telegraph’in ingiltere’nin en cok okunan ve satilan gazetesi oldugunu hatirlatmakta fayda var. gunluk tiraji 800 binin uzerinde ve daha ziyade muhafazakar kesim tarafindan okunuyor.

boyle bir iddiada bulundu daily telegraph ve "biz balon haber yapmayiz" diye de ekledi. turk di$i$leri bakanligi da daily telegraph’dan haberin internet sitelerinden hemen kaldirilmasini istedi ayrica da ozur dilenmesinin beklendigini de ilave etti.

bir ba$ka hatirlatmayi da $u $ekilde yapalim:

herhangi bir siyasi partinin, her ne sebeple olursa olsun bir ba$ka ulkeden yardim ya da benzeri bir sebeple para almasi, o partinin kapatilma sebebidir.

bugun de bu konu gundemde ama nasil cozulecek onu da zaman gosterir.
independence
yorumlar yapilirken iran ile akp sicakligi, flortu unutuluyor muhtemelen ya da gozardi ediliyor. birle$mi$ milletlerin uygulayacagi yaptirimlar kar$isinda iran’in yaninda yer alan iki ulkeden biri turkiye’ydi birisi de brezilya mi venezuella mi ne. diger ulke de iran yaninda kullandigi oyunu geri cekince iran’in yaninda sadece turkiye kaldi. i$in daha detayina inersek iran’in yaninda turkiye degil akp yeraldi, bu da akp ile iran rejiminin ve cumhurba$kaninin flortunun en sicak gunleriydi zaten.

bir diger yandan iran, akp’nin yerle$tirmeye cali$tigi rejimden son derece memnun. iran’i bolgede kendisinden ba$ka ve kuvvetli bir ba$ka islami rejimin varligindan daha fazla memnun edebilecek bir ba$ka $ey daha yoktur. guclu ve islami rejim ile yonerilen bir muttefik, iran icin bulunmaz nimettir.

bu anlamda iran’in akp’ye 25 milyon dolar yardimi cok anla$ilmaz degil benim acimdan. anla$ilmaz olan ise akp’nin bu kadarlik bir para icin varligini riske edebilmesidir. bu sebeple cok itibar etmedim habere, zira akp cok daha akilli bir partidir, bu kadar para icin kendini riske etmez.
independence
25 milyon dolarin iran’dan akp’ye aktarildigina inanmamak icin akp’nin yonetim kadrosunun cok cin adamlar oldugunu bilmek kafi. ote yandan iran ile akp yakinla$masini gormemek icin gundemi cok takip etmemek gerekli kanaatindeyim.

zira;

iran’a kar$i uygulanacak olan ekonomik ve siyasi ve insani ambargolara kar$i "amerika’ya ragmen" iran’in yaninda bulunan "tek ulke" turkiye oldu. kimse bunu "goruntu icin" olarak algilamasin yahut ortaya sunmasin zira cok akla yatkin bir du$unce olmaz bu. her platformda dile getirilen "stratejik muttefiklik" kapsamindaki amerika’ya ragmen boyle bir yakinla$ma icerisinde bulunmak, sadece vitrin olarak aciklanamaz, aciklansa dahi kimse tatmin edilemez. iran’in uygulami$ oldugu uranyum zenginle$tirme projesinde de iran’in yaninda olan tek ulke turkiye olmu$tur son derece anlamsizcasina. her firsatta batiyi ve amerikayi itin gotune sokan libta dahi bu olaylarda taraf olmami$tir ama ortadogunun jandarmaligina soyunan turkiye bir anda iran’in en kadim dostu kesilmi$tir.

bu soylediklerimden "evet akp iran’dan para yardimi almi$tir" sonucu cikartilmamali. akp iran’dan 25 milyon dolar gibi cuzi bir rakami almayacak kadar akilli yoneticilere sahiptir ancak bu iran ile akp flortunun de gozden kacirilmasini gerektirmez.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol