sansüre karşı ortak deklarasyon

independence
19 haziran 2010 tarihinde bir grup internet sitesi sahibi ve sivil dayani$ma orgutu yetkililerinin toplanmasi ve internette olu$an sansure kar$i yapilabileceklerin konu$uldugu platformdan sonra kararla$tirililan deklarasyon. bugun saat 12:00 itibari ile yayinlanmi$tir. interaktif sozlukler arasinda bildigim kadari ile sadece ek$i sözlük ve bilgi sözlük imzalami$tir bu deklarasyonu. deklarasyon metni $u $ekildedir;

"temel hak ve özgürlükler engellenemez
1. internet kullanıcılarının düşünce özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkı engellenemez.
2. türkiye’de bireylerin, kurumların, ve şirketlerin bilişim alt yapılarını istedikleri şekilde oluşturmaları ve istedikleri servislerden yararlanmaları engellenemez. sansür ülke ekonomisine de kabul edilemez bir bedel yüklemektedir.

hukuka aykırı, ölçüsüz ve keyfi idari işlem demokratik hukuk devletinde kabul edilemez
3. 03 haziran 2010 tarihinden beri google servislerine uygulanan dolaylı sansür anayasa’ya ve hukukun temel ilkelerine aykırıdır. btk ve tib tarafından alınan karar ve uygulama ölçüsüz ve tutarsız bir uygulamadır. bu konuya ilişkin yapılan açıklamalarda, idarenin böyle bir yetkisinin olmadığı vurgulanmıştır. nitekim, ankara cumhuriyet başsavcılığı talebi ile ankara 1. sulh ceza mahkemesi tarafından 17.06.2010 tarihinde youtube sitesine erişim sağlayan 44 ip adresini engelleme kararı daha önce yapılan işlemin yetki bakımından hukuka aykırı olduğunu ispatlanmıştır.
4. 1. sulh ceza mahkemesi’nin 17.06.2010 tarihinde verdiği ek karar, yetki sorununu çözmüş bulunmakla birlikte, kullanıcıların anayasal haklarını dikkate almadığı için yanlıştır ve en kısa sürede kaldırılması gerekir.

sansür amaçlı kullanılan 5651 sayılı kanun kaldırılmalıdır
5. erişim engelleme hukuka aykırı içeriği engellemede yetersiz bir yöntemdir. mevcut engelleme yöntem ve araçlarının hiçbiri hukuka aykırı olduğu veya çocuklar açısından uygun olmadığı iddia edilen içeriğe ulaşmayı engelleyecek etkili bir çözüm sunmamaktadır. erişim engelleme ile iddia edilen suçu işleyenden ziyade tüm internet kullanıcıları cezalandırılmaktadır. eğer filtre kullanımı gerekli görülüyorsa, bu kullanım bireyler tarafından kendi kişisel bilgisayarları üzerinde gerçekleştirilmelidir.
6. ayrıca, engelleme kararları sadece hukuka aykırı olduğu iddia edilen içeriğe değil, bu sistemlerin tümünün çalıştığı tek bir alanın içeriğinde bulunan milyonlarca yasal sayfa ve dosyaya da erişimi imkânsız kılmaktadır. bu nedenle, 5651 sayılı kanun ve uygulaması, anayasa’da öngörülen ve aihm tarafından geliştirilen zorunluluk ve orantılılık testlerinin gereğini yerine getirememektedir.
7. 5651 sayılı kanunun uygulanması sansürle aynı kapıya çıkmaktadır. türkiye’de mahkeme kararları ve idari engellemelerle 5000’den fazla web sitesi şu anda erişime kapatılmış bulunmaktadır. yüzlerce web sitesi de 5651 sayılı kanun’un kapsamı dışında engellenmiştir. mevcut rejimin taşıdığı esasa ve usule dair eksiklikler ifadeyi sansürleyen ve susturan bir yapı oluşturmuştur. kanun ve uygulamasının etkileri geniştir, yalnızca ifade özgürlüğünü değil, özel yaşamın gizliliğini ve adil yargılanma hakkını da ihlâl etmektedir. demokratik bir toplumda sansürün bu ölçüde yaygınlaşması kabul edilemez.
8. 5651 sayılı kanun kaldırılmalıdır. 5651 sayılı kanun, çocukları hukuka aykırı ve zararlı internet içeriğinden korumak amacıyla hazırlanmıştır. fakat benimsenen engelleme politikası, hükümetin çocukları koruma amacının çok ötesine geçmektedir. uygulamada yaygın olarak görünen sonuç, hukuka aykırı olmayan içeriğin ve 03 haziran 2010’dan itibaren google şirketinin türkiye’den milyonlarca kişi tarafından kullanılan 40’a yakın servisine yetişkinlerin erişiminin ve bu servislerin kullanılmasının yasaklanması olmuştur.

çocukların zararlı içerikten korunması için öngörülen devlet politikası yetişkinleri etkilememelidir
9. hükümet, mevcut politikası yerine çocukları gerçekten zararlı internet içeriğinden korumak için yeni bir politikayı katılımcı bir şekilde geniş kamuoyu desteği (sivil toplum, akademi, ve özel sektör) ile geliştirmelidir. ancak bu yeni yapılanma, çoğunluğun ahlaki değerlerini diğerlerine dayatacağı bir çalışma olmamalıdır. internet düzenlemesine ilişkin yeni politika, ifade özgürlüğüne ve yetişkinlerin her türlü internet içeriğine erişim ve tüketim haklarına saygı temelinde geliştirilmelidir. bu ilkeleri içeren yeni politika, şeffaf, açık, katılımcı, ve çoğulcu bir yöntemle belirlenmeli ve hayata geçirilmelidir.
10. vatandaşların anayasa’da güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerini korumak hükümetin ve idarenin asli görevidir. bu güvencenin sağlanmaması halinde sorumluların istifa etmesi demokratik bir toplumun zorunlu sonucudur. bu nedenle, yukarıda sayılan önlemleri en kısa sürede almamaları halinde gelişmelerden sorumlu telekomünikasyon iletişim başkanlığı internet daire başkanlığı başkanı sayın osman nihat şen, bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu başkanı sayın tayfun acarer ve ulaştırma bakanı sayın binali yıldırım’ın istifa etmesi acil bir zorunluluk haline gelecektir.

imzalayanlar:

1. cyber-rights.org.tr –http://privacy.cyber-rights.org.tr/
2. inetd (internet teknolojileri derneği) -http://www.inetd.org.tr/
3. bianet, bağımsız iletişim ağı -http://bianet.org/
4. sansüresansür -http://sansuresansur.org/
5. arı hareketi -http://www.ari.org.tr/
6. netdaş -http://www.netdas.org
7. engelli web -http://engelliweb.com/
8. ekşi sözlük -http://sozluk.sourtimes.org/
9. korsan partisi oluşumu-http://korsanpartisi.org
10. gelecekonline -http://www.gelecekonline.com
11. neonebu.com -http://www.neonebu.com/
12. alternatif bilişim -http://alternatifbilisim.org/
13. linux kullanıcıları derneği -http://www.lkd.org.tr
14. millimotor.com / millitup.com
15. pardus kullanıcıları derneği -http://www.pkd.org.tr/
16. 3h hareketi -http://www.3hhareketi.org/
17. korsanparti - korsan partisinin korsanı -http://friendfeed.com/korsanparti
18. sunipeyk -http://www.sunipeyk.com/
19. mmistanbul.com -http://mmistanbul.com
20. muz cumhuriyeti - sansüre karşı ekşi sözlük zirvesi - [email protected]
21. yeşiller partisi korsan cephesi -http://www.ypkc.org/
22. java teknolojileri ve programcıları derneği -http://www.jtpd.org/
23. tiev – tüm internet evleri derneği -http://www.tiev.org.tr/
24. antikapitalist öğrenciler -http://www.antikapitalistogrenci.org/
25. fotograf web tr -http://www.fotograf.web.tr/
26. genç siviller -http://www.gencsiviller.net/
27. türkiye zeka vakfı –http://www.tzv.org.tr
28. bilgi sözlük -http://www.bilgisozluk.com
29. türkiye insan hakları vakfı
30. elektrik mühendisleri odası -http://www.emo.org.tr/

net haber $u linktedir(haberin devami kismina tiklamayi unutmayiniz)

http://www.ntvmsnbc.com/id/25108644/
epikuros
amacına ulaşacağına pek ihtimal vermesem de bilgi sözlük ve diğer sitelerin sorumlu davranıp, en azından bu çağ dışı uygulamaya karşı durduklarını göstermeleri açısından yerinde bir tutumdur.
benduruyorumsebagitti
ya$ın yanında bolca kurunun da yanmaması için dikkat! ama bugün yapılan, bol sulu bir kuru fasulyeye benziyor. bir bildiğimiz youtube ama daha birçok ip’ye de mahkeme kararı olmaksızın eri$im engelleniyor. kanun devleti değil de hukuk devletiysek -ki öyleyiz- bunun gereğinin yapılması lazım.
elchi
militarizmi sosyal alanlara da yüklemeye çalışanlara karşı yapılan bir çağrıdır. bir çok hareket gibi belki de başlatanların isteklerine erişemeyeceği düşünülebilir fakat hareketi başlatanlardan sonrakilerin çok işine yarayacaktır. düşünüyorum da, böyle hareketler, youtube gibi siteler kapatılmaya başlandığında yapılmaya başlasaydı, an itibariyle böyle bir entry olmayacaktı. demokrasi adına türlü açılımlar yapılan bir ülkede, sanal dünya farklı renklerin ekarte edilmeye çalışılması da ayrı bir ironidir.
independence
bir kac ki$inin kendi arasinda toplanarak "haydi sansuru kinayalim, bir deklarasyon hazirlayip imzalayalim ve bunu da medyadan duyuralim" gibi dar alansa kisa pasla$malarla bir yere varilamaz. evet deklarasyona imza attik ama "hic olmazsa en azindan bu olsun" du$uncesi ile attik o imzayi, cok daha etkili eylemler gerekecektir ki aklima gelen ve ses getirecegini du$undugum hareket planini zaten daha once de yazmi$tim;

(bkz: sansüre karşı güçlerimizi birleştirelim çağrısı)

olu$turdugum bu fikir $u anda bir yerde yuzlerce ki$i tarafindan tarti$ilmakta ve $ekillendirilmekte. eger bu hareket plani makul oranda kabul gorur ve istisnasiz olarak harekete katilacak siteler e$ zamanli olarak ekranlarini karartirlarsa i$te asil o gun ciddi anlamda bir ses yukselecektir turk internet kullanicisinda.

cok net soyluyorum, bu hareket $u dakika ba$lasin, sabah haberlerinin ilk konusu terorden once bu hareket olacaktir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol