tropico 3

independence
tropico serisinin son oyunu. tipki tropico’da oldugu gibi sosyalist bir adanin yonetimini alip dilediginiz $ekilde yonetebiliyorsunuz. ister diktator olursunuz ister demokrat, tamamen sizin tercihinize birakilmi$ ancak bir diger yandan da yonetiminiz halki direk etkiliyor ve kimi zaman isyana kalki$iyor halk, kimi zaman da size suikast duzenleyen birileri cikiyor kar$iniza. ayrica iki ulke var adanizin etrafinda, amerika ve rusya. adaya hani ulkenin ussunu kurarsaniz diger ulke sizin adaniza mudahale edemiyor. amaciniz hem ada halkinin refahini saglamak hem de isvicre’de bulunan banka hesabinizi kabartmak.

$oyle bir de videosu var oyunun;

http://tinyurl.com/2utbdkn
independence
yemek bele$, barinacak yer bele$ ustelik son derece luks konutlarda, eglence bele$ ama gel gor ki halkin yine de %57 sinden fazlasini memnun edemiyorsun.

oyunu oynamak icin iyi derecede ingilizce bilmek $art oncelikle, yoksa mal gibi bakar kalirsin ekrana. oyunu detaylandiran yazilar cok eglenceli. hatirladigim kadari ile bir yazi $u $ekildeydi;

+ bu basit insanlar kilise istiyorlar. neden istiyorlar ki? tanri zaten her yerde degil mi?

yalniz $oyle bir sorun var oyunda, yonettiginiz ada kucuk gelebiliyor. yani size o kadar kucuk bir ada veriliyor ki istediginiz her binayi kurmak cok mumkun degil. bir enerji platosu kuruyorsunuz adanin %4 luk bir kismini kapliyor, oyle du$un. bir de adanin her yerine bir $ey kurmak zaten mumkun degil, cografyasi buna izin vermiyor. dagin tepesine engebeli araziye bir $ey kuramiyorsun ve bildigim kadari ile bu araziyi duzle$tirebilecek bir teknolojin de yok. dinamitler var ama onlarla da daglari patlatip duzle$tiremiyorsun, boylelikle bir yer sorunu peydah olmu$ oluyor.
independence
oyunda deprem dahi olabiliyormu$ ne guzel.

oyunu basitle$tirmek icin bir kac kural;

1- ciftlik kurun ancak ciftligi kurmak istediginiz yer dogru mu yoksa yanli$ mi once onu ogrenin. kahve cikartilmasi gereken yere $eker tarlasi kurarsaniz o i$ sicar.

2- ciftliklerin hepsini merkezle asfalt yollar vasitasi ile baglayin ki i$ciler rahat gidip gelsinler.

3- ciftliklerin yakinina garaj kurun.

4- evler kurun ve kira almayin ya da minik kiralar alin.

5- askeriyeye kesinlikle onem verin ve askerlerin hayat standartlarini kolayla$tirin. asiler durmadan ibnelik cikartiyorlar.

$imdilik bu kadar.
independence
oyunda secimler falan var. eger secimlerin olmasini kabul ederseniz ve adanin ekonomik durumu iyi gibiyse tela$a gerek yok, kazanirsiniz. adanin ekonomik durumu sicmi$sa askere muracaat edin, militarist olun ki ordu sizi sevsin saysin, boylelikle "siktirin lan ne secimi ak$am ak$am?" diyebilirsiniz.

sanayile$me onemli, mucevher ihracatinda iyi para var. gozden kacirmamak lazim. ba$inizi agritan asileri bir kac yolla eleyebiliyorsunuz. hapse attirirsiniz, ru$vet verirsiniz, suikaste kurban edersiniz yahut askerler tarafindan ibreti alem icin meydanin ortasinda oldurtursunuz.
independence
bak yine bu oyunla alakali entry yazicam, kizacaksin. kizma, ben zaten oynuyorum, sen de bir gun oynamak istersen bunlardan faydalan diye yaziyorum.

bu oyunda askeri kizdirma, yemini suyunu ver, sev onlari ki onlar da seni sevsin. amerika ile rusya’ya kar$i her zaman ilimli ol, aranizda husumet olursa sava$ gemilerini gezdiriyorlar adanin etrafinda. turizm onemli, daha once de soylemi$tim bunu ama turistik tesisler daha onemli. paraya acima, bol bol turistik tesis kur. i$ciyi ne ac birak ne de cok para ver. ac birakirsan cali$maz boykot eder, cok para verirsen ekonomini bir daha asla duze cikartamazsin. gosteri yapanlara tolarans gosterme ve asileri siki takip et, o asiler ba$kanlik sarayini eline verebiliyorlar bir gun.
independence
herhagi bir oyunun ba$inda 12 saat gecirilir mi ve makine fazla isindigi icin kapandigi zaman ancak oyun birakilir mi?

i$te bu oyun oylesine bir oyun.

tamamen strateji, tamamen politik, tamamen yonetim anlayi$i ile dogru orantili bir oyun. 12 saat kesintisiz ba$indaydim, makine sicaktan kendini kapatti da ancak o $ekilde irkilip kendime geldim. yoksa kafadan bir 6 saatim daha vardi devam etmek icin.

her gun yeni bir ozelligini ke$fediyorum. misal turizm azimsanamayacak olcude para getiriyormu$ akilli yatirimlarla, ben bugun de bunu anladim. ayrica pek cok bina yapip oturanlardan da kira almazsan ve senede en az bir kere maa$lara azicik da olsa zam yaparsan ne etrafta gecekondu birikiyor, ne de ba$kan durmaksizin protesto ediliyor. asilerin bile sesi solugu cok cikmaz oluyor. yapilan tum binalarin ana yol ile baglantisini saglamak ve nufus arti$ina gore en az 5 tane garajlik yer ayirmak cok onemli. turistleri memnun edersen adaya akin akin turist geliyor, daya en lukslerinden otelleri burunlarina, itirazsiz kalip diledigin her ucreti oduyorlar a$iriya kacmadigin surece. restaurant kurmak da onemli, zaten cok fazla da yer kaplamiyor restaurantlar ama her zaman tiklim tiklim oluyor. adanin en tepe noktalarina, arabalarin bile ula$amadigi yerlere turistik tesisler kurdum, igne atsan yere du$mez bir hale geldi.

secimlerden sakin ola ki kacma, yoksa asiler gelip ba$kanlik sarayini eline verebiliyorlar bir anda. secimlerde en buyuk kozun vergi indirimi. vergileri bir anda kesersen feci oy toplayabiliyorsun, oyle yap. elektronik secimden kacma, vatanda$im bana guvenir, hile yapmayacagimi bilir, bu yuzden korkum yok, yapin lan elektronik oylama sistemi $ikkini i$aretledigin anda bir de uzerine vergi indirimine gitmi$sen secimi %98 kazanirsin.

protestoculari hapse tikmaktan cekinme ama arada af cikart. nufus fazlala$tikca ev ihtiyacin artacak. eger yuksek maa$ odedigin bir kesim varsa onlar icin luks evler in$a et, kiralarinin getirisi guzel oluyor.

bugunluk de bu kadar. yayinda ve yapimda emegi gecen herkesi yalarim.
independence
deprem ve firtinalar adanin icine sicabiliyor, bir suru bina ya da ciftlik yikiyor ki mali durumun iyi degilse yerine de koyamiyorsun, got gibi kaliyosun oyle. ada halkini memnun etmek inanilmaz zor, bu sebeple mumkun mertebe kira almayin, tarlalarda falan cali$anlara mutemadiyen zam yapin, bol bol ev yapin kimse barakalarda ya$amak zorunda kalmasin, hastane ve meyve sebze hali gibi yerler de cok onemli detaylar, acilen onlardan da yapin. kilise katedral onemli ama en onemlisi lise ve kolej. lise ve kolej yapinca ada di$indan tahsilli elemani pahaliya getirmek zorunda kalmazsiniz, paraniz cebinizde kalir.
independence
oyundaki en buyuk eksiklik kredi alabilme olasiligi yok. oysa herhangi bir uluslarasi bankadan kredi alabilme olanagi saglansaydi oyunun tadi bamba$ka olurdu.
independence
bildigin tutku bu oyun. oyna oyna bikmiyor insan zira her oynayi$ta farkli bir $ey ogrenebiliyor oyun ile alakali. cok du$unulmu$, ustaca hazirilanmi$ nadir oyunlardan.
mutant
indy’nin verdiği gaz ile oyunu indirip oynayacaktım ama oyunu indirmek paralıymış, 15 dolarmı verecez baba şimdi?? yok ben vermeyeyim de , oynamayayım da.
independence
oyunda cok onemli bir kural var;

adada trafik siki$irsa(ki nufus arttikca siki$acak) alternatif yollar caddeler ureteceksin, yoksa herkes i$ine gucune gec kalir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol